Günümüzde çoğu insanda; pankreas kan şekerini düzenlemek için yeterli insülini üretmediğinde ortaya çıkan şeker hastalığı var. 30 yılı aşkın bir süredir fazlaca gündemde olan tip 1 diyabetle yaşamak şunu gösterdi; diyabet hastası olmak sevdiğiniz şeyleri yemeyi tamamen bırakmanızı gerektirmiyor. Kan şekerini yönetmek, genellikle küçük yiyecek değişiklikleri yapmak veya belirli yiyecekleri ortadan kaldırmak yerine eklemekle ilgilidir. Örneğin, yine de karbonhidrat yiyebilirsiniz, ancak aynı zamanda protein, az miktarda sağlıklı yağ ve bol miktarda lif eklemeniz gerekir. Protein, yağ ve lif, yiyeceklerin sindirim hızını düzenler, bu da kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Diyetinizdeki bazı kan şekeri üzerinde çok etkili yiyecekler yerine yine de lezzetle tüketebileceğiniz birkaç besin örneği vermek istiyorum.
Sebze bazlı makarna; Buğday bazlı makarna çoğunlukla karbonhidrattır ve tek başına büyük porsiyonlarda yenilirse kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bunun yerine sebze makarnayı tercih etmek çok daha iyi olacaktır. Sebzeleri (örneğin havuç, kabak ve tatlı patates) spiralleştirici kullanarak erişte haline getirerek istediğiniz soslar ile tüketmek, lif ve vitamin alımınızı artırmanın harika bir yoludur. İster glütensiz ister buğday bazlı olsun, geleneksel makarna yemeyi seçerseniz, yemeğinize bol miktarda protein ve lif eklediğinizden emin olun. Kümes hayvanlarını, somon gibi yağlı balıkları ve lahana, biber, soğan ve brokoli gibi sebzeleri öneririm.
Pirinç yerine öğütülmüş sebze; Tahıl pirinci yerine, haşlanmış brokoli, mantar, kabak, nohut veya karnabaharı deneyin. Bunlar lif bakımından zengindir ve kan şekeri üzerinde daha naziktir.
Kahverengi pirinç, diyabet diyet planlarında beyaz pirinç yerine yaygın bir örnektir. Ancak her ikisindeki karbonhidrat miktarları aslında oldukça benzerdir. Ve kahverengi pirinçten aldığınız az miktarda ek lif, kan şekeri seviyeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmak için tipik olarak yeterli değildir. Bu nedenle, tıpkı makarnada olduğu gibi, biraz pilavın tadını çıkarmak istediğinizde, porsiyon boyutunuza dikkat edin ve protein, yağ ve lif (örneğin, fındık, sebzeler, balık veya fasulye) üzerine koyun.
Un yerine; un lazım olduğunda geleneksel un kullanmak yerine badem, veya yulaftan yapılan kan şekeri dostu unu tercih edebilirsiniz. Bu unlar karbonhidrat bakımından daha düşük, lif ve protein bakımından buğday ununa göre daha yüksektir.
Diyabetli birçok kişiye meyveden kaçınmaları gerektiği söylenir. Ancak çoğu zaman tüm besin gruplarını, özellikle de meyve gibi besleyici ve lezzetli bir şeyi ortadan kaldırmak için hiçbir neden yoktur.
Böğürtlen, kivi, kavun ve narenciye gibi şekeri düşük meyveleri her zaman tercih ederim. Ölçülü tüketilirse karpuz da harikadır. Bir bardak doğranmış karpuz 10 gramdan daha az şeker içerir.
Muz veya mango gibi şeker oranı yüksek meyveler yemek istiyorsanız, fıstık ezmesi, peynir veya sade yoğurt gibi bir protein kaynağı ile birlikte tüketin.
Bunlar sadece ufak öneriler ve yapabileceğiniz minik değişimler. Diyabetli bir bireyseniz öncelikle bir beslenme uzmanı ile çalışmak ok daha sağlıklı olacaktır. Okuyucularımıza sağlıklı günler dilerim.