Asımınhikayesini bir ay kadar önce yazmıştım. O yazımda “Safahat” kitabında, MehmetAkif’in Asım’ın Nesli diye hayal ettiği neslin, sadece şiirinde geçen hayalibir kahraman olmadığından, bir sahabe olan Asım İbni Sabit’ten (r. a) olduğunubelirtmiştik.

TabiO neslin hep özlemi içinde olduk. Ne diyordu milli şairimiz Akif: “Asım’ın nesli... diyordum ya... nesilmişgerçek. İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.”

Pekibu nesil nasıl yetişecek? İşte bu gün bu konuya gireceğim.

4.Sınıf Türkçe Kitabında bu konu ile ilgili harika bir metin var. Aziz Erdoğan’ınaynı adlı eserinden kısaltılarak yayınlanan yazıda şöyle deniyor:

Âkif'in boşa geçirecek zamanıyoktu. O yaokurdu ya okuturdu; ya yürürdü ya da sizi de birlikte yürütürdü...

Âkif için cehalet bir türhastalıktı.Toplum ancak okuyarak cehaletten uzaklaşabilirdi. Bu yüzden Âkif, gençlerin sistemli okumasını vekendilerini yetiştirmelerini isterdi...

Âkif, kalkınmanın cehaletinyenilmesiyle mümkün olacağına inanırdı. İlkokul sıralarından başlayarak ilme,fenne ve sanata adım atılmasını isterdi...

 

OKUMAKFARZDIR AMA

 “ Yemek içmek bedenin, okumak da beynin gıdasıdır. Okumak beyne canlılık kazandıranen etkili egzersizdir...

Sağlam düşünmek, sağlıklı kararvermek, selim bir kalbe sahip olmak için okumalıyız. Neyi, ne zaman, nasılokuyacağımızı bilmeli, kitapla bağımızı yakın tutmalıyız...

Her okuma bir amaca yöneliktir.Okumanın amacı beyni düşünceye sevk etmektir. Anlamadan okunan kitap okunmamışsayılır...(Hep diyorum ya, namazda okuduğumuz ayetleri anlamıyoruz, sorunburada)

İnsananlayarak okumalıdır.

Hermetnin bir anlamı vardır...

Roman,hikâye, şiir, tiyatro gibi sanat metinlerinde kelimeler gerçek anlamlarınındışında daha çok yan ve mecaz anlamlarıyla kullanılır. Bu yüzden sanatmetinlerini anlayarak okumak öğretici metinlerden daha zordur.

Ancakbu metinler, insanların iç dünyalarını daha iyi tanıtır bize...

Okuyan insan dik durur, hakikatisavunur...

Gerçekle yalanı ayırt eder.Okuyanı bilgisi, inancı ve aklı dışında kimse yönlendiremez...

Erdoğanyazısının sonunu şöyle bağlamış: “Genç dostum Asım, güneş dünya için neyse kitap da senin için odur. Kitaplar geçmişinbirikimini günümüze taşır. Kitaplar asla vefasızlık etmez...

Okumaksoylu bir davranıştır, sana da yakışan budur....

Sadece gözünle değil beynini vegönlünü işin içine katarak oku.İşte o zaman yarınımız dünden daha güzel olacak, buna imanım, sana güvenimtamdır. Kitapla bağını aslakoparma...”

 

HAK’KINHAKİM OLMASI İÇİN

ŞimdiAsım’ın Nesli diye tanımladığımız nesil şöyle tanımlanabilir.  Allah’a tam iman eden, canı pahasına vatanınıkoruyon, okuyan, araştıran, sorgulayan, milli ve aydın bir gençlik...”

Şimdibu neslin temel amacı Hak’kı hakim kılmaktır. Ancak Hak’kı hakim kılmak için,Hak yolda ilerlemek, çalışmak, üretmek, tefekkür etmek,  okumak, araştırması gerekiyor. Hak kendi kendine hakim olmaz, batıl dakendi kendine zail olmaz.

Doğruyuyapmadan, yanlış çekip gitmez. Melek bir yere girdiğinde, şeytan kaçar.İyiliğin yanında kötülük hiçbir zaman üstün gelmez. Bütün bu bilinç içerisindegençliğin iyi ve doğru yönlendirilmesi gerekiyor.

Nesliharap etmek, en büyük kul hakkıdır diye düşünüyorum.

İşinözü şu, Müslümanlık ile Cehalet kelimesi yan yana gelmez. Gelmemeli! GeliyorsaAsım’ın neslinden söz edemeyiz.   Bu vesile ile iyi okumalar diliyor.

Duanızıbekliyorum.