Türkiye’nin ve ilimizin gündemi yoğun; ekonomi, siyaset,15 Temmuz, bakanlıklardaki değişim, yerel seçimlere hazırlık, işsizlik,boşanmalar, sağlık v.b
Bu yoğun gündem içinde, kültürel ve eğitimi bir numarayaalmak gerekir diye düşünüyorum! Bu nedenle de bugünkü yazımda, ilimizde bu ay 100. Sayısı basılan Alkış Dergisindensizlere bahsetmek istiyorum.
Derginin dediğim gibi 100. Sayısının basılması dolayısıile Öğretmen Evi Kıraathanesinde Cumartesi günü yazarlarının da katıldığı biretkinlik yapıldı.
Yapılan konuşmalarda, 17 yıldır(2002-2018) yayın hayatınısürdürdüğü, Kültür ve Sanat Evi Derneğinin bir yayın organı olduğuhatırlatıldı.
İlk konuşmayı Derginin Sahibi Sevgili Ağabeyim Oğuz Paközyaptı. Alkış’ın çok eskiden dua anlamında kullanıldığını belirten Paköz;“Alkış, dua ile dava aynı kökten türemiştir.
Özdil yayın gurubu olarak kültür-sanat ve edebiyatdergimizin adını bu nedenle Alkış koyduk. Başta yerel yapmıştık, şimdi bölgeseloldu, hedefimiz ise ülke genelinde bir dergi olmaktır.
Biliyorsunuz, Kahramanmaraş yazar ve şair yönünden çokşanslı. Ama sanatçılarımız ya bir grubun içinde kendilerine bağımlı buluyorlarya da bireysel özgürlük içinde görüyorlar kendilerini. Buna biraz da sanatçıduyarlılığı eklenince parça parça bölünmüşbir görüntü çıkıyordu ortaya. Alkış birleştirici ve bütünleştirici bir düşünceyle yola çıktı ve bunu başardı…”dedi.
YAZARLAR TEK TEK SÖZ ALDILAR
Program çerçevesinde dergidi yazıları yayımlanan sanatçıve yazar dostlarımız tek tek söz aldılar. Bazen şiir okundu, bazen türküsöylendi.
Tabi bizim de dergicilikle ile ilgili söyleyecek birkaçsözümüz var. Öncelikle ifade edeyim ki; “Az da olsa devamlı olanda!” hayır veiyilik vardır. Bu bağlamda bu kültürel derginin şair ve yazarları bir arayagetirerek düzenli çıkmasınıönemsiyorum.
Dergicilik öyle kolay değil. Şahsen kendimde 12 ŞubatKurtuluş Dergisi, Güncel ve Gündem Dergileri, Tek Kurşun Dergisi’ni son olarakda Bekir Doğan ile Kahramanmaraş Dergisini çıkarttık.
Maliyetini karşılamak, dağıtım, baskı, reklam her biriayrı bir zorluk! Diyeceğim şu ki, Oğuz Paköz ve Sorumlu Yazı İşleri MüdürüNihat Yücel, Ramazan Avcı, Serdar Yakar başta olmak üzere dergiye katkısıkatkısı olan yazarlarımızı alkışlamak gerekiyor.
DERGİ ÇOK YÖNLÜ
Alkış Dergisi hem edebiyat hem müzik hem folklor hemfelsefe hem de tarih konularında 16 yıldır devam ediyor. Araştırma yazılarıvar, çoğunlukla Kahramanmaraş’ı dışarıda tanıtmak, dışarıyı Maraş’a taşımayıgörev bilmişler.
Örneğin, 60-70 tane Maraş türküsünü notalarıyla birlikteyayınlamışlar. Onlarca ozanımız bu yollatüm Türkiye’ye tanıtılmış. Yine onlarca bilim adamı yapılan söyleşilerletanınmış. Birçok kişi hakkında özel sayılar yapılmış, Aşık Mahzuni Şerif,Abdurrahim Karakoç, Rauf Denktaş olsun, Hafız Ali Efendi olsun, Şevket Yücel,Hoca Ahmet Yesevi gibi 20-25 tane öncü ve önde gelen kişileri halkımızaanlatmışlar. Bunun yanında da Maraş’tan yazan şair, hikayeci, araştırmacı,deneme yazarlarını bir araya toplamışlar, dışarıdaki yazarları da bu kervanakatmışlar.
Onlar bize, biz onlara böylelikle kültür alış verişiyapıyoruz” Diyen Oğuz Paköz; “ Evet ağırlığı edebiyat. Roman, hikaye, şiir,denemelerin yer aldığı dergiye katkısı olanlara da şükranlarını iletti.
Aslında Oğuz Paköz dergide benim de yer almamı, Kahramanmaraş’takihanlar, hamamlar, türbeler, yatırlar, tarihi konaklar, camiler dizime yervermek istemişti. Biz kitaplaştıracağımız için o dönem yazı verememiştik.
Diyeceğim şu ki, bu dergiben şairim, edebiyata gönül verenlerdenim, yazmak istiyorum diyen herkese açık.Ancak, yazılar içinde bir denetim yapılıyor…
İlk sayısında 12 şair ve yazarla başlanırken şu anda 420edebiyatçıyı toplamış durumda. Böyle bir dergi alkışlanır diye düşünüyor vetekrar alkışlıyorum.
Nice yıllara ALKIŞ…