Bölgesel Amatör Lig (BAL), kulüplere mali yük açısından ağır gelmeye başladığı bir çağdayız.

Ülke olarak maddi krizin eğiğindeyken Futbolda para Tuzağı BAL yok olmak üzere…

10-11 sene önce amatör futbola farklı bir hava katacağı düşünülerek yarı profesyonel bir lig gibi kurulan Bölgesel Amatör Lig’de, kulüpler artık mali yükün altından kalkamaz durumuna geldi.

Yıllar geçtikçe bu ligin amatör futbola faydadan çok zarar vermeye başladı gözler önüne serilirken, son yıllar işler tamamen çığırından çıktı.

İşkenceye dönüşen ligde kulüplere, şampiyon olmak veya küme düşmemeye çalışmak şeklinde sadece iki seçenek sunuyor.

Bu iki seçeneğin dışında başka bir seçenek sunmayan lig, futbol heyecanını zulme dönüştürdü.

Parasal gücü ne olursa olsun kulüpler için işkence ligi halini alan Bölgesel Amatör Lig’de, afaki paralara yapılan transferler, kulüpleri her geçen gün uçuruma biraz daha sürüklüyor.

Havaya giden büyük paraların ligi olan Bal’da, transfer ücretleri artık profesyonel liglerle yarışıyor.

Bal liginin varacağı son nokta merak konusu.

Kahramanmaraş açısından 1920 Maraşspor ve Elbistanspor sıkıntılar içerisinde…

Bölgesel Amatör Lig takımlarının ekonomik olarak nasıl yönetildiğini merak eden var mı?

BAL Lig’inde mücadele eden 160 takımda lisanslı olan 41 ülkeden 144 yabancı futbolcu mücadele ediyor... 

BAL ligi 3.Lig’e yükselmek için takımlar bölgelere ayrılmış ve daha sonra kendi aralarında mücadele edilen bir lig olmaya devam ediyor.

Bu lig ne kadar seviye olarak 2.ve 3. Lig’in altında olsa da, bu takımlarda forma giyen futbolcuların aldıkları paralar tatmin edici olduğudur.

Bu takımların bir kısmı ilçe takımı olması nedeniyle tanıtım görevi yüklenmekte.

KULÜPLER NE KADAR PARA HARCIYOR...

Bölgelere göre kulüplerin lig hedefleri değişiklik gösterebilir...

Bazı kulüpler futbolcuya maç başına para verdikleri gibi yüksel miktar para verenlerde var.

Bölgesel Amatör Lig’de 6 kulübün oyuncularına peşinat olarak 900 bin TL. Ve 1,5 milyon arasında harcandığı hesaplanıyor...

BAL Ligi’nde transfer sezonu bulunmuyor. 

Bu Lig’de profesyonel lisans mecburiyeti yok...

Bu olayı kullanan birçok futbolcu var. 

A takımı ile anlaşan oyuncu birde bakıyorsun B takımla anlaşmış...

Birde ligde düdük çalan hakemlerin yetersiz kalışları ile birçok maçın tatil edilmesine neden olduğu gibi birçok kulübün canı yanıyor.

TFF bu iki konuda ciddi önlemler almasının zamanı geldi ve geçmektedir!

Bölgesel Amatör Lig iyi oyuncular için banka hesabı garantisi var...

Garanti para, maaş, prim, yaş ve sözleşme olmayınca bölgesel amatör lig futbolcuların tercih ettiği lig oluyor.

Bu ligde mücadele eden takımlara TFF sadece yol masrafının dışında hiçbir katkısı yok!

Kulübün bulunduğu bölge belediyesinin ve başkanın destekleri ile ayakta duruyorlar!

BENCE BAL'I KALDIRIN, KULÜPLERİ RAHATLATIN

2019-2020 futbol sezonu başlarken profesyonel liglerde sıkıntı yaşayan kulüplerin arasına bu sezon amatör liglerde mücadele edecek kulüplerde dahil olmaya başladı.

3. Lig'e çıkmanın kapısı olan Bölgesel Amatör Lige bu sezon daha şimdiden pek çok takım katılmama kararı almış durumda. Defalardır dediğimiz gibi adı amatör ama kendisi tamamen profesyonel olan Bölgesel Amatör Ligde takımların milyonlarca lira harcama yapması, şampiyon olunamaması sonucunda ligden düşmesi yada düşme tehlikesi yaşaması, harcanan milyonlarca liranın günümüz popüler kültüründe kullanılan manasıyla 'çöp' olması aralarında birçok köklü kulübün de bulunduğu takımları yeni kararlar almaya itti.

