Dünya’da Çin’den tüm ülkelere yayılan COVİD-19 virüsü insanları ve ülkeleri oldukça derinden sarsmıştır. Öyle ki bu salgın viral hastalık DSÖ’nün Pandemi ilan etmesiyle sonuçlanmış ve etkileri hala derinden devam eden bir süreç yaşanmaktadır. Bu pandemi sürecini dünyada en iyi idare eden ülkelerin başında Türkiye’nin geldiği tüm dünya kamuoyu tarafından da tescillenmiştir. Türkiye başta ABD, İngiltere olmak üzere birçok ülkeye sağlık ekipmanı, malzeme desteğinde bulunmuştur. Bununla da yetinmemiş pandeminin ağır seyrettiği ülkelerde Fransa, İspanya, Hollanda, Almanya gibi AB ülkelerinde, viral hastalıkla mücadelede sınıfta kalmış bu ülkelerde özellikle hastane, yoğun bakım, tedavi yetersizliği, sağlık personeli yetersiz olduğundan Türk Hava Yolları ile vatandaşlarını Türkiye’ye getirerek tedavilerini başarıyla yürütmüştür.
Bugün bu pandemiden dolayı AB ve ABD’de can kaybı sayılarına bakacak olursak; 4 Temmuz 2020 itibarıyla Kovid-19 salgınında, dünya genelindeki vaka sayısı 11 milyonu geçerken, 526 bin kişi hayatını kaybetti. Salgından en fazla etkilenen ABD'de can kaybı ise 133.504, Brezilya'da 64.884, İngiltere'de 44.131, Meksika 30.891, Fransa'da 29.893, İspanya 28. 385, Almanya 10.215, Hollanda'da 6.135 ve Türkiye’de 5.206. Covid-19 ile mücadelede bu sayıların analizine göre en başarılı ülke Türkiye’dir.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi tarafından yayınlanan resmi açıklama ile sınırların açılmaya başlanacağı 1 Temmuz tarihi için belirlenen ilk grup ülkeler listesi yayınlandı. Yayınlanan ilk listede Türkiye yer almıyor.
AB ülkeleri tarafından Seyahat yasağı kaldırılan ülkeler ise Ruanda, Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay olarak açıklandı. Çin için ise “karşılıklılık teyide tabi” şartı kullanılırken, “Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan sakinleri bu öneri için AB sakinleri olarak düşünülmelidir” denildi.
Açıklamada ülkeleri belirleme kriterine dair “Mevcut seyahat kısıtlamasının kaldırılması gereken üçüncü ülkeleri belirleme kriterleri, özellikle fiziksel mesafenin yanı sıra ekonomik ve sosyal hususlar da dahil olmak üzere epidemiyolojik durum ve sınırlama önlemlerini kapsamaktadır” denilse de tercihlerin siyasi gerekçelerden etkilendiği apaçık ortadır. Türkiye bu pandemiden en başarılı ülke olarak çıkarken, hastalığın yayılması ve korunması, modern şehir hastaneleri ve pandemi hastaneleri ile örnek teşkil ederken AB’nin aldığı bu absurd karara ne demeli?
AB yine her zaman ki husumetini Pandemi sürecinde de hortlatmıştır. AB’nin bu kararda tek bir kriteri var oda Türk Turizmini vurmak. Bu karar maalesef başta Almanya, Fransa, Belçika, Yunansitan, Hollanda gibi ülke yöneticilerin Türk düşmanlığından başka bir şey değildir.
Türkiye ise ulaşım ve seyahat kısıtlamasını kaldırırken Sağlık Bakanlığınca ve Pandemi Bilim Kurulunca sunulan öneriler çerçevesinde tutum sergilemektedir. Türkiye bu yönüyle de seviyesiz AB ülke yöneticilerine güzel örnek olmaktadır ama bu güzellikten anlayacak hangi AB ülkesi var?
Hey AB ülke yöneticileri! Türkiye’nin uygulamalarına bir bakın! Mantıklı, bilimsel verilere dayalı, objektif ve insan temalı kararlar alıyor, siz neden biraz vicdan sahibi, biraz objektif olamıyorsunuz?
Hey AB yöneticileri sizde böyle yapabilirsiniz! Türkiye’nin yaptığı gibi "Bu kapsamda, yurt dışından planlı uçuşlarla yeni gelecek kişilerin havalimanı içinde belirlenen alanlarda muayeneleri yapılacak ve semptomları değerlendirilecek. Muayene yapılan kişilerin iletişim ve adres bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ne (HSYS) sınır girişi bölümünde kayıt altına alınacak. Havalimanında yapılan muayeneleri sırasında semptom yönünden şüpheli görülen kişiler, havalimanlarında izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılığıyla ilgili şehirlerin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen hastaneye yönlendirilecek.
Türkiye kademeli olarak kısıtlamaları kaldırmış ve kaldırmaya devam edecektir;
10 haziran itibariyle uçuşa açılan ülkeler; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bahreyn, Bulgaristan, Katar, Yunanistan;
Haziran itibariyle uçuşa açılan ülkeler; Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Hong Kong, İsviçre, Japonya, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Tacikistan;
Haziran itibariyle uçuşa açılan ülkeler; Hollanda, Kazakistan;
Haziran itibariyle uçuşa açılan ülkeler; Arnavutluk, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, İrlanda, Karadağ, Kırgızistan, Letonya, Lüksemburg, Norveç, Slovakya;
25 haziran itibariyle uçuşa açılan ülkeler; Belçika. Türkiye siyasi, etnik ve diğer ayak oyunlarından uzak tamamen Turizmin ve insan sağlığının doğasına uygun olarak davranmaktadır.
AB ülkelerinin Turizm oyunu; Başta Yunanistan, İspanya, Fransa gibi ülkeler olmak üzere Akdeniz turizminden para kazanan ülkelerin de etkisiyle, Almanya Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere "seyahat uyarılarını" 31 Ağustos’a kadar uzatmayı planlıyor. Böyle bir uygulamanın TÜRK TURİZMİNE DARBE OLACAĞINI tahmin ediyorlar.
AB üyesi ülkeler ve Schengen bölgesinde sınırsız serbest dolaşım ise 15 Haziran'da kalkıyor. Almanya'nın seyahat uyarıları getirmesi, Alman turistlerin AB dışına gitmeyi tercih etmemesi anlamına geliyor ve bundan da en fazla Türk turizmi etkilenecek.
Türkiye, böylesine hain duygularla davranan AB ülkelerine alternatif kıtalarda yeni turizm potansiyeli, ekonomik işbirliği ve iletişim pazarları oluşturmalıdır!