“Bir arkadaşınıdağlamadan tedavi edebiliyorsan, sakın ola ki dağlamaya başvurmayasın!”(Ö. Bin Abdulaziz)

Arkadaşlık çok önemlidir. Öyle ki atalarımız; “Gösterarkadaşını ne olduğunu söyleyeyim!” demişler. Bu söz ile bir insanın kendifıtratına uygun insanlarla birlikte olacağı, nasıl bir arkadaşlık yapmışsan onuniyiliği ya da kötülüğüne kapılabileceği uyarısında bulunulur…

Arkadaş öyle kolay olunmaz. Kader birliği yaparsın,kimilerine göre yol arkadaşlığı, kimi zaman asker arkadaşlığı kimi zamanda hacarkadaşlığı ön plana çıkartılsada da  gerçekarkadaşlık bunların da üzerindedir!

Tabi arkadaşımız bazen hata da yapabilir. Bu durumdabütün birikmiş hatıralarınızı bir sözle kesip atmamalı. Olaki bir kusurgördüğümüzde onunla bağlarımızı koparıp atmak yerine, kalbini kırmadan,dağlamadan yanlışlıklarını tedavi etmek gerekiyor.

Dağlama, genelde yaraların tedavisinde kullanılırdıeskiden. Yaranızın üzerine bıçağınızı nallandırıp, mikroplardan arındırdıktansonra üzerine basıp, kanın durmasını, yaranın baş tutmasına sebep olunup,böylece yaranızı tedavi ederdiniz.

Bunları niye anlattım? Açayım:

 

KÖTÜ ARKADAŞ

Birkaç gün önce bir arkadaşın yazıhanesinde sohpetediyorduk. İçeri bir arkadaş geldi, ben çıkayım dedim, kalmamı istediler.

Adamcağız ağlamaktan konuşamıyordu, belli ki dolmuş.Sonrabir arkadaşına kefil olduğunu, kefil olduğu borcun ödenmesinden sonrası, o arkadaşıyine bir başka mal almış, ödeyememiş, banka da daha önce bu arkadaşına kefilolduğu için, beyefendinin malına haciz koyma işlemleri başlatmış. Neyapabilirim diye çırpınıyor!

İşin hukuki boyutunu bilmem ama bu mağdur ağabeyimizin; “ Kefil olduğum adam benim 40 yıllıkarkadaşım, bu bana nasıl yapılır!” diye sorgulaması üzerinde durmak istiyorum.

Burada üç husuk var. Bana göre, eğer bu adam dost isekefil olduğu arkadaşı bu adamın sıkıntısını gidermeli, arkadaşlık bunugerektirir.

İkinci konu ise kefil olma durumu. İşin doğrusu benzerdurumlarla bende karşılaştığım için çocuklarıma altından kalkamayacağınız birrakamın altına imza atmayın, yani kefil olmayın diye tembihte bulunuyorum. Bukonuya da dikkat etmek gerek!

Üçüncüsü darda kalana gücün miktarınca yardımcı olmakgerektiği hususudur…

Peki bunların hangisi doğru? Evet, arkadaş dediğin kimse seni zor duruma sokmamalı bu birincisiikincisi de bir insan altından kalkamayacağı bir kefilliğin altına imzaatmamalı.

Şunu söylemek istiyorum, bir insan diğer bir din kardeşinin sıkıntısına yardımcı olmalıancak yardım edeyim derken de yardıma muhtaç duruma düşmemek gerekiyor.

 

İYİ ARKADAŞ

Kötü arkadaşı örnek verdik ama iyi arkadaş kardeş gibidir. Mesela hacı arkadaşlığıböyledir. Yıllar geçse onlar birbirlerini üzmezler. Hastalansalar ziyaretederler, düğünlerine gidilir, cenazelerde beraberdirler, sıkıntısı da olursa ohacı kardeşimize el birliği içinde dertlerine çare olmaya çalışırlar. Yani hacıarkadaşları Allah için bir araya geldikleri için birbirlerine zarar vermezler.

İyi arkadaş, seninle camiye gider, hayır işlerinekoşturur, dünya ahiret dengesini sağlamanda sana destek olur. Seninle ağlar,seninle güler.

Birde çocukluk arkadaşınız vardır, kardeşten deyakınıdırlar. Her türlü sırrınıza vakıftır, bunlarda yol arkadaşı gibidirler…

Yine asker arkadaşınız, okul arkadaşınız, takımarkadaşınız vardır.

Sonuç olarak, arkadaşınızı iye seçmeniz gerekiyor.Aranızda bir sıkıntı olduğunda da hemen dostluğunuzu kesip atmamalı, yaranızıdağlayarak tedavi etmelisiniz. Rabbim hepimizi kötü arkadaşların şerrindenkorusun, iyi arkadaşlarla karşılaştırsın.

Hadi kalın sağlıcakla.