Günlerdir merakla beklenen referandum tarihi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Değişikliği paketini onaylaması ile nihayet netleşti.
16 Nisan Pazar günü, Türkiye geleceğini oylamak için sandık başına gidecek. Bununla birlikte partilerin referandum sürecini nasıl yürütecekleri ve halkın karşısında savunacakları tezleri de netleşmeye başladı. Bundan sonraki süreçte seçmen, sözlü anlatımların yanında yazılı belgelere daha çok ihtiyaç duyacak. Zira savunulan tezlerin karşılaştırmasını bu belgeler üzerinden daha net yapabilecek. Bu yazıyı kaleme aldığım saate kadar, EVET tarafındaki partilerden sadece AK Parti’nin, neden
EVET dediğini anlatan broşür ve kitapçıkları ile HAYIR tarafındaki partilerden sadece CHP’nin, neden
HAYIR dediğini anlatan broşürleri huzura çıktı. AK Parti’nin,
Kararımız EVET başlığı ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Genel Faydaları (7 madde), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (15 madde) ve Anaysa Değişikliği Paketi Maddeleri (18 madde) başlıkları altında üç kategoride grafik ve fotoğraflarla desteklenmiş metinler ile 50 sayfadan oluşan broşür çalışmasının karşısına CHP,
Neden HAYIR? başlıklı tek sayfa ve 10 maddeden oluşan broşür ile çıktı. Sadece bu bile AK Parti ile CHP arasındaki gömlek farkını ortaya koyması açısından yeterlidir. Keşke CHP’de, AK Parti gibi ‘Anaysa Değişikliği Maddelerini’ broşür içine koyarak millete sunsaymış! Lakin
‘açık oy, gizli tasnif’ sistemi ile seçim kazanmış (1946 genel seçimleri) bir siyasi partiden bunu beklemek en basit ifadeyle saflık olur. Her iki partinin savunduğu ve iddia ettiği tezleri sizler için bir araya getirdim.
Geçmişten geleceğe, ideallerinize ve hayallerinize hangisi daha uygun, aklın, tecrübenin ve kadim değerlerinizin süzgecinden damıtarak kararınızı kendiniz verin. AK Parti,
‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kabul edilmesi halinde ülkemize sağlayacağı
Genel Faydaları kısaca şöyle özetliyor:
KALICI SİYASİ İSTİKRAR: Seçimden mutlaka tek başına iktidar çıkacak. Siyasi istikrar kalıcı hale gelecek. İki seçim arasında (5 yıl) kesintisiz icraat olacak. Uzlaşma kültürü gelişecek. Hükümet kurulmama sorunu olmayacak. Hükümete güvenoyunu millet verecek.
HIZLI VE ETKİLİ İCRT: Hızlı ve etkili yönetim; ekonomik büyüme, refah ve kalkınmanın garantisi olacak. Hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan, etkin bir yönetim modeli oluşacak. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, kurumların hızlı çalışmalarını sağlayan bir işleyiş hakim olacak. Bürokrasi azalacak, büyüme hızlanacak. 2023 ve ötesine uzanan hedeflerimiz ivme kazanacak.
GÜÇLÜ YASAMA GÜÇLÜ İCRT: Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama (Meclis) ve yürütme (hükümet) güçlenecek. Devletin gerçek sahibi millet olacak. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet icraat yapacak, Meclis kanun yapacak ve hükümeti denetleyecek. Meclis ve hükümet gerçek anlamda ayrılmış olacak. Meclis ve hükümeti, her ikisini de millet seçecek ve denetleyecek.
GÜVENLİ VE HUZURLU TÜRKİYE: Güçlü hükümet, huzurun, güvenliğin ve özgürlüğün teminatı olacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi terörle mücadelemize güç katacak. Kurumsal yenilenme sayesinde güvenlik politikalarımız daha etkin şekilde işletilecek. Terörle etkin mücadele edilecek. Terör Türkiye’nin gündeminden düşürülecek. Güvenlik politikalarında hızlı ve etkin karar alınacak. İnsanımız özgürlüklerini güvenli bir ortamda yaşayacak.
GÜÇLÜ MECLİS GÜÇLÜ TEMSİL: Meclis asli işlevi olan yasa yapmaya odaklanacak ve hükümeti millet adına denetleyecek. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek, Meclis aynı zamanda seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı ve kabinesini denetleyecek. Milletvekili, kendi seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için, halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak. Kanun yapımında Meclis iradesi hakim olacak.
BİRLİK VE UZLAŞMA: Cumhurbaşkanı yüzde 50’nin üzerinde bir oy ile doğrudan halk tarafından seçileceği için, siyasette birliktelik artacak, kutuplaşma azalacak. Hükümet ve Meclisin uyumu önem kazanacak. Karşılıklı seçim yenileme yetkisi, hem Cumhurbaşkanı’nın hem Meclisin birlikte seçimleri yenilemesi anlamına geliyor. Birlikte seçimleri yenileme ihtimali, krizlerin uzlaşma yolu ile çözümünün yolunu açacak. Geçmişteki hükümet krizleri tarihe karışacak. Siyasette daha sorumlu, daha akılcı, daha uyumlu bir anlayış hakim olacak.
GÜÇLÜ YÖNETİM GÜÇLÜ TÜRKİYE: Güçlü hükümet sistemi, ülkemizi bölgesinde ve küresel siyasette daha etkili bir konuma yükseltecek. Bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkımız artacak. Suriye’deki Fırat Kalkanı Operasyonu örneğinde görüldüğü gibi, uluslararası işbirliği ve terörle mücadele imkânları genişleyecek. Uluslararası sorunların çözümünde söz ve hak sahibi olmak konusunda elimiz güçlenecek. Öncü ülke olma hedefimiz, yeni yönetim sistemimizle birlikte daha kısa sürede gerçekleşecek. Sorun çözen, güçlü bir ülke olarak bölgede etkinliğimiz artacak.
CHP’nin Anayasa Değişikliği Referandumuna “Neden HAYIR” dediği ve oylanacak maddelerle bağdaşmayan içi boş 10 maddesi ise şöyle: Tek adam rejimine hayır! Parti devletine hayır! Meclisin tasfiyesine hayır! Sorumsuz yönetime hayır! Teslim alınmış yargıya hayır! Ekonomik krize hayır! Teröre hayır! Ortak değerlerin tahribine hayır! Bölünmeye hayır! Seçilmiş krallığa hayır! Sonuç olarak her iki partinin diğer bir ifadeyle partileri parti yapan liderlerinin geçmişleri, profilleri, güvenirlikleri ve vizyonları ortada.
Karar Sizin. EVET mi? HAYIR mı? Nurettin DAL