Kentleşme, yalnızlık, sanayi ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte diğer faktörlerin de etkisiyle beraber bağımlılıklar da artış gözlemleniyor. Bağımlılık yaşının da her geçen gün düştüğünü belirtelim.
Kimyasal, sentetik ya da doğal maddeler de insanda zamanla bağımlılık etkisi yapıyor. Bağımlılıkların tedavisi oldukça zor ve maliyeti çok pahalı. Son dönemlerde bağımlıları rehabilite etmeye yönelik birçok aktivite, tedavi ve diğer çalışmalardan söz ediliyor.
Bağımlı bireylerin nefesleri rahatladığında iyileşmelerinde hızlı bir gelişmenin sağlandığını belirten Nevşah Karamehmet : ‘Bağımlılıkları olan kişilerin tamamında nefes verişe tutunma, nefesi tam verememe, bu nedenle de yeterli nefes almama durumu görüyoruz.’ Karamehmet, Nefes veriş rahatladığında bağımlılıklardan kurtulmanın da kolaylaştığını ve kişinin kendisine yarar sağlamayan alışkanlıklardan kolaylıkla özgürleşebildiğini söylüyor.
Alkol, sigara, alışveriş ya da sosyal medya. Eğer yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen bağımlılıklarınız varsa. ‘ Bir insan ancak kendini yeterince sevmiyorsa, kendine bağımlı değilse, bir başka şeye bağımlı olabilir’ diyen Nefes ve Meditasyon Uzmanı Nevşah Karamehmet’in önerileri bu açıdan büyük önem arz ediyor.
Nevşah Karamehmet’e göre, Bağımlılıkların arkasında yatan sebepler neler, hiç düşündünüz mü? Duygularımızı kontrol altında tutmaya çalışmak ve olumsuz deneyimleri baskılamak bağımlılıklar ile yakından ilişkili.
Buna en iyi örneklerden biri de alkolizm. “Alkolizm kendini ve duygularını limitleme ve uyuşturma çabasından başka bir şey değildir” diyen Nefes ve Meditasyon Uzmanı Nevşah Karamehmet, tüm bağımlılıkların geçmişe, edinilmiş tecrübelere aşırı tutunmakla ve kendini nasıl seveceğini bilememekle ilgili olduğuna dikkat çekiyor.
“Bırakabilme kabiliyetimiz nefes verişimizle ilgili”
Bugüne kadar bağımlılık problemi olan birçok kişiyle çalıştığını belirten Nevşah Karamehmet, ister sigara ister uyuşturucu, ister başka madde bağımlılıkları olsun bu durumu deneyimleyen kişilerin tamamında nefes alışkanlıklarında ve özellikle nefes verişte ciddi bir problemlerinin olduğunu belirterek şöyle diyor: “Nefes alış, yeni olanı, iyi olanı, pozitifliği, yüksek ihtimalleri kabul edebilme yeteneğimizle ilgilidir.
Nefes veriş ise artık işimize yaramayan geçmiş alışkanlıkları, düşünceleri, negatiflikleri, toksinleri bırakabilme kabiliyetimizle ilgilidir. Hayatta bırakmak isteyip bırakamadığımız her şey nefes verişimizdeki problemi işaret eder. Çünkü insanlar nefes verişlerini geciktirerek veya nefesi tam olarak vermeyerek onlara iyi gelmeyen durumların içinde kalabilirler.”
“Nefes rahatladığında bağımlılıklardan kurtulmak da kolaylaşıyor”
“Bağımlılıkları olan kişilerin tamamında nefes verişe tutunma, nefesi tam verememe, bu nedenle de yeterli nefes almama durumu görüyoruz” açıklamasında bulunan Nefes ve Meditasyon Uzmanı Nevşah Karamehmet, nefes veriş rahatladığında bağımlılıklardan kurtulmanın da kolaylaştığını ve kişinin kendisine yarar sağlamayan alışkanlıklardan kolaylıkla özgürleşebildiğini söylüyor.
Bağımlılıkları olan kişilere, “Her sabah uyandığınızda ve her akşam yatmadan önce 100 derin bağlantılı nefes alıp verin. Bunu yaparken özellikle nefes alışınızı uzatmaya, artırmaya çalışın ve alış-verişiniz arasında duraksama olmamasına dikkat edin” önerisinde bulununan Nevşah Karamehmet, nefes sisteminde daha derin bir problem olduğunu düşünen kişilerin ise mutlaka bir nefes uzmanı ile çalışmasını öneriyor.