Merhabalar. Son dönemde şehrimizde birçokinsanın özellikle projeden aldıkları evlerden dolayı yaşadıkları sıkıntılaraşahit oluyoruz. Bu yazımda böyle sıkıntıları yaşamamamız için nelere dikkatetmemiz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Projeden ev satın alırken ilk dikkatedilecek nokta ruhsatın olup olmadığıdır. Her ne kadar Tüketici Kanunu'muzruhsat almayan projelerde satışı yasaklamış olsa da hala bunu yapan firmalarbulunmakta. Ruhsat işlemlerinin uzun süreceğini ileri sürerek senetle satışyapalım, yer ayırtalım gibi söylemlerde bulunanlara inanmayın aksi takdirde hiçtamamlanmayacak bir projeye para ödemiş olabilirsiniz.
Dikkat edilecek ikinci husus ise katirtifakının yapılıp yapılmadığıdır. Kat irtifakı tabiri caizse binanınkimliğidir. Hangi daire kime ait bunu gösterir. Kat irtifakı yapılmamışprojelerde ise hisse tapusu verilir. Bu nokta dikkatli incelenmelidir yoksaaynı daire hem size hem de başka birine satılmış olabilir.
Eğer maketten ev alıyorsanız dikkat edeceğiniznokta firma güvenilirliği. Daha önce neler yapmış, zamanında teslim etmiş miincelemek gerek. Ama biten bir bina varsa o noktada iskânı var mı sormak gerek.İskân verilmemesi o inşaatın projeye uygun yapılmadığı anlamına da gelebilir.Belediye bu durumda sizin de ev sahibi olduğunuz binaya gerekli gördüğü durumdamüdahale edebilir. Yani inşaat fazlası varsa yıkılabilir.
Projeden ev alırken mutlaka satış protokolüyapılmalıdır. Bu protokol; biri alıcıda, diğeri satıcıda kalmak üzere iki nüshaolmalıdır. Anlaşmaya varılan satış şartları ayrıntıları ile bu protokoleyazılarak karşılıklı imzalanmalı, satış protokolü birkaç sayfadan oluşuyorsaher sayfada Alıcı ve Satıcının imzaları bulunmalıdır. Satış protokolüimzalanmadan kaparo verilmemelidir. Protokole ne miktar kaparo verildiğiyazılmalı ve kaparo anlaşılan satış bedelinin %5’ini geçmemelidir.
Satış protokolünde taşınmaza ait adres ve tapubilgileri açıkça belirtilmelidir. Satış protokolüne taşınmaz malın mahalle-köy,ada-parsel, varsa bağımsız bölüm numaraları yazılmalı ve bilinen posta adreside mutlaka belirtilmelidir.
Ödemelerinizi elden değil banka aracılığı ileyapın ve dekontta ödeme nedeni ile alınan evin hangisi olduğunu belirtin.Sözleşmelerin ise noterden yapılması gerekiyor. Eskiden yüzde 1’lik maliyetnedeni ile noter sözleşmelerinden uzak duruluyordu. Ancak yapılan düzenleme ilebu gider de ortadan kalktı. Bu yüzden sözleşmeleri noter aracılığıyla yapıpbunu da tapuda şerh olarak işletmeniz sizin faydanıza olacaktır.