Yaşamın ilk birkaç yılı beyin sağlığının temelini oluşturur. Araştırmalar, bebeklik döneminde besleyici bir diyetin bir çocuğun uzun vadeli zekasını geliştirmenin anahtarı olduğunu ve yedikleri yiyeceklerin bilişlerini, mizacını, motor becerilerini ve dil gelişimini etkileyebileceğini gösteriyor.
Çocuklarda omega-3 yağ asitleri, folat, demir, iyot, çinko, A-B12 ve D vitaminleri açısından zengin gıdaların beyin fonksiyonlarını, davranışlarını ve öğrenmeyi desteklediği kanıtlanmış bir gerçek. İlave şeker içeren işlenmiş gıdalardan kaçınmak da önemlidir.
Çocuklar seçici olabilir, bu nedenle ebeveynlerin yaratıcı olması gerekiyor. İşte çocuklarınızın zihninin keskin ve odaklanmış kalmasına yardımcı olacak birkaç beyin gıdası:
Smoothieler, çocuğunuzun diyetine pek çok besin katmanın ve hatta normalde savaşabilecekleri yiyecekleri gizlemenin lezzetli bir yoludur. Hatta buna “milkshake” de diyebilirsiniz. En iyi ve besleyici smoothieler için, örneğin; bitki bazlı omega-3 yağ asitleri, lif ve protein için chia tohumları veya ceviz ile birlikte ıspanak veya lahana gibi folat açısından, lif açısından zengin yapraklı yeşillikleri ekleyebilirsiniz. Ardından sağlıklı yağlar için bir avokado ve ardından antioksidan açısından yaban mersini ekleyin. Sade, şekersiz yoğurt, süt ve bağırsak sağlığını, ruh halini iyileştiren bağırsak sağlığına sahip probiyotikler de eklenebilir.
Sebze kızartması; renkli ve çeşitli sebzeler yemek hem bağırsak sağlığını hem de zihinsel sağlığı beslemenin yanı sıra, yeterli lif ve bitki besinlerini almak için çok önemlidir. Hava fritözlü fırınlar, yiyeceklere derin kızartma yapmadan çıtır çıtır bir doku katar. Kabak, havuç veya yeşil fasulye “patates kızartması” yapmak için kullanın. Tabi ki normal fırını da kullanabilirsiniz ama yağda kızartma kesinlikle tüketmemenizi öneririm. Daha sