Ülkemizin içinde bulunduğu durum ile yakındanilgilenen Tarih Kültür V turizm Platformu ,son zamanlarda gündemi teşkil edenTarım Konusunu masaya yatırdı.
MerdanBalıkçılık lokantasının sponsorluğundayapılan yemekli toplantıda KSÜ nin Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.Prof Dr. Kadir SALTALI, Doç Dr. Ömer Suha Uslu,Doç .Dr. Ziya Dumlupınar ,MilliEğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt , Sivil Toplum Kuruluşlarının başkanlarıkatıldı.
PlatformBaşkanı Ahmet KOLUTEK toplantıyı kısa bir konuşma ile açtı. Memleketin zamanzaman problemlerini iki haftada bir masaya yatırdıklarını işaret etti. Bugünde ülkemizin en önemli meselesiolan Tarım ve gıda konusunu konuşmaküzere toplandıklarını belirtti.
Konuşmacı KSÜden Prof Dr. Kadir SALTALI Türkiye'nintarım üretiminin genel bir değerlendirmesini yaptı. Benim anladığıma göre gerek hayvancılıkta,gerekse sebze ve meyveüretiminde dünyada kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri olduğumuz sonucuna vardım.
Verdiğiistatistik bilgileri burada zikretmeye gerek yok. Zaten KUİK bu konuda tümbilgileri kamu ile paylaşmıştır.
Son zamanlardabir kısım siyasiler tarafından Şeker Fabrikalarının satışa sunulması eleştirilmektedir. Doğrusu bunun geçmiş dönemlerde de gündeme geldiğini biliyoruz. Şeker tüketimi çok ciddi bir meplağtutmaktadır. Türkiye'nin bu kaynaklarınagöz dikenlerin art niyetleri yoksa şekerfabrikalarının özelleştirilmesi veya özerkleşmesine bende karşı değilim. Ancak dünyada çok ciddi planlar yapılıyor.Emperyalizmin oyunları akıllaradurgunluk verecek cinstedir.
ZiraatMühendisleri Odası başkanı ZiyaDumlupınar şeker fabrikalarıüzerinde bir değerlendirme yaptı. Türkiye de devletin elinde yanılmıyorsam 24şeker fabrikası var. Bu fabrikalara artniyetli bir operasyon yapabilirler mi?. Yanlış anlamadıysam (NBŞ) nişasta bazlı şekerüretimi yapılarak bu fabrikaların yapacağı tüm üretimin bir tesisteyapılacağı,üstelik bunun da sağlığımızı çok ciddi şekilde bozacağı düşüncesihakimdir. Dolayısıyla ülkemizde şeker pancarı üretimi biteceği konuşuluyor.
Bu konuda aynıakşam TR 1 de Yiğit BULUT ,Türkiye tarımında Emperyalist devletlerin oyunlarıolduğunu vurgulaması düşündürücü idi. Buna karşı mücadele etmek hepimizin görevidir. Bu alamda mesele olanşeker fabrikalarının satışı değil, satıldıktan sonra nasıl bir duruma düşeceğihesap edilmelidir.
Ben çok önemlibir toplantı olduğunu düşünüyorum. Memleketin en önemli ve en acil meselesi tarımve gıdadır. Gıdaya bağlı olarak ilaç üretimi … Büyük AVM lere girdiğimizde raflarda kendi ürettiğimiz gıdaları görebiliyor muyuz.? Eczanelere girdiğimizde patenti bize ait olankaç ilaç görebiliyoruz. Diyeceksiniz ki dünya küçüldü. Her şeyi biz yapacakdeğiliz. Bizimde başka ülkelere sattığımız ürünler var. Elbette öyle ama,yüz ton domates satıp,birkilo ilaç almak reva mıdır ?
Benim özetolarak demem şu ki alternatiflerimiz olmalı. Üniversitelerimiz sahaya çıkıp üreticimizeyön vermeli. Yeni patentlere imzaatmalıyız.
Emperyalizmingücü çok şiddetli . Bize hazırlanan tuzaklara karşı uyanık olmalıyız. Bilimyuvalarımız olan üniversiteler yeni projelere imza atmalı. Dünyadaüniversiteler nasıl çalışıyorsa bizde öyle çalışmalıyız. Yarın geç olabilir.