Kahramanmaraş'ın turizmde yapacağı atılım yıllardır hep konuşuluyor ve dillendiriliyor. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bir türlü Germenicia istenilen seviyeye gelmedi.

Bayramda ise yine gördük ki, gerek yurt dışından gelen ziyaretçiler olsun gerek şehir içerisinde ki turistlerimiz olsun gezecek yerler arıyorlar. Trabzon Caddesi oldukça sakin bir hal alırken, mesire alanları, piknik alanları, tarihi yerler ise ziyaretçi akınına uğradı.

Kahramanmaraş'ta iki mahalle, Roma İmparatorluğu'ndan kalma eserlerin üzerinde oturuyor. Geçmişte gecekondu olan ancak sonradan imar affıyla tapu verilen bölgedeki evlerden birinin alt kat odasında eşsiz Germenicia mozaiği yer alırken, evin üst katında insanlar yaşamaya devam ediyor. Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kenti'nin mozaiklerinin bir bölümü, kaçak kazılar yapılırken ihbar üzerine ortaya çıkmıştı.

Bayram tatili nedeniyle yurt dışından Kahramanmaraş'a gelen turistler, Germenica antik kentini ziyarette bulundu. Tarihi yapısı ve mimarisiyle turistlerin ilgisini çeken antik kenti geçtiğimiz yıl bayram ayında 3 bin kişi ziyaret etmişti. Kurban bayramı nedeniyle Kahramanmaraş'a gelen yabancı turistlerinde ilgi odağı olan Germenica'yı bayram ayında 5 bine yakın turistin ziyaret ettiği öğrendik.

Daha önceki zamanlarda yazdığım bir köşe yazımda Germenica ile Zeugma'yı karşılaştırmıştım ve eksiklerimizi söylemiştim. Şu anda yine ekonomik durumlar nedeniyle oralara yatırım yapılabileceğini düşünmüyorum.

 Ama bakarsak bağ olur derken de, kast ediyorum ki;

Germenica'yı o çevresi beyaz boya ile kaplı duvarlı alan yerine böyle daha cazip gezilecek bir yer haline getirirsek, dışarıdan bakan insanları böyle kendisine hayran bırakacak, insanların kapısında selfie yapabileceği bir yer haline getirirsek ziyaretçi sayımız daha da artacaktır. Bu yüzden Germenicia bakarsak bağ olacaktır.