Bayramlar gittikçe çok samimiyetsiz havaya bürünmeyebaşladı. Temenniler bütün samimiyetsizliği ile sosyal medya üzerinden dilenmeyebaşladı. Güler yüzler, kucaklaşmalar, sıcak sohbetler, çocukların saçlarınıokşamalar, yine bekleriz demeler, el sallamalar, bayram şekeri, harçlıklar,vedalaşmalar… Ne olacak şimdi? Bunları da sosyal medya üzerinden mi yapacağız!

Bayramlar inancımızın, kültürümüzün insanlar arasındakisamimiyetin en önemli aracıdır. Son yıllarda inanç ve kültürümüzün sanalerozyona uğradığına şahit oluyorum. Gün evvelinden süslü bir bayram mesajı ileher şeyi çözdüğümüzü sanıyoruz. Sonra da çok iş yapmış gibi sitem ediliyor:” yamesaj atmıştım ya” diye övünüyoruz. Uzaktakiler siz olsun sesinizi duyurunsevdiklerinize

Hele bu bayram da seçim takvimine yakın olunca sohbetler!Alabildiğine mübalağalaştı. İnsanlar bayramı da unutmuş gönül yerine fikirtellerine acımasızca vurmaya başlamışlar. Siyaset dolayısı ile fikirlerinfarklılıklarımız, bayramların ortak paydamız olduğu şuurunu hatırlamamızgerektiği kanaatindeyim.

Keşke bayramı yaşayışımız özüne uygun devam etse.Bilindiği gibi bayram, sevinç ve neşe günü demektir. Öteden beri her milletinbirçok millî günleri, tarihî hatıralarını canlandıran bayramları bulunmaktadır.Aynı şekilde bir dine mensup kimselerin de dinî günleri ve dinî bayramlarıvardır. Bayramlar, inananlar üzerinde çok müspet tesirler meydana getirir, dinîşuur ve duygularını kuvvetlendirir. İnsanlara yeni bir heyecan ve çalışma zevkikazandırır. Bayramların, millî ve dinî duyguların, inanışların pekişmesi, tazeve canlı tutulması fonksiyonu yanında, toplumun birlik ve beraberliğinisağlamada ve bunun bireylerin bilincinde yer etmesinde de büyük önemi vardır.

 Gerçekten dinî bayramlar, insanlar arasında kaynaşmanın,dostlukları ve ahbaplıkları ilerletmenin bir yolu olarak belli bir öneme sahipoldukları gibi, dinî his ve şuurun sosyal hayatta tazelenmesinin de birvesilesidir. Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun fertlere kuvvetlehâkim olduğu günlerdir. Dargınların kucaklaşması, aralarında kin, nefretbulunan kabile, aile ve şahısların, düşmanlık ve husumet duygularının sevgiyedönüşmesi, küçüklerin büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi göstermesi,hastaların ziyaret edilmesi, verilecek küçük hediyelerle çocuklarıngönüllerinin alınması, hısım ve akrabanın bir kere daha yeniden kaynaşması,genellikle bayram günlerinde mümkün olmaktadır.

   Bayram günleri, sevinç günleridir. Bugünlerde sevinçli ve güler yüzlü olmak tavsiye edilmiştir. Bayram günleritoplum şuuru bütünleşir. Toplum fertleri birbirleriyle sevişip kaynaşır.Hayatın bitmek tükenmek bilmeyen sıkıntıları içinde bunalan, bitkin ve yorgunhâle gelen insanları bayramlar dinçleştirir ve çalışma azimlerini artırır. Bugünlerde akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimiz kuvvetlenir, birlik vekardeşliğimiz güçlenir. Bayram sabahı camilerimizi dolduran Müslümanların hepbirlikte ve içtenlikle Yüce Allah’a yönelmeleri, O’ndan af ve bağış dilemeleriayrı bir önem taşır. Çünkü böyle bir amaçla bir araya gelen, aynı iman veheyecanı taşıyan toplulukları Yüce Allah’ın rahmeti kuşatır ve onlarıaffeder.   

  Her zaman olduğu gibi bayram günlerinde de,İslâm’ın emrettiği şekilde, çevremizdeki insanlara iyi davranmalı, incitici vezarar verici davranışlardan sakınmalıyız. Bütün bunlar, toplumu oluşturanfertleri birbirleriyle kaynaştırarak millî birliğin sağlanmasında ve toplumurahatsız eden ayrılık ve düşmanlıkların yok olmasında etkili olan hususlardır.