Elinizin altında erişebileceğiniz bu kadar kaynak varkenhiç aslı olmayan bir şeylere inanmak bu kadar kaynağın hiç bir faydasınınolmadığını ortaya koyuyor.
Bu kadar kitap, Gazete, yazı, sözler, uyarılar hepsi boşamı?
Galiba bazıları için boşa neden mi?
Birincisi; Yeni doğan çocuğun dindar olması için göbekbağını keserek cami avlusuna bırakmak, ikincisi; Cenazenin 7., 40., 52. gecesihatim ve mevlit okutmak, üçüncüsü; Türbe, yatır gibi yerlerden medet ummak,dört beş altı… bu böyle devam eder.
Yoksa ben yanlış bir devirde miyim bu insanlar cahiliyedöneminde mi yaşıyorlar acaba, bak şimdi kendimden şüphe duydum.
Neyse, şuan bu saydıklarımı yapanlardansanız o zamanMüslümansınız demektir neden mi çünkü Allah’a inanıyorsunuz demektir budaKur’an’a inanıyorsunuz demektir.
Peki, asıl sorum şu? Bunlar nerde yazıyor acaba kaynağınısöyleyin biz de bilelim var mı bir kaynağı nerde yazıyor. Bizler ya okumuyoruzya da okuyoruz da anlayamıyoruz ya da okumaya gerek yok ne olsa biri söylüyorbizde duyuyoruz öğreniyoruz.
Şuan ki durum tamda bunu gösteriyor.
Bildiklerimiz öğrendiklerimiz doğrumu yanlış mı hiçsorgulayıp araştırdık mı?
Bize bir Kur’an verilmiş koskoca bir kitap ilahi bir emiroku ve amel et.
Emir diyorum emretmek Allah bize emretmiş bundan ötesivar mı?
Düşündüm de bu kadar şey yazdım galiba boşuna yazdımşimdi farkına vardım.
Okumayanlardan bahsediyoruz değil mi, bunu daokumayacaklar ya da anlamayacaklar.
Zaten okuyan biri olsaydık bunları yazmamın bir anlamıolmazdı değil mi?
Evet bence de evet.
Cahil insan diye bir şey yoktur; okumayan, okusa daanlamayan bir beyin var demektir.
Kader dedik geçtik aslında kendi yaptıklarımıza, çoğuzaman da isyan ettik.
Bize iyi davrandığında kabullendik ama bize yanlışyaptığında çoğu zaman isyan seviyelerine sevk ettik kendimizi…
Bizim kader dediğimiz aslında bizim geçmişteyaşadıklarımız.
Bunların olacağını biz önceden bilmiyoruz, geleceğimizitayin etmek elimizde değil gibi görürüz kaderi. Kaderin aslı geleceğimizinbilinmesidir. Bizim bundan sonra ne yapacağımız, nasıl olacağımız, nasılyaşayacağımız bunların hepsinin Yüce Allah tarafından önceden bilinmesidir.
Bizim kader olarak yorumladığımız şeyler aslında kendiyaşamış olduklarımız.
Geçmişteyaşadıklarına, yaşamış olduklarına kader diyorsun gerçek anlamda kader nedirsence? Kader bizim gelecekte yapacak olduklarımızın önceden bilinmesi ve bizimonu yaşadığımızda gerçekleşmesi olarak açıklanabilir.
Yani kader dediğin kendi yaptıkların ve gelecektekendinin yapacağı işlerdir.
Gelecekte yapacak olduğumuz şeylerin istediğimiz gibiolmasını isteriz bazen hayaller kurarız. İsteklerimizde ve hayallerimizdegenellikle iyi olan ve güzel olan şeylerin olmasını isteriz.
Bu da çoğu zaman gerçekleşmez.
Hayatta sıkıntılar, üzüntüler olmasaydı kendi deyişimizlekötü kader olmasaydı iyi ve güzel olan şeylere iyi veya güzel diyebilmeşansımız olacakmıydı? Bir şeye güzel veya iyi diyebilmek için onun mutlaka birzıttı olması gereklidir. Yaşantımızda her şey hep kötü olsa iyi ve güzel diyebir şey olmasaydı o zaman kötü diye bir kavram olacakmıydı. Yada tam tersi herşey iyi ve güzel olsaydı kötü diye bir şey olmasaydı o zaman iyi olanınfarkında olabilecek miydik?
Senin kader diyerekkarşı çıktığın isyan ettiğin kendi yaptıklarının karşılığıdır.
Allah bizi elinde oyuncak olarak değil aklı ve iradesiolan kullar olarak yaratmıştır.
Yoksa (hâşâ) çok adil olduğunda şüphe bulunmayan YüceAllah’ın ben seni dünyaya gönderdim şunları şunları yap sonra cennetime veyacehennemime gir dediğini ve onun belirlediği kadere mi isyan ediyoruz.
Kahpe kader… Kötü kader… diyerek.
Bazı ayetlerde “Allah kötülükle emretmez”, “Allah kullarıiçin küfre razı olmaz” buyrulmaktadır. Allah git sen şöyle ol, isyankâr ol,ateist ol diye hiçbir kuluna emretmeyeceği için bunu dilemesi de onun Adilsıfatına da uygun olmaz. Her insanın yapmış olduğu işlemiş olduğu iyi ve kötüşeyler kendi iradesinin sonucudur.
Biz kendimiz için kendimize ne kadar şefkatliyiz ya da nekadar şefkatli olabiliriz.
Kaderimiz tümüyle yaratanın elinde olsaydı O, bize bizdendaha şefkatli olmayacak mıydı bunda bir şüphe olabilirmiydi peki… Her kitapsonuçta yazılmıştır sayfalarını okumadıkça bir sonraki sayfada ne yazdığınıbilemeyeceksin ama o kitap sonuçta yazılmıştır.
Hayırlı Günler…