Dünyanın en ücra köşelerine internet bağlantısının taşınıyor olması, yazarak haberleşen ve soruları yanıtlayan robotların kullanılmaya başlanması, elektrikli otomobiller, kendini onarabilen malzemeler gibi yeni gelişmeler ülke ekonomilerini yeniden şekillendiriyor. Dünya ekonomisinin önemli aktörleri teknoloji alanında çalışmalar yürütüyor. Teknolojideki bu gelişmeler, başta sanayi üretimine ve KOBİ’lere olmak üzere toplumsal ve ekonomik etkileriyle dikkat çekiyor. Alfanorm’un Başkanı, İnovasyon Düşünürü ve Tasarım Mimarı
Ateş Öztan, gelecek 20 yıl içerisinde iş dünyasını ve toplumsal hayatı etkileyecek olan gelişmeleri açıkladı.
İş hayatındaki tanımlar tamamen değişecek Tüm ekonomik ve sosyal hayatımız yeniden düzenlenecek. Bu düzene yaratıcılığa ve teknolojiye hakim olanlar yön verecek ve geleceği şekillendirecek. Bu değişimi takip eden ve ona ayak uydurabilenler yeni düzenin imkanlarından yararlanacak. Ayak uyduramayanlar hızla yok olacak veya geçiş dönemi hizmetlileri olarak kalacak.
Fabrikalar küçülecek Seri üretim yerine daha az ve kişiye özel üretim yapılacak. Büyük fabrikaların yerini, fikirleri daha hızlı ürüne çevirecek esnek ve dinamik fabrikalar olacak. Bu durumda büyük fabrikaya gerek olmayacak. Fabrikalar ve tasarım merkezleri birbirleriyle dijital olarak bağlanarak, zor ve karmaşık işleri ortaklaşa üretecekler.
İşleri bilgisayar ya da robotlar yapacak Şirketler katma değer yarattıkları faaliyetlerinin dışında kalan tüm işlerini ya dışarıdan hizmet olarak alacaklar ya da bilgisayar sitemleri, robotlarla yapacaklar.
Teknolojiyi takip edenler ile yenilik yapabilenler kar edecek Hiçbir fikir veya ürün artık onlarca yıl ilgi görüp üreticisine kazanç sağlamayacak. Dünya çapında insanların ilgisini çekecek yeni fikir üretenler ve bu fikirleri hızla ticari ürüne çevirip hayata geçirebilenler kar edecekler.
İnsan hayatı için tehlike arz eden işlerin hepsini robotlar yapacak, Robotların kullanımı arttıkça şirketler tehlikeli işlerde çalışacak personel bulmakta zorlanacaklar. Bu alanlara çözüm üreten firmalar büyüyecek, çözümler arttıkça devletler bu alanlarda insan kullanımına daha fazla sınırlama getirecekler.
Borç alacak ilişkisi dijital ortama geçecek Her geçen gün nakit para akışı ve borç alacak ilişkisi dijital ortama geçecek. Elden para alışverişi sona erecek. Kazancını kayıt dışından yapan işletmeler sürekli küçülecek. Kurumsallaşma ve büyüme imkanları olmayacak.
Sanal gerçeklik günlük hayatımızın bir parçası olacak İş hayatında; ürün tanıtımı, müşteri ilişkileri, müşteri-bayi toplantıları gibi fiziki olarak bir araya gelmeyi gerektiren tüm faaliyetler sanal ortamlarda yapılacak. Ürünlerini sanal ortama taşıyan ve bunları etkili ve hızla yaygınlaştırabilenlerin satışları artacak.
Alfanorm hakkında Endüstriyel tasarım ve mühendislik şirketi Alfanorm, sanayi firmalarına "Fikirden Tasarıma, Tasarımdan Ürüne" prensibiyle inovasyon hizmetleri sunuyor. Sanayicinin çözüm ortağı Alfanorm, mekatronik sistem çözümleri kapsamında; görüntü işleme, bilgisayarla görü ve örüntü tanıma, kullanıcı arayüzü destekli yazılım geliştirme hizmeti, yapay zeka, optimizasyon, kontrol ve otonom sistem uygulamaları, konsept tasarım, detay tasarım, mock up prototip imalatının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı teşvikler konusunda danışmanlık sağlıyor. Firmanız bir film olsa, soundtrack’iniz nasıl olurdu? Gün içinde dinlediğimiz müzikleri beğenmemizde, ruh halimiz kadar bulunduğumuz mekanın da etkisi büyük. Öyle ki, bir eğlence merkezinde duyduğumuz hareketli parça keyfimizi katlarken, aynı şarkı, kitabımızı okumak istediğimiz bir kafede tam tersi etki yaratabiliyor. Dünya markalarından küçük işletmelere kadar 300’ün üzerinde firmaya dijital müzik hizmeti veren SMG’nin profesyonel çözümleriyle her işletme, kendi ruhunu ve lokasyonunu en iyi yansıtan müziklere, yani soundtrack’ine kavuşuyor! Markaların müşterileriyle bağ kurmasında müziğin çok önemli bir adım olduğunu söyleyen SMG Yönetim Kurulu Üyesi Moris Alhale, “Bu bakış açısıyla, şirketlere popüler müziklerden bir alegori yapmanın ötesine geçiyor ve marka imajını yansıtacak müzikal stratejiler oluşturuyoruz. Mottomuz şu: Firmanız bir film olsa, soundtrack’iniz nasıl olurdu? İşletmelerin ruhunu en iyi yansıtacak seçimleri, yenilikçi teknoloji ve müzik yazılımları ile buluşturuyoruz” diyor. İşletmelerin imajına, hedef kitlesine ve ruhuna uygun müzik tarzına, firma yetkilileri ile SMG’nin tecrübeli müzisyenleri ve DJ’leri birlikte karar veriyor. Popüler şarkılardan niş türlere kadar geniş bir seçkiyi markalara özel olarak hazırlayan SMG, güne, saate ve döneme özgü yayın yapma imkanı sunuyor. Örneğin, yılbaşı döneminde yılbaşı müzikleri, sevgililer gününde aşk şarkıları, sabah saatlerinde daha düşük tempolu, hafta sonları daha hareketli şarkılardan oluşan müzik listeleri yayınlanabiliyor.
Lokasyona özel müzik ve anons yayını Türkiye’de kendi yazılımı ile müzik yayını yapan tek şirket olan SMG, müzik yayınını internet üzerinden değil, depola-çal yöntemiyle tek merkezden yaptığı için, hizmet verilen noktadaki olası bir internet kesintisi yayını etkilemiyor. Müzik içerikleri, markaların isteği çerçevesinde uzaktan erişimle güncellenirken, çok şubeli markalarda her nokta için ayrı müzik ve anons yayını yapılabilmesi de, SMG’nin işletmelere sunduğu önemli bir avantaj olarak dikkat çekiyor.