Kahramanmaraş deprem gerçeği ile yaşayan illerden birisi konumunda.

Peki ilimizde yaşayan vatandaşlar depreme ne kadar hazırlıklı?

Herkes depremin ciddiyetinin farkında mı?

Önceki gün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Alicap Kop ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Yaklaşık bir yıldır tanıştığım Alican hocam gerçekten bu konu üzerinde ciddi çalışmalar yapıyor.

3 ay önce başladıkları fay hattı inceleme çalışması vardı. Bu çalışmaları tamamladılar ve örnekler alındı.

Şu anda sonuç aşamasına geçildi. Bu sonuçlarında çıkması 3 aya yakın sürüyormuş.

Bu örneklerin yaşlandırmasını yapacaklar ve bu yaşlandırma ortaya çıktığı zaman, bu fayların en son ne zaman deprem ürettikleri ve hangi sıklıkla deprem ürettikleri hakkında bilimsel veriler elde edilecek.

Böylece Kahramanmaraş'ta ki deprem riski daha bilimsel şekilde ortaya koyulacak.

Alican Hocam röportajda,  ''Bizim Kahramanmaraş'ta 3 ay önce başlattığımız çalışmada, Kahramanmaraş'ın en ciddi problemlerden birisi olan ve Kahramanmaraş'ı deprem açısından Türkiye'nin en önde gelen illerinden birisi yapan iki tane aktif fayzonumuz var. Bunlardan birisi Doğu Anadolu fayzonu ve  o fayzonunun Gölbaşı Türkoğlu arasında uzanan bölümüdür. 2011'de yenilenen Türkiye diri fay haritasında Kahramanmaraş merkezden geçecek şekilde, bir kaç kol halinde Kahramanmaraş fayzonu var. Biz üniversite olarak Kahramanmaraş'ta yaşayan insanları bilgilendirme amacı ile bu çalışmaya başladık. Kahramanmaraş'ı tehdit eden bu iki fay üzerinde bunların geçmiş depremselliğine yönelik bir çalışma yaptık. Bu paleosismoloji olarak adlandırlıyor.  Bu kapsamda Gölbaşı Türkoğlu segmenti üzerinde ve Kahramanmaraş fayzonu üzerindeki ana kollarda hendekler açtık. Bu hendeklerin duvarlarında fayların en son kestikleri birimler veya bunları örten birimleri görmüş olduk. Bunlardan bize yaş verecek örnekleri topladık. Çalışmamızın en önemli birinci aşaması buydu. Bunları tamamladık ve bu çalışmaları yaşlandırma aşamasına geçtik. Çalışmalara ilk başladığımız dönem ile devamında bir takım maddi sorunlar oldu. Döviz kurundaki dalgalanmalar sonrasında bizim bütçemizi etkiledi. Sağolsun Sayın Rektörümüz Niyazi Can ve Rektör Yardımcımız Kadir Saltalı bey, Kahramanmaraş'ta ki deprem riskinin farkında ve bize her türlü  desteği verdiler. Bütün örneklerimizi bu şekilde yaşlandıracağız ve yaklaşık 3-4 aylık süreç sonunda verileri elde edeceğiz. Kahramanmaraş'ta hangi fayda en son ne zaman deprem olmuş bunları ortaya koyabileceğiz ve gelecekteki bir depreme ilişkin ön görüde bulunabileceğiz'' dedi.

Kahramanmaraş'ta Gölbaşı Türkoğlu segmentinin geçmişine bakıldığı zaman 1114'te ve 1513'lerde 7'den büyük deprem üretmiş. Yani hemen hemen 400 yılda bir böyle depremler üretiyor. En son 1513 depreminden sonra deprem yok. Dolayısı ile gecikmiş bir deprem var. Alican hocam bunları ifade edince ben ilk olarak Kahramanmaraş'ta olası bir depreme kim ne kadar hazırlıklı sorusunu sormak istedim.

Çünkü kimsenin hazır olduğunu düşünmüyorum. Başta bende dahil...

İlkokuldayken videolar izletilir, deprem tatbikatları yapılırdı. Şu anda ne durumda bilmiyorum.

Bu bilinçlendirme çalışmaları gerçekten çok önemli.

Özellikle ilimizin bazı bölgeleri deprem açısından büyük risk altında.

Bu yüzden Kahramanmaraş'ta bir yandan deprem araştırmaları yapılırken, diğer yandan sonuçlar beklenmeden, depreme hazırlık çalışmaları da yapılmalıdır.

Kamu kurum ve kuruluşlarımız bu konuda ne kadar çalışma yapıyor?

Vatandaşların bilinçlendirilmesi ve uyarılması hakkında neler yapıyor?

Açıkçası bir basın mensubu olarak duymadım ve görmedim.

Bu konulara ağırlık verilmesi gerekiyor.

Kahramanmaraş'ın depreme hazırlıklı olması önem arz ediyor...