Belediye başkan adayların sahip olması gereken vasıflarınbüyük bölümünü “Belediye başkan adayları hangi vasıflara sahip olmalı?” (1)’debahsetmiştim. Başkan adayların 5-10 tane özelliğe sahip olması yetmiyor bir çokyönüyle insani, vatan sevgisi, millet aşkı, zeka, hak, hukuk, hızlı düşünme vekarar alma, insanları analiz edebilme, hizmet aşkı, sorunları görebilme, çözümüretebilme, iş disiplini, yeterli vizyon ve misyon sahibi olma, değişim vegelişime açık gibi bir çok meziyetleri taşıması gerekir.
Geçmiş yıllarda Başkan adayları sadece bir kişininağzından çıkacak isme bakılırdı. Bugün hala bazı siyasi partilerde bu ilkeldüşünceyi sürdüren siyasi parti liderleri olabilir. Hatta bunu kamufle etmekiçin kendi güdümündeki birkaç yardımcısını bir araya getirip komisyon adıaltında yürütme düşüncesinde olanlarda olabilir. Ama bazıları bu kriterhususunu, adayları ince eleyip sık dokumaya çalışan siyasi partilerdemevcuttur. Bu kriterlere bakmadan önce bu komisyonlar sağlıklıoluşturulabilmeli yani konu uzmanlarından oluşan ve çapraz sorgulama veinceleme komisyonları kurulmalıdır. Birden fazla farklı açılardan bakankomisyonlar oluşturulmalıdır. Ancak böyle iyinin iyisini belirleyebilirsiniz...Başkanların parolası Şehrin imarı kadar vatandaşın gönül imarı da önemliolmalıdır
Belediye başkan adayı seçiminde aslında siyasi partilerkendilerine göre değil halkın isteğine göre kriterler belirlemelidir. Tabi kikendi kriterlerini halk için belirlemiş ise sorun yok. Belediye başkanlığıgörevini yürütecek kişinin aslında pek çok özelliklere sahip olması gerekiyor, Bunlar;Fikir olarak günümüzü ve geleceği görebilen, iletişime ve değişik fikirlereve değişime açık olmalı, güler yüzlü ve çevresine pozitif enerji veren, ahlâkve fazilet abidesi, adaletli ve merhametli, sağlam karakterli, mücadele ruhunasahip, insanları ve kurumları harekete geçirme gücüne sahip, çevresini veolayları farklı görebilir yaratıcı düşünceye sahip, değişim ve gelişimi süreklidevam eden, olumlu düşünce ve tutuma sahip, elemanlarını teşvik edebilen, takımruhuyla hareket edebilen, hizmet coşkusunu sürekli canlı tutabilen, hitabetgücüne sahip olmalı, sinerjik dengede yenilenme özelliğine sahip olmalı, tarih'ten,bilge insanlardan dersler çıkarabilmeli, kişisel bütünlüğe sahip olmalı, kişileridinleme özelliği olmalı, hızlı karar alabilmeli, mükemmeliyetçi olmalı,ben değil biz kavramını benimseyen olmalı, halkla iletişimi canlı tutabilenolmalı, eleştirel düşünceye sahip olmalı, empati yeteneğine sahip olmalı,hizmet ekibini kaliteli insanlardan oluşturabilmeli, hizmetine talip olduğukentin, sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilenamaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalıdır”
Toplumun ortak ihtiyacını, toplumdan aldığı yetki vetoplumun kaynaklarını kullanarak karşılamaya çalışması gereken bazı belediyebaşkanları, bir süre sonra topluma hizmeti değil, kendi varlığını sürdürmeyi,kendisini garantiye almayı tercih etmektedir. Bununtabi sonucu olarak ta topluma güvenmeyen hantal bir bürokratik yapı ortayaçıkmaktadır. Burada insanlar ideoloji ya da partiye göredavranmamalı hatta olması gereken tüm belediye başkanlarının seçildikten sonra bağımsızolması gerekir. Çünkü işin içine particilik ya da ideoloji girince ne yazık kihizmet arka planda kalıyor. İdeoloji ve partizanlık ön plana çıkıyor... İletişimkonusunda olması gerekeni söyledim ama bazı enteresan örneklere hala şahitoluyoruz. Başkan adayı seçim öncesi halkın her an ulaşabildiği kişi iken nehikmetse seçildikten sonra o ulaşılan cep telefonun ucunda ya koruması ya özelkalem müdürü çıkmaya başlıyor. Bu da hiç istenmeyen bir davranış biçimidir.Bazıları halkın ulaşamadığı başkan olurken iş adamların veya zengin sınıfın herulaşabildiği başkan olabiliyor.
Hala günümüzde yolsuzlukla, haksız kazançla, adaletsizolmakla itham edilen veya gerçekleşen başkanların varlığına şahit oluyoruz.Böyle vakaların varlığı yukarda bahsettiğimiz inceleme sürecinin sağlıklıyapılamamasından kaynaklanıyor.
Bu nedenledir ki aday belirleme süreci çok hassastutulmalıdır.