Geçtiğimiz günlerde birçok ulusal basında, Türkiye’ninyeni deprem haritasının çizildiği ve bazı değişiklikler yapıldığını yazıyordu.

21 yıl sonra güncellenen haritaya dikkatli baktım,Kahramanmaraş için değişen bir durumun olmadığını gördüm. Yani ilimiz yinedeprem tehlikesi ile karşı karşıya olan kentlerin başında geliyor.

İsterseniz, ulusal basına yansıyan o haberler ilgiliaçıklamalara bir bakalım, sonra da değerlendirmemize yapalım inşallah!

“ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi,Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıylahazırlanan haritanın pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor.(Sunuldu) Deprem tehlikesini mahalle mahallegösteren haritada, İstanbul’un Avrupa yakasında artış dikkat çekti. Van veErzincan’da riskin sınırlı gösterilmesi şimdiden tartışma yarattı. Ankara’daise risk ciddi oranda azaldı.

 

DEPREM YÜKÜ HESAPLANACAK

Mühendisler bu haritaya göre deprem yükünü hesaplayarakinşaat yapacaklar. Derecenin yerini, uzun yıllardır Amerika ve Avrupa’dauygulanan ivme yöntemi aldı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü,Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, eskideprem haritası hakkında der ki:

“Bir önceki haritada temel işlemler aynı depremtehlikesini bölgelere bölüyordu. Yeni çalışma fay hatlarından sismik kaynaklarayaklaştıkça deprem tehlikesinin arttığını, uzaklaştıkça azaldığının kabulüdür.Şu anki harita kontür haritası olarak veriliyor.”

Yenilenen deprem haritasında ise:  Prof. Dr. Ahmet Ercan şöyle yorumlamış:  “Yüzde 80 uyum var. İstanbul daha da artmış. FakatAntalya ve Kaş bölgesi riskli bölge olarak görünüyor buna katılmıyorum.(Dikkatedin hala, yeni harita üzerinde bile tartışma var) Van, Erzurum, Elazığve Tunceli’nin 2.dereceden 1.dereceye alınmalı. Kocaeli yarımadası 1. derece veözellikle İstanbul’un Anadolu yakası 1. dereceye girmez. İstanbul Avrupa yakasıda 2. dereceden 1. dereceye girmiş. İzmir’in Çeşme yarım adası 1. derecegösterilmiş, oysa burası da 1. derece değil. Bodrum riskli alandı ama Bodrum’unbazı kısımları yerleşim için uygundur” dedi.

 

UZMANLAR HARİTAYI KENTİMİZ İÇİN YORUMLAMALI

Bu açıklamaları dikkatlice okudum, dediğim gibi yeniharitayı da gözden geçirdim. Ancak detayları bilmediğim ve konunun da uzmanıolmadığım için şehrimiz için değişen riskleri uzmanlar yeniden yorumlamalı diyedüşünüyorum.

Ancak şunu belirteyim,  haritanın açıklamasının ardından yineuzmanların farklı düşündüklerini gördüm.  O harita da yine kırmızı işaretlenmişiz. Fakatilçeler ve mahalleler bazında değişen nedir gösterilmemiş, bu nedenle kamuoyudetaylı bilgilendirilmeli. Zannederim bu bilgilendirme, harita onaylandıktansonra halkın anlayacağı dilden açıklanır.

Tabi haritanın yenilenmesi, deprem olacağı ya daolmayacağı anlamı taşımaz. Biz vatandaşlara düşen, sağlam binaları yönelmek,işini doğru yapan inşaatçılardan ev satın almaktır.

Bunun için ucuza değil, kaliteye yönelmek gerekiyor.

Hani biz çocuklara hep anlatırız, deriz ki; “ Depremdenkorkma, çürük binalardan kork!”

Şahsen son yıllarda gerek bakanlığımızın ve gereksebelediyelerimizin inşaat denetimlerini artırmasını takdirle karşılamak gerek.

Aman ha inşaat fırıldaklarına dikkat edelim.

Hadi kalın sağlıcakla.