Son dönemde Kahramanmaraş’ta artan trafik kazaları hepimizi derin bir üzüntüye boğuyor. Hemen her gün yüzlerce trafik kazası haberi görmek, okumak ve şahit olmak dışarı çıkmaktan ve araba kullanmaktan korkar hale getirdi. Nedir bu kazaların sebebi? Hız mı, eğitimsizlik mi, acelecilik mi, kural tanımamazlık mı? Nereye gidiyoruz? Bu kadar acele olan işimiz ne? Ya da araç kullanırken odaklanmamız gereken şey ne?
Araç kullanmak için eğitimden geçiyoruz. Eğitim ardından ise yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı bir sınav var. Bütün bunlardan sonra aracımıza binip trafiğe çıktığımızda, bu kadar çok trafik kazalarının yaşanmasının nedeni nedir? Trafik kazalarında hatalı olan araç sürücüsü mü yaya mı? Hangisinin eğitimi eksik hangisi daha önemli veya hangisinin işi daha acil?
Kazaların nedeni nedir anlam veremiyorum. Buradan sadece araç sürücülerini suçlamıyorum, bazen kazaya neden olan yayalar da olabiliyor. Sokakta yürürken dalgınlığımız, karşıdan karşıya geçerken trafik işaretlerini ve çevremizi kontrol etmememiz gibi nedenler, trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Geri dönüşü olmayan hatalar, can ve mal kayıplarına neden oluyor. Az dikkatli mi olsak acaba… Yürürken sadece yürüsek mesela, Araç Kullanırken sadece araç mı kullansak…
Eğitim hayatımızın başında hepimize ilkokulda trafik eğitimi verildi. Unuttuk mu acaba okullarda öğretilen trafik eğitimlerinde eksik olan neydi? Sorun nerede? Hocayı mı dinlemedik…
Ehliyet eğitimi veren sürücü kurslarında mı yoksa Milli Eğitim okullarında verilen trafik eğitimleri mi yetersiz kalıyor? Araçlar insan hayatını kolaylaştırmak ve zaman kazandırmak için icat edildi. Öldürmek, sakat bırakmak ve maddi külfete sokmak için icat edildiğini düşünmüyorum. Aksi halde kullandığımız arabaların silahtan bir farkı kalmıyor. Araçlar ölüm makinesine dönüştü. Sürücüler asabi ve aceleci yayalar ise dikkatsiz…
Resmi açıklamalara göre trafik kazalarında her yıl ortalama 5 bin kişinin öldüğü, 100 binden fazla kişinin yaralandığı kaydedilmektedir. Ancak istatistiklere girmeyenlerle yaralı olarak kayıtlara geçtiği halde daha sonra ölenleri de buna eklersek her yıl ortalama on binlerce insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
Türkiye de trafik kazaları dünya ortalamalarına göre oldukça fazla. Galiba bu da saygı ve eğitim ile alakalı Sürekli artarak yinelenen katliamın önünü kesecek bir çözüm, önlem yok mu şayet var ise acilen uygulanmalı. Aksi takdirde hepimizin can güvenliği için at arabalarına binelim. Böylesi daha güvenliymiş dedem söylemişti.
Uzmanları göre kazaların önde gelen nedenleri arasında trafik kurallarına uymama birinci sırada. Aşırı hız, yanlış sollama, kırmızı ışık ihlali, dikkatsizlik, araç sürerken cep telefonuyla sohbet, alkol, yorgunluk kazaların nedenleri arasında sayılıyor. Ehliyet alırken öğretmediler mi bunları?
Karşıdan karşıya geçerken önce sağa sonra sola bakalım kırmızı ışık araçlar için bekle dur anlamına gelir. Bir yerde hız sınırı varsa uymak içindir. Siz araç sürücüleri çita değilsiniz ceylan avına çıkmıyorsunuz.