Okul ile çocukarasında köprü görevi gören aile, hem okulun akademik kadrosundan destek alarakhem de çocuğa destek olarak başarılı bir geleceğe adım atmasına yardımcı olur.

 

“Okul akademik anlamda üzerine düşen tüm görevlerikusursuzca yerine getirse bile, çocuğun başarısı için bu yeterli değildir!” Butespit neredeyse bütün eğitimcilerin ortak görüşüdür. Hatta çoğu eğitimciülkemizde öğrencilerden önce ailenin bilinçlendirilmesi gerektiğini savunur…

Şimdi bu söylenenleri biraz açalım.

Açalım ki, en büyük sorunumuz olan cehalet kapısınıkapatalım.

Eğitimin üç ana unsuru vardır, okul, aile ve çevre.Yavrularımız bu üç unsurdan gerekli desteği gördüğü sürece mutlaka başarılıolacaktır.

Biz bu gün sadece ailenin eğitim üzerindeki önemine değinelim.

Öyyle ise hemen başlayalım yazımıza.

 

ANNE VE BABA ROLÜ

 “Öğrencidavranışlarında ve disiplin konusundaailelerin etkisi en az okul kadar önemlidir. Çocuğu daha iyi tanımak,isteklerini keşfetmede aileyi bir adım öne çıkarır. Okul ile çocuk arasındaköprü görevi gören aile, hem okulun akademik kadrosundan destek alarak hem deçocuğa destek olarak başarılı bir geleceğe adım atmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda ailelerin istek ve beklentisinin de okultarafından yerine getirilmesi ya da öğrenci üzerindeki kontrolü de yine buişbirliğine bağlıdır. Okul ve ailesürekli iletişim halinde olursa, süreç yapıcı yönde ilerler ve öğrencininpotansiyeline ulaşması kolaylaşır. Ailelerin evde çocukla ilgilirollerini netleştirmeleri de bu işbirliğinin doğal bir sonucu olarak ortayaçıkar.

Destekleyici bir ilişki kurulup, pozitif yönde biriletişimle bu işbirliğinde en büyük desteği çocuğun kendisi sağlayabilir. Onafayda sağlayacak tüm süreç anlayabileceği şekilde çocuğa açıklanırsa veiletişim konusunda korku duymadan paylaşımcı olması öğütlenirse bu ilişki çokdaha sağlıklı ilerler. Bir sorunla karşılaştığında onu çözme konusunda çocuğayardımcı olmak, onu çalışma konusunda teşvik etmek okul başarısı için olmazsaolmazdır.

Okuldaöğrenciye kazandırılan davranışlar ve alışkanlıklar evde aile tarafındanpekiştirilmezse zamanla kısa zamanda unutulabilir.

 

HER EV BİR OKUL OLMALI

Ailelerin evde sağladıkları ortam ve koşullar en azokulda sağlananlar kadar önemlidir. Çocuğa çalışabileceği bir alan yaratmak,baskıcı olmamak koşuluyla ödevlerini kontrol etmek, derslerini evdepekiştirmesine yardımı olmak, zorlandığı derslerde farklı yollar göstermek,gerekirse öğretmeniyle iletişime geçip çözüm yolları istişare etmek öğrencibaşarısı için idealdir.

Şimdi vicdanınıza soruyorum, bunları yapıyor muyuz?

Neyse devam edelim:

Etkin bir zaman yönetimi ve planlaması ile çocuğun evdeki okulla ilişkiligörevleri belirli bir rutine oturtularak çalışma disiplini sağlanabilir.Ayrıca okulda yapılanlarla ilgili sürekli iletişimde olunması çocuğungeleceğine olan ilgisini net bir şekilde göstermesini sağlar ve onun ilerlemesikonusunda doğru ve sürekli bilgiye ulaşmasını kolaylaştırır.

Sınavlara hazırlık sürecinde hem öğrenciler hem annebabalar çok yoğun bir kaygı yaşamaktadırlar. Bu durumla başa çıkamayan ailebireyleri arasında çatışmalar başlar ve iletişimin çok önemli olduğu bu dönemdeciddi sorunlar baş gösterir. Bu dönemde okulun rehberlik öğretmenleriyle ailearasında kurulacak iletişim, kaygıyı atlatmada ve çocuğun sınav başarısındaönemli rol oynar…”

Diyeceğm şu ki, eğitim sistemi içinde aile daha etkin birrol üstlenmeli, öğretmene; “Eti senin, kemeği senin!” diyerek sorumluluğu veliüzerinden atmamalı.

Şu anda yaz geldi, çocuklarımızı tatilde doğruyönlendirip, kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı, Kur’an kurslarınagöndererek manevi yönü güçlendirelmeli. Yıl içinde öğrendiklerini unutmamasıiçin konu tekrarları yapılmalı...

Neyse kalın sağlıcakla.