Kalp sorunları özellikle yaş ilerledikçe daha sık görülmeye başlıyor. Bunun en önemli sebebi yıllar içerisindeki yanlış beslenme. Son yıllarda daha çok artan kalp sorunlarından dolayı sık sık sağlıklı bir kalp için hangi yiyecekleri yememiz gerektiği soruluyor.
Tabii ki, hamburger, ağır şerbetli tatlılar veya patates kızartmasının kalbe iyi gelmediğini bilebilmek için bir beslenme uzmanı olmanıza gerek yok. Ancak, kalbiniz için düşündüğünüz kadar sağlıklı olmayan birkaç popüler yiyecek var. İşte her zaman aşırı yemekten kaçınmaya çalışmanız gereken bazı yiyecekler ve bunun yerine tercih edilmesi gereken şeyler:
Pek çok kişi ekmek ve unlu mamullerin beslenmemizde sodyumun en büyük kaynaklarından biri olduğunu öğrenince şaşırır. Aşırı sodyum tüketimi kalp hastalığı veya felç için önemi bir risk faktörü olan kan basıncını yükseltebilir.
Örneğin sadece bir simit, çoğu yetişkin için günde önerilen miktarın yaklaşık üçte biri olan 500 miligram sodyumu içerebilir. Ekmeğin içindeki rafine unlar da kan şekerimizin yükselmesine neden olabilir. Ve unutmayın, sadece esmer undan yapılmış olması onu daha iyi yapmaz. Bu hiç ekmek tüketilmemeli demek değil. Sadece aşırıya kaçınılmamalı.
Diyet kola; şeker içermeyebilir, ancak yine de biyokimyanızı bozabilir. Çoğu kişi(özellikle diyet sürecinde) kaloriden kaçınma amaçlı diyet kola tercih ediyor ancak son araştırmalar, diyet kolada bulunan yapay tatlandırıcıların, bağırsaklarımızda obezite ve diyabete karşı koruma sağlayan önemli proteinlerin üretimini etkileyebileceğini ortaya koydu. Serinletici içecek seçenekleri için, iltihaplanma ve hücre hasarına karşı savaşmaya yardımcı olan daha doğal içecekler tercih edilebilir. Bir başka harika seçenek de, içine biraz taze meyve ve nane yaprakları atılmış bir bardak maden suyu.
Granola barlar; sağlıklı görünseler de, çoğu granola barların paketinin ön tarafında olarak vurgulanan yulaf, fındık ve meyvelerden çok daha fazlasını içerir. Birçoğu ayrıca ilave şekerler, yapay tatlandırıcılar ve yağ gibi diğer verimsiz bileşenlerle yüklü olarak gelir. Kendi başlarına doyurucu bir atıştırmalık olarak çiğ kuruyemişleri daha çok tercih etmeliyiz. Yulaf tüketecekken de genellikle tatlandırıcı olarak kuru veya taze meyve kullanılmalı.
Tabi ki bu besinler zararlı besinlerin sadece bir kısmı. Öncelik olarak sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak ve hayat boyu sürdürebilmek en iyisidir. Sağlıklı günler dilerim.