Gıda yakıttır ve sağlıklı için dengeli besinlere ihtiyacınız vardır, ancak bazen vücudunuz yediğiniz her şeyi sevmez. İşin en zor kısmı da suçun hangi yiyecekte olduğunu anlamaktır. Neyse ki, iyi uygulanmış bir eliminasyon diyeti bunu anlamanıza yardımcı olabilir. Gıda duyarlılığı(intoleranslar); şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık, kiloda açıklanamayan değişiklikler veya beslenme yetersizlikleri gibi hoş olmayan semptomlara neden olabilir.

Gıda alerjileri, bağışıklık sisteminiz gıdalardaki belirli proteinlere tepki gösterdiğinde ve fiziksel bir reaksiyona neden olduğunda ortaya çıkar. Gıda duyarlılığı ve intoleransı da temelde aynı şeydir. Gıda intoleransı veya hassasiyeti, bağırsağınızın hassas olduğu ve dolayısıyla belirli gıdalara karşı toleranssız olduğu anlamına gelir. Bu herhangi bir şey olabilir ama en yaygın suçlular kahve, mısır, süt ürünleri, yumurta, yer fıstığı ve bazı kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri ve buğdaydır. Bununla birlikte, herkes bu gıdalara aynı şekilde tepki vermez. Belirli yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı ve ardından sorun çıkaran kişiyi belirlemek için yavaş yavaş yeniden eklemeyi içeren bir eliminasyon diyeti, hangi yiyeceklerin rahatsızlığa neden olduğu konusunda netlik sağlayabilir. Ancak doğru yapıldığında vücudunuz için en iyisinin ne olduğunu bulmak zaman, sabır, planlama ve uzman tavsiyesi gerektirir.

Eliminasyon diyeti "Diyet" olarak adlandırılmasına rağmen, geleneksel anlamda kilo verme ile ilgisi yoktur . Aksine, bir eliminasyon diyeti, üç ila sekiz hafta arasında süren iki parçalı bir iyileşme sürecidir.

Eliminasyon diyetine başlamadan önce, diyeti etkili bir şekilde uyguladığınızdan ve beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayabildiğinizden emin olabilmeleri için mutlaka bir profesyonele danışın. Sonuçta, glüteni kesmeye karar verirseniz, ihtiyacınız olan lifi alamama ihtimaliniz yüksek. Bir eliminasyon diyetine başlamadan önce, yeme alışkanlıkları ve semptomlar arasındaki kalıpları belirlemeye yardımcı olması için bir yiyecek ve semptom günlüğü tutun. Bu, sizin ve sağlık uzmanınızın hangi yiyecekleri ortadan kaldırmaya çalışmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Önemli olan, hem yediğiniz her şeyi hem de yedikten sonra nasıl hissettiğinizi normal ve kapsamlı bir şekilde belgelemektir. Neyi kesmeyi deneyeceğiniz konusunda herhangi bir karar vermeden önce en az birkaç hafta takip edin. Bir eliminasyon diyeti sırasında temel besin alımınızı sürdürmek, göründüğü kadar zor değildir. Eliminasyon diyetinin tam uzunluğuna ilişkin kesin ve kesin bir kural yoktur. Ortalama olarak, üç ila sekiz hafta arasında sürebilir. Ancak, çoğu durumda oldukça hızlı bir şekilde bir fark görmeniz (ve hissetmeniz) gerekir. Hastalara gıdaları yeniden eklemeden önce genellikle dört ila altı hafta eliminasyon diyeti geçirmelerini öneriyoruz. Sizin için potansiyel bir tetikleyici olan her şeyi ortadan kaldırdıktan yaklaşık dört ila altı hafta sonra, her seferinde bir besin grubunu yeniden tanıtarak başlamak lazım. Ancak tekrar verdiğiniz yiyeceklerin sorunlara neden olduğunu fark ederseniz, en iyisi onu yemeyi bırakmak. İntoleransı ve ciddi rahatsızlıkları da birbirinden ayırmak lazım. Örneğin, gluten intoleransınız varsa, gluten yerseniz kendinize zarar vermezsiniz. (Gaz veya ishal gibi bazı rahatsız edici yan etkiler dışında.) Ancak çölyak hastalığınız varsa ve glüten yerseniz, bağırsağınızın vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri düzgün bir şekilde alma yeteneğine zarar verebilir. Bu durumu ayırt etmek için de mutlaka bir doktora başvurun. Sağlıklı günler diliyorum.