Gündemde Özel Eğitim Kursları ve Özel okullar var. Kurs Merkezi ve Özel Okul yöneticileri,öğretmenleri ,velileri,öğrencileri hepside rahatsız.
Bu rahatsızlıkları görüşmek üzere Kahramanmaraş Özel Eğitim Kursları ve Özel Okullar Derneği (KÖK-DER) başkanlığı bir toplantı düzenledi. Toplantıya Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi Habibe ÖCAL ve Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Cemal YILMAZ da davet edildi.
Toplantının açılış konuşmasını ve yönetimini Dernek Başkanı Fatih Erdoğan yaptı. Teşvik, Özel Eğitim kurslarının kapatılması,ve İstikrarsız durumlar gündemin başında idi.
Kurs ve okul işletmecileri dertlerini ortaya koydular. Özel okullar KDV,SSK ve KOSGEP desteklerinin sağlanmasını istediler. Yatırım ve istihdam hususunda önümüzü görelim diyorlar. .Kurs merkezleri,bir anda bıçak gibi kesip kapatacağız denmesi ciddi bir travmaya sebep olmuş gibi gözüküyor.
Dertleri dinleyen Milletvekili Habibe ÖCAL, konuyu TBMM Milli Eğitim komisyonuna taşımayı taahhüt etti.
Eğitim Öğretim işi çok geniş boyutlu bir çalışma alanıdır. Ancak bu kadar geniş bir eylemin kısa vadede çözüme kavuşması mümkün değildir. Günü birlik kararlarla bu işlerin altından kalkılmaz. Ülkeye zarar verir. Elde edilen bilgi ve konuşmalar neticesinde insanın nutku uçuyor. Daha iki üç sene önce açılmasına karar verilen Özel eğitim Kurs Merkezleri , bugün kapatılacak. Böylesi önemli bir mesele anlık kararlarla değiştirilebilir mi ? İnsanların ümitleri sarsılır. Güveni sarsılır.
Eğitim bir türlü temel politika üzerine oturtulamadı . Günü birlik kararlarla bu işin altından kalkılmaz. Eğitimin uzun,orta ve kısa vadeli planları olmalı. Çağın icaplarına göre kararlar alınmalıdır. Kararlar alınırken öğretmen,öğrenci,veli ve toplumun değerleri göz önünde tutulmalıdır. Moral bozucu ,demokratik olmayan kararlar ile nesillerimiz zarar görür.
Kurs açılıyor,okul açılıyor iki sene sonra karar değişiyor. Bu anlayış ve uygulama güven sarsar. Bu açma ve kapama işleri uzun vadeli kararlardır. Ben yaptım oldu yanlış olur.
1964 yılında yasalaşan kanunla ile özel öğretim sektörü bu güne kadar geldi. Devlet denetlesin. Bu yasadan önce ve hatta Osmanlı döneminde bile özel dersler vardı. 5580 sayılı Özel öğretim kanunu merdiven altı derslere engel olmak maksadı ile çıkartılmıştır. Bu gün bu kanun dolaylı bir şekilde ortadan kaldırılırsa yine merdiven altı dersler başlayacaktır. Meşru ortamı gayri meşru bir alana çekmek doğru değil. Meşru bir şekilde bırakalım herkes işini yapsın. Yanlış yapana cezası verilsin. Müeyyideler ağır olsun.
Geldiğimiz çağda parti kapatma bile ortadan kalkmış iken bir eğitim kurumunun kapatılmasını tartışmaya açmak milletin kalbini yaralamaktadır.
Yada tamamen 5580 sayılı yasayı kaldıralım. Olsun bitsin. Hem o yasaya dayalı olarak eğitim kurumu açılıyor. Kısa bir süre sonra aynı yasa göz önüne alınmadan kapatılma kararı veriliyor. Bu doğru değil.
Madem ki kapatılacaktı neden açılması için izin verildi. Milli eğitim 2 - 3 yıllık önünü göremez mi ?
Kapatmak için en azından bir süre tanınmalı. Kurs sahipleri her bilim dalı için bina kiralamışlar. Personel sözleşmesi yapmışlar. Büyük paralar harcamışlar. Üstelik buralara öğrenci kayıt yaptırmış. Bu bir arz talep meselesidir. Eğer öğrenci gelmezse zaten kapatırlar. Bırakalım kendi başına kapatılsın. Devlet alternatif oluşturursa kendi kendine kapanırlar.
İnsana zarar vermek devlete zarar vermektir." İnsanı yaşat ki devlet yaşasın " diyen bir ecdadın torunlarıyız. Biraz adımlarımızı dikkatli atmalıyız.
Sayın Millet vekili ve Milli Eğitim Komisyonu üyesi Habibe Öcal'ın konuyu komisyona taşıyacağına eminiz. Bu ülkemizin selameti açısından önemlidir. Yarın bir gün bunun vebali altından kalkamayız.
Eğitim konusunda biraz daha hassas olmalıyız.