“UluslararasıÖğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve KalkınmaÖrgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundakiöğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmakuruluşu.
PISA Direktörü Andreas Schleicher’e, geçtiğimiz günlerdeöyle bir açıklama yaptı ki, ülkenin ikinci gündem maddesi haline geldi. PISA Direktörü der ki; “Türkiye’ye ‘okuduğunuanlamayan öğrenciler yetiştiriyorsunuz!”
Schleicherzannederim Cuma günü de Habertürk gazetesine, Türkiye’nin eğitim sistemindeneden başarısız olduğunu ve ne yaparsa başarılı olacağına dair adeta bir yolharitası niteliğinde bir mülakat verdi.
Bu zat, gazeteye göre der ki; “Değişen dünyaya uyumsağlayan bir eğitim sistemi” gerekli! Nedersiniz, gerçekten çocuklarımız okuduğunu anlamıyor mu? Biz yeni bir eğitimsistemi gerekli mi?
DİKKAT BUYURUN
Açıklamalar ilginç, devam edelim.; “Yeniden bir eğitim sistemi değişikliği gerek, “öğrettikleriniz artıkgereksiz . Schleicher’in mülakatında devam ediyor: “Dünya değişiyor, tabii kieğitim sisteminde de her zaman değişiklikler yapılabilir. Ancak devamlılık vetutarlılık çok önemli
Eğitimde net bir vizyonunuzun olması lazım. Öğretmenleriniz ne iyiyse, sisteminiz okadar iyi olur. (Eğitim Endeksi araştırmalarına göre Türkiye’deöğretmenlerin yüzde 42’si nitelikli)
Mahalle okulusistemi prensipte iyi işleyebilir. Bu sistemi getiriyorsanız, en iyiöğretmenler için dezavantajlı okulları cazip kılma konusunda çabanızı ikiyekatlamanız lazım.
Her okul nitelikli olmalı. (Nitelik, nicelik meselesinedeğinmiş)
En muhtaç olan eniyi eğitimi almalı. Dezavantajlı kesimden geliyorsanız hayatınızda tek bir şans var: iyi bir eğitim almak.
Bu arada biliyorsunuzUNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) bir sıralama yapmış. EğitimEndeksi’ne göre okullardaki eğitim kalitesinde Amerika 5. İngiltere 14. sıradayer alırken Türkiye 69. sırada yer alıyor. Bir başka eğitim kalitesi endeksinde UNESCO’nun desteğiyle hazırlananHerkes İçin Eğitim Endeksi (EDI)’nde İngiltere ikinci sırada yer alırken, ABD40’ncı, Türkiye ise 65’ci sırada yer alıyor.
YÖNÜMÜZÜ BATIYA DEĞİL, DOĞRUYA DÖNDÜRMELİYİZ
Bu zat-ı muhteremin tespitlerini önemsiyorum. Özetle, “Yeni bir eğitim sistemine ihtiyacınız var. Tespitini önemsiyorum. Evet, bu sistemi biz kurmalıyız ve bu sistembizi çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkartmalı. Öz medeniyetimize dönükdüşünülmeli. Ve kurduğunuz sistemdevamlılık arz etmeli. Sistem toplumun her kesimi tarafından onay almalı. Çünküdoğru bir tanedir.
Peki, bunlar nasıl yapılmalı. Mümkün mü?
Yıllardır, yazarım. Biz kendi sistemimizi kendimizoluşturmalıyız. Yönümüzü batıya değil, kendi milli köklerimize yönlendirip,TEMİZ TOPLUM, BAŞARILI BİREY için özellikle paydaşların düşüncesi alınarak bunugerçekleştirmeliyiz. Belki de en zorlandığımız taraf burası ve biz galibebirbirimize güvenmiyoruz. Herkesim kendi dediğim olsun istiyor.
Elbette çocuklarımızı sadece sınavlara değil, hayatahazırlayan bir sistemden bahsediyorum. Bunun için her bireyin, kendi istidadı,ilgisi, yetenekleri hesaba katılmalı. İlk veya ortaokuldan sonra yönlendirmeyapılmalı.
Toplumsal değerler göz ardı edilmeden, öyle bir nesilyetiştirmeliyiz en güzel ahlakladonatılmalı.
Hepsinden de önemli “OKUYAN TOPLUM” oluşturmalıyız. Okuyan, okuduğunu anlayan, anladığı gibiyaşayan bir nesil…
İnşallah! Bunu başaracağız. Bana göre bir numaralı sorunumuz eğitimdir.Mutlaka insana yatırım yapılmalı. BüyükTürkiye hayalimiz ancak böyle gerçek olur.
Kalın sağlıcakla.