Birçoğu belediyelerin desteğiyle ayakta durmaya çalışan Bölgesel Amatör Lig ekipleri belediyelerden de gerekli desteği bulamayınca ve çaresiz kalınca lige katılmama kararı aldılar.

Bölgesel Amatör Lig statüsü başlı başına bir sorunken; buna bir de her yıl adeta katlanarak artan astronomik oyuncu ücretleri de eklenince işler iyice içinden çıkılmaz hale geldi.

KULÜPLER NEFES ALAMIYOR

Adı amatör olan ligde oyuncu ücretleri yıllık yüzbinlerce liralara kadar yükseldi.

Belediye desteği, birkaç yöneticinin fedakârlığı, forma ve kombine bilet satışından başka tek kuruş geliri olmayan kulüpler artan maliyetlerden dolayı adeta nefes alamaz hale geldi. Tek bir kuruşa dahi ihtiyacı olan kulüpler gelirler giderleri karşılayamayınca ve transfer için kaynakta oluşturamayınca  mecburen lige katılmamaya karar verdi.

10-15 yıl geriye dönüp baktığımızda; Bölgesel Amatör Lig kurulmadan önce  böylesi astronomik oyuncu ücretleri yoktu. Bölgesel Amatör Lig'in kurulmasından sonra birbirine yakın illerin kendi aralarındaki rekabeti ve 3. Lig'e çıkma hırsı sonucunda tıpkı profesyonel liglerdeki oyuncu ücretleri gibi Bölgesel  Amatör Ligde de oyuncu ücretleri akıl almaz boyutlara ulaştı.

Birçok kulüp değeri mesela 5 lira olan için "rakibime gitmesin" diye sıradan oyunculara bile 10-15 liralar vermeye,transfer piyasasını şişirmeye başladı.

Tek hedefini profesyonel 3.lig olarak koyan takımlar bu hedefine ulaşamayınca ödemesi mümkün olmayan borçların içerisinde buldular kendilerini.

Sezon öncesi görüldü ki artık deniz bitti. Bölgesel Amatör Lig'in takımlara ve Türk futboluna birşey kazandırmadığı aksine takımları ve Türk futbolunu gün geçtikçe daha fazla batağa sapladığı görüldü. Eskiden kendi yerel liginde il takımlarıyla oynayan ve küçük bütçelerle çoğu ilinde yaşayan oyuncularla kadrolar kuran kulüpler il şampiyonu olduktan sonra Türkiye Şampiyonasına katılıp en fazla 5-6 maç oynarak profesyonel 3.lige çıkıyorlardı.

ESKİDEN DAHA KOLAYDI

Çıkamazlarsa bile yaptıkları harcamalar bugünkü gibi milyonlarca liraları bulmuyor, bugünkünün neredeyse 10'da 1'ine denk gelen harcamalarla sezonu bitiriyor bir sonraki sezon ise zorlanmadan lige başlıyorlardı.

Kısaca 10-15 yıl öncesi amatör kulüpler için çok daha kolaydı. Bugün 81 ilde Bölgesel Amatör Lig'de bir rekabet yaşandığı doğru. 81 ilde de Bölgesel Amatör Lig adı altında bence profesyonelce futbol oynanıyor ama kulüpler artık bu ağır ekonomik yüke dayanamıyor.

Daha fazla ısrar edip kulüpleri iyice çıkmaza sokmanın ne gereği ne de zamanı değil.

TFF yetkililerine sesleniyorum. Bir an önce bu Bölgesel Amatör Lig sevdasından, saçmalığından vazgeçin.

Kulüpler ve Türk futbolu neredeyse bitme noktasına geldi. Daha fazla geç olmadan 2000'li yılların başındaki gibi yerel lig şampiyonluğu sonrası Türkiye şampiyonasından 3. Lig'e çıkma formatını uygulayın.

Bu sayede hem kulüpleri maddi olarak rahatlatın hem de iki haftada bir kulüpleri 100'lerce kilometrelik  deplasman yolculuğu zahmetinden kurtarın.

ÇEKİLEN ÇOK OLUNCA; KAFADA SORU İŞARETLERİ VE AKILDAKİ SORU;

BAL'DAN ÇEKİLEN TAKIMLARIN YERİNE YENİ TAKIM ALINACAK MI?

Bölgesel Amatör Lig’e kulüplerin katılım için başvuru tarih 19 Temmuz sona erdi.

Kulislerde bazı takımların lige girmeyeceği iddia etti ve olanda oldu.

BAL’a 2019-2020 sezonunda 160 takımın katılma hakkı bulunuyor. Bu takımlardan 84’ü Spor Toto BAL’da kalan, 67’si yerel amatör liglerden Spor Toto BAL’a çıkma hakkı kazanan ve 8’i TFF 3. Lig’den düşen, 1’i ise FIFA Disiplin Kurulu kararı ile TFF 3.Lig’den bir alt lige düşürülen takımlardan oluşuyor.

İstanbul Çengelköyspor, İstanbul Sahilspor, Adana Kiremithanespor, Kütahya Moymulspor ve Salihli Belediyespor’un lige girmeyeceği konuşurken TFF’nin kesin katılım listesini yarından sonra açıklaması bekleniyor.

YERLERİNE YENİ TAKIM ALINMAYACAK

Eğer TFF bu yıl bir son dakika değişikliğine gitmez ve önceki yıllardaki statüyü aynen uygularsa BAL’dan çekilen takımların yerine yeni takım alınmayacak. Geçen seneyi BAL’da geçiren veya SAL’dan BAL’a yeni çıkan takım olsa da durum değişmiyor. Çekilen takım sayısı kadar BAL’da o ilin 2019-2020 sezonu eksik kontenjanla oynanacak. Yani Süper Amatör’den ekstra takım alınması gibi bir durum söz konusu değil. TFF elbette BAL statüsünü yayınladığında bunu değiştirebilir ancak gelinen tarih ve BAL statüsünün sezonun başlamasına kısa süre kala açıklandığı göz önüne alınırsa böylesine bir ihtimal çok zayıf.

HAKLARI SAKLI KALIR

Geçen sezon BAL’da yer alıp da çekilen takımların bu sezon SAL’da mücadele etme hakkı var ancak bunu kullanmazlarsa da 2020-2021 sezonunda Süper Amatör’de (Yahut liglerindeki en yüksek ligde) yer alabilirler. Geçmişte bu konuda bazı illerin yanlış uygulamaları mevcut. BAL’dan çekilen takım o sezon SAL’a girmedi diye ertesi sezon 1. Amatör’den başlatarak fevkalade bir yanlış uygulamaya imza atan iller olsa da dediğimiz gibi bu sezon BAL’da lige girmeyen kulüp gelecek sezon SAL’da yer alabilecek.

KULÜPLER MALİ BATAKLIKTA

Adı amatör olan fakat profesyonel liglerden daha fazla para harcanması gereken ligde kulüplerin geliri yok; gideri çok. Bu durum kulüplerin ikiye ayrılmasına neden oluyor. Belediye/kurum takımları ve diğerleri. Büyük belediyeler ve büyük kurumların tarafından yönetilen kulüplerin hegemonyası altında olan Bal’da parası olmayana yer yok. Bir de statünün azizliğine uğrayan takımlar var. Kontenjanı düşük olan bazı illerin yerel liginde her sene şampiyon olmasına rağmen Bal’daki takımı geçemediği için yerel lige hapsolan takımlar bulunuyor. Bir kulübün lige tutunabilmesi için en az 500-600 bin lira harcamayı gözden çıkarması gerekiyor. Şampiyonluk isteyen takımlar için bütçe 4-5 milyon lira dolaylarında geziyor. Tüm bu harcanan paraların ise hiç bir karşılığı bulunmuyor.

YÖNETİMLER DİLENCİYE DÖNÜŞTÜ

Bölgesel Amatör Ligde kulübün parası az ise yönetici olmak ayrı bir maarifet isteyen iş oluyor. Belediye takımları maddi yönden rahat oluyor. Fakat bu Sarayönü gibi küçük ilçe belediyeleri için geçerli değil. Özellikle turizm bölgelerinde sorumluluk alanında yüzlerce beş yıldızlı oteli bulunan belediyeler, maddi yönden sıkıntı yaşamadığı gibi transfer piyasasının da aşırı derece de yükselmesine neden oluyor. Bu durum kurum takımları için de geçerli. Belediye takımı olmayan kulüpler için sıkıntılar daha da fazla. Düzenli olarak geliri olmayan kulübü yönetmek birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. İhtiyaç duyulan parayı toplayabilmek için didinen yöneticilerin dilenciden farksız hale geliyor. Bu sıkıntıları bir nebze çözen kulüpler ligde tutunmaya çalışıyorlar.

Yoksa alt liglere düşüyor.

Kalın Sağlıcakla…