Hz. İsa'yasormuşlar: “Ölü diriltmekten daha zor ne olabilir? Demiş ki, "İfhamu menla yefhem" yani "Anlamayana, anlatmak!"
Bugün biraz felsefe mi yapsak, yoksa tefekküreme midalsak. Gelin her ikisini birlikte yapalım. Mağmum her ikisini de yapmak için “anlamak” gerekiyor önce. Evet anlamak; “ Bir şeyin ne demek olduğunu, neyeişaret ettiğini kavramak. Sorup öğrenmek. Yarar sağlamak. Birinin duygularını,istek ve düşüncelerini sezebilmek. Yeni bilgileri eskileriyle bir araya getirereksonuç niteliğinde başka bir bilgi edinmek. Bir şey hakkında bilgisibulunmak.Doğru ve yerinde bulmak. Şeklinde tanımlanıyor…
Aslında bir çoğumuz, okuruz ama anlamayız. Dinleriz amatefekkür etmeyiz. Yaşarız ama yaşamımızı anlam katmayı bilmeyiz.
Birde anlayıp, anlamamış görünenler vardır. Anlayıpyaşamama ise en tehlikelisidir. Mesela çoğumuz müslümanız deriz ama ne anlamageldiğini bilmeyiz.
Sonra namaz kılarız, dinleriz imam efendileri ancak neokunduğundan haberimiz yoktur. Belki böyle olması hedeflenmiştir. Oysa, Omübarek anlaşılmak ve yaşanmak için gönderilmiştir.
Hz. Muhammed (s.a.v),bir gün, Hz. Muaz’ın (r.a) elinden tutup bir süre yürüdükten sonra O’na,“Kur’an’ı anlamaya çalışması” gerektiğini belirterek, tefekkürün önemi üzerindedurur….
YAŞAM KİTABI, HAYAT REÇETESİDİR
Kur'an bir yaşam kitabıdır. Onu okumak yetmez,aynı zamanda hayata tatbik etmek gerekir…
Şu anda İbn Kesir’in tefsirini bitirmek üzereyim. Camideher namazdan önce okurum, tefekkür ederim. Anlayamadığım kısımlarda oluyor. Amatefsirciler ayrı ayrı düşüncelerini yazmışlar. Hadislerle tefsir olunca,anlamamız biraz daha rahatlaşıyor. Açayım: “İnsanlar Kuranı Kerimiokuduklarında her emri anlayamazlar. Kur'anıkerimin insanlara indirilmesindeki temel sebep, onunla amel edilmesidir.Uygulanmayan, kendisiyle hayat kurulmayan bir ilahi kitabın bir anlamı olmazdı.Yüce Allah, insanlar daha iyi anlasınlar ve uygulasınlar diye, onların dilinde,açık bir lisanla kutsal kitabını indirmiştir.( Ama biz Arapçayı bilmiyoruz,bunun içinde diyorum ki, hocalar her farz namazdan önce okuyacakları zammısurelerin içeriği hakkında bizleri bilgilendirsinler). Devam edeyim. O halde onu sadece okumak değil, hayataaktarmak için anlamak da çok önemlidir.
İlk ayeti “oku”olan yüce kitabımız Kur’an insanları, içine düştükleri cehalet karanlıklarındankurtarmak amacıyla gönderilmiştir.Okumaktan maksat, öğrenmek ve anlamaktır.Çünkü Kur’an-ı Kerim,“Biz sana feyizlive bereketli bir kitap indirdik ki insanlar onun ayetlerini iyice düşünsünlerve aklı yerinde olanlar ders ve ibret alsınlar,” buyurmaktadır.
ÖRNEĞİMİZEFENDİMİZ OLMALI
Dinimizdeibadetlerin en sevaplılarından biri de, hiç şüphesiz tefekkür ibadetidir.Tefekkür,bir ayeti anlamak için düşünmek, ve araştırmaktır. Yüce kitabımız, uyarıcı bireda ile, “Kur’an’ı düşünmeleri gerekmez miydi? Yoksa kalplerinin üzerinde üstüste kilitler mi var?” buyurur. Bu ve benzeri çok ayetlerle insanları düşünmeyedavet eder. Çünkü üzerinde düşünülmeyen ayetler, doğru anlaşılmaz. Böylecedoğru sanılan bir kısım yanlışlarda, insanların dini hayat ve davranışlarınakarışmış olurdu. Bu duruma umursamazlık denir. Bu, dine ve kitabımıza uygun birdavranış değildir. Böyle bir sonuçtan kaçınmak için Kur’anımızı, mutlaka anlamaçabası içine girmeliyiz. Anlamını düşünüp tefekkür etmeliyiz. Okuduğumuzyerleri açıklayan başka ayetler, hadisler ve ilim adamlarınındeğerlendirmelerini bulup okumalıyız. Yoksa farkına varmadan birçok yanlışanlamalara düşebiliriz.
Müminlerin annesi Ümmü Seleme’ye, “Hz. Muhammed’in(s.a.v) Kur’an’ı okuması nasıldı?” diye sorulduğunda; O, Hz. Muhammed’in(s.a.v) okuyuşunun, anlamaya yönelik birokuma olduğunu söylemiş. ( Ravi: Ebu Hureyre Kaynak: Tirmizi, Zühd 4, (2308); Nesai,Cenaiz 123, (4, 4)
Efendimiz Fâtiha suresini okurken ‘elhamdü lillahirabbi’l âlemin’der, dururdu. ‘Er rahman’ir rahim’der, dururdu. ‘Maliki yevmi’ddin’der, dururdu. Onu dinleyenler bilirlerdi ki Allah Resulü (s.a.v), ayet ayetKur’an’t tefsir ediyordu.
Diyeceğimi dedim, yazacağımı yazdım. Allah için imamefendilerden rica ediyoruz, şu dinimizin doğru anlaşılması için, cemaateyardımcı olun. Yoksa Rabbim sizlerden hesap soracaktır.
Kalın sağlıcakla.