“Eğitim olmadan, bu dünyada hiçbir şeybaşaramayacaksınız!” (Malcolm X)

 

Aksu Tv’de, Eğitimci Yazar İbrahim Gülsu’nun programınıizleme fırsatınız oldu mu? Program Cuma ve Cumartesi gecesi ardı ardına ikidefa verildi. Birinci gün proğramın yarısını dinlemiştim, ikinci gün tamamınıizledim.

Hocam yol arkadaşım, iyi dostumdur, okuyan, araştıran,öğrendiklerini de zaman zaman üniversite öğrencileri ve sivil toplumörgütlerinde yaptığı etkinliklerle paylaşan, yani bilgi cimrisi olmayan bir dostumtur.

Geçmişte kendimde benzer programlar yaptığım ve eğitimciolduğum için dikkatle dinledim. Önce aldığım notları paylaşıp, sonra daher  zaman olduğu gibi yorumumuzu yapalıminşallah!

Bismillah diyerek başlayalım, çünkü o her hayrın başıdır.Dedim ya, Allah için yazılıp, çizilmeyen, konuşulmayın ve eyleme dönüşmeyenhiçbir hareket yüreğe dokunmaz…

İşte İbrahim Gülsu kardeşimin konuşmalarından aldığım onotlar: “Öğretmen okullarına yeniden dönmeyi düşünmemiz gerektiğini…

Eğitimin yaşam boyu devam ettiğini ve yaşayarak öğrenmemodeli üzerinde durulmasını…

Öğretmenlerin,yaşadıkları hatıraları kitap haline getirmesini…

Daha önce köşeme taşıdığım Eğitim Vakfının Milli EğitimBakanlığına sunduğu eğitim raporunu değinerek, emeği geçenlere teşekkürettiğini.  

Emekli öğretmenlere okullarda bir oda verilerek, onlarıntecrübesinden çalışan genç öğretmenlerin yararlanması gerektiğini…

Fetih veyeniden diriliş için,başarının ancak sınıf kapılarının açmaktan geçtiğini, yanieğitimin önemsenmesini ve bir numaralı sorunumuz olması gerektiğini

Öğretmenlerin sınıf yönetimi iyi becermesinin gerektiğinive ön hazırlıksız sınıfa girmenin doğru olmadığını, sınıfa girdiğinde ise heröğrenci ile mutlaka gözteması kurması gerektiğini…

Ölçme ve değerlendirme tekniklerin değişmesini.

Öğretmeninkaygılarının kaldırılıp, her birinin bir dava adamına dönüştürülmesini,köylerde görev yapanların,  okul dışıetkinliğe yönelip görev yaptıkları beldelerde rehber olmasının kaçınılmazolduğunu.

Hazır bilgileri aktarmak yerine öğrencilerin kendilerininbilgiye ulaşmasını sağlaması için etkin metod ve teknikler kullanması veöğretmenler odasında mesleki konuların konuşulması gerektiğini.

Öğrencilerinerol model olmasının şart olduğunu.

Yineöğretmenlerin güven duyulan, öfkesini kontrol edebilen, gönül ehli olmasını,bir yönü ile öğrencisini iyi tanıyan birer davranış avcısı olması gerektiğiniuzun uzun anlattı.

Bu arada velilere de seslenerek öğretmenlerin mekanikbirer varlık olmadığını onlarından hasta olabileceğini ifade ederek, veli-öğretmendayanışmasının şart olduğunu.

Son olarak da öğretmenlerin değerleri yaşatıp, Asım’ın Nesli’ni yetiştirmede ideal veülküsünden vazgeçmemesi gerektiğini vurguladı…”

 

PROGRAMLARINSAYISI ARTMALI

Gerek ulusal ve gerekse yerel medya da pek eğitimyazıları yazılmaz ya da programlar pek yapılmaz. Ancak eğitim yılı açılışındabirkaç güzel kelam olur, birde 24 Kasım’da öğretmenlerin değerli olduğuhatırlatılır.

Aslında böyleprogramlar yapanların ve konuşmacıların ayakta alkışlanması gerekiyor. Çünküeğitim işi peygamberlik işidir…

Yazıma girmeden; Malcolm X’in Eğitim olmadan, bu dünyadahiçbir şey başaramayacaksınız!” sözü ile başladım.   “Bu büyük kötülükleri saf dışı edecek tekbir yol olduğuna kaniyim. Bu yol, toplumsal hedeflere yöneltilmiş bir eğitimsisteminden geçer diyor Albert Einstein…

Öğretmenlik mesleğinin içinde tam 40 yılımı verdim. Derimki, insanın düzelmediği bir toplum düzelmez. İnsanı düzeltecek olan da önceahlak ve maneviyat diyen, fenni ilimleri de geriye atmayan bir sistem ve busistemin öğreticisi öğretmenlerle elde edilir diyor, öğretmenin kaybettiğisaygınlığa yeniden ulaşmasını talep ediyorum. Ülkem için, insanlık için…

Kalın sağlıcakla.