Geçtiğimiz hafta Ak parti İl Başkanı Muhammet Burak Gül, basınla bir araya geldi. Görevlendirilen  teşkilat başkanlarını basına tanıttı.

Şairler tepesinde yapılan toplantıya basın ve sosyal medyanın ilgisi oldukça büyüktü. Büyük olmasının nedeni ise uzun zamandan bu yana basın toplantısı gerçekleşmemiş olmasıydı.

Toplantıda konuşan Ak Parti İl başkanı Muhammet Burak Gül, göreve atanmasından sonra parti teşkilatını oluşturduğunu ve bu ekiple birlikte Kahramanmaraş’a, hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye başkanı Fırat Görgel ile İl başkanı Muhammet Gül, hem meslektaş hem de birbirlerini iyi tanıyan isimler. Bu anlayışla daha çok hizmet edeceği söylenebilir. Daha önce Büyükşehir belediye başkanı ile AK parti il başkanının anlaşamadığını biliyoruz. Onun için bu ikilinin anlaşması son derece değerlidir.

 Demokrasi halkın güvencesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Diğer Siyasi partilerde olmazsa olmazımızdır. Siyasi partilerde olmazsa bu kez demokrasi olmaz.

İktidarın performansı bir ülkenin demokratik kalitesi hakkında fikir verebilir. Demokrasisi güçlü olan ülkelerde resmi kurumların yanında sivil toplum kurumları da ürettiği savunduğu değerlerle toplumsal yaşama katkı sunarlar. Eleştiri bu katkılardan birisi olabilir. Ancak en önemlisi değil. En önemlisi sivil toplumun üretebildiği değerlerle katkı sunabilmeleridir. Bu olmadığı takdirde. Sadece siyaset merkezli demokrasi taşıması eksik bir tartışma olur, sadece siyaset merkezli bir demokrasi bilinci, demokrasiye katkı sunamazlar.

Ülkemizde yapılan demokrasi tartışmalarının en önemli açmazlarından biriside bu, büyük dönüşümlerin ve değişimcilerin ancak iktidar tarafından yapılmasıdır. En önemlisi olanı muhalefet partilerinin de kendilerine düşen görevlerini yerine getirmeleridir.  

Demokrasi seçim sonuçluları ile sınırlı bir gelecek fantazisi değil. Ülkeyi zihnimizde, iktidara yakın ya da uzak olmamızdan bağımsız olarak, seçim sonuçlarına indirgemek ülkemize yaptığımız büyük bir haksızlıktır.  Bir başka etkende sivil toplumun farkında olmadan ya da olarak kendi varoluş mantığına ters biçimde, gereğinden fazla siyasallaşması, siyaset merkezli düşünmesi. Oysa sivil toplumun asıl görevi siyaset üstü değerler üretmek, demokrasiye bu değerler üzerinden hizmet etmektir.

Diğer taraftan: Basın burada kritik bir konumda…

Siyaset –siyasi karar ve toplum arasında iletişim ve denetim köprüleri kurması gereken basının özgürlüğü siyasetin, siyasi alanın demokratik yapılanmasının kurucu unsurlarından birisidir.

Gazetecilik, anlama, gözleme, anlatma, aktarma, bilgilendirme, denetleme işlevlerini yerine getiren bir meslektir.

Bu işlevlerin varlığı ve etkinliğin de son derece önemlidir.

Açık, toplumların ön koşulu basının olumlu veya olumsuz bir şekilde sorunları anlatmasıdır. stratejik bakışa kurban edildiğinde vatandaşın gözü, kulağı ve sesi olmaktan çıkar olumlu veya olumsuz bir şekilde işlevini yerine getiremez.  

Son olarak: İl Başkanı Gül’ün konuşmasından sonra soru ve cevaplarda. Gazeteciler sordukları sorularla önemli konuları gündeme getirdiler. Bir yerin artı ve eksiklerini en iyi bilen gazetecilerdir. Ancak sorularda tarafsız olmaları ayrıca değer katar. Sorularına verdiği cevaplarda. Toplumları açık ya da kapalı olarak ikiye ayırır.

Açık toplumların ön koşulu basın özgürlüğüne saygı gösterilmesidir.

Zira basın özgürlüğü siyasetin, siyasi alanının demokratik yapılanmasının kurucu unsurlardan birisidir.