Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen program kapsamında Salı günü Cevizli Parkta Milletvekillerimiz Mehmet Cihat Sezal ve Ahmet Özdemir ile bir araya gelerek istişarelerde bulunduk.
Genel olarak bir değerlendirmenin yapıldığı toplantıda, enine boyuna bir çok konu konuşuldu. Gazeteciler olarak taleplerimizi ve beklentilerimizi ilettik. Özellikle vatandaşların bizlere ilettiği konuları vekillerimizle paylaştık.
Ortaya çıkarttığım bir sonuç var ki; Sayın Cihat Sezal bu konuya çok güzel bir vurgu yaptı. ''Akıllı telefonları, interneti bir köşeye bırakalım. O zaman kim siyasetçi, kim gazeteci çıkar ortaya.'' Gerçekten çok yerinde bir deyim oldu. Sadece orada bulunan gazeteciler ve siyasetçiler için söylenmiş bir söz değil bu. Sosyal medyanın insan hayatında ki yerinin artmasıyla birlikte, herkes bilip bilmeden her konuya yorum yapıyor. Bazen yalan yanlış bilgilerin esiri olarak, farklı sonuçların ortaya çıkmasına, belki de kendisinin dahi istemeyeceği bir sonuca varıyor.
Kahramanmaraş'ın sorunlarıyla ilgili olarak, insanların dillerine dolaşmış belli başlı konular var. Stadyum, Aksu Çayı, çeşitli yollar, Kale, trafik sorunu vs... Bu sorunları şimdi çeşitlendirmeye başlayacak olursak sayı artarak gidebilir. Sayın vekillerin bu konularla ilgili bizlere yaptığı açıklamalar tatmin edici yöndeydi. Bu yüzden ben bazı konularda vekillerimize gerçekten hak verdim.
Muhalefet kanadının kale ile ilgili olarak izlediği politika çözüme yönelik değil, gündem oluşturmaya yönelikti. Hani, dışarıdan sadece vatandaşlara ''Bakın biz bu sorunla ilgileniyoruz'' demek içindi. Ama icraat yönünden yapılan tek şey kaleye girmekti. İçeriye girildi gezildi ve çıkıldı. Birde basın açıklaması yapılarak iktidar eleştirildi. Peki sonuç?
Bu sorunun veya gecikmenin çözümüyle ilgili muhalefet kanadının milletvekili gidip Kültür Bakanlığı ile bir görüşme yaptı mı? Bu sorunu çözmeye yönelik bir faaliyet yürüttü mü?
Şimdi iktidar kısmına gelince... Hak verdiğim yönüne gelelim. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan dolar kuru atağından sonra devlet ödeneklerinde, devam eden işlerin bitirilmesi ancak başlanmayan işlerin bekletilmesi hususunda bir politika izlenildi.
Hal böyle olunca da bazı işlerde aksamalar meydana geldi. Başta benim yaptığım bir çok haber olmak üzere, aksayan işleri de eleştirdik. Vatandaşlar eleştirdiği için bizim de gündeme getirmemiz gerekiyordu. Ancak işin iç boyutuna bakacak olursak, ekonomik olarak zor günlerin yaşandığı şu durumda, bazı konularda beklentileri düşürmemiz gerekiyor. Yaklaşık 17 yıllık AK parti iktidarı boyunca, her konuda lükse alıştık. Ben çocukken şehrin merkezinde sayılabilecek bir konumda bulunan evimizin önü taşlı yol vardı. 2007 yılında oraya asfalt yapıldı. Ondan sonra da 2011 yılına kadar şehrin merkezinde asfaltın olmadığı yer kalmadı. Belki de tarih daha geridedir. Bir kaç yıl öncesi de olabilir.
Bu şekilde her yer asfalt olunca, beklentiler bir üst seviyeye çıktı. Köy yolları genişletildi, çukurlar kapatıldı. Bu defa asfaltı eskiyen yerin yenilenmesi istendi. Her yapılan hizmetten sonra beklenti de bir üste çıktı. Sayın Mahir Ünal'ın bir sözü var; ''Eskiden 3Ç sorunu vardı. Çöp, Çamur, Çukur'' vatandaşların tek sorunu buydu diyor. Şimdi ise beklentilere bakıyoruz, ''Yeni stadyum, Hızlı Tren, Raylı Sistem ulaşım, klimalı duraklar'' ve daha niceleri... Seviye çok yükselmiş. Şimdi bu kadar yüksek seviyede beklentilerin olması vatandaşların en büyük hakkıdır ancak ekonomik durumların düzelmesini beklemeliyiz.
Tabi ki, çevre illere Stadyum yapılır da Kahramanmaraş'a yapılmazsa, Hızlı Tren komşu ilden geçer de bizden geçmezse, büyük yatırımlar diğer illere yapılırken, Kahramanmaraş'a tasarruf denilirse, bu vatandaşlarda, bizde siyasilerimizi eleştiririz. Bir çok ile Gençlik ve Spor Bakanlığı stadyum yaptı ancak bizi teğet geçti mesela. Bu yüzden eleştiriyoruz. Bir de bu stadyumların giderleri var. Biz bunu karşılamaya hazır mıyız?
Milletvekillerimiz, Kahramanmaraş için yapılacak yatırımlarla ilgili olarak Bakanlarla görüşmeler yaparak işlerin neticelendirebildiklerini söylediler. Şu anda Bakanlıklarda muhtemelen tasarruf yönünde bir politika izliyordur diye düşünüyorum. Kahramanmaraş'a şu anda EXPO dışında her hangi bir yatırım hareketliliği görünmüyor. Her şey rutininde işliyor. Vatandaşlar ise dile getirdiği sorunların çözülmesini bekliyor.
Milletvekillerimize ilettiğimiz sorunlarla ilgili olarak, hepsiyle ilgili bir çalışmalarının olduklarını söylediler. Yani bu konuların aslında onlarında gündeminde ancak ekonomi bazı şeylerin gecikmesine yol açabiliyor. Bizler anlayış göstermekle birlikte, sabırlı olmalıyız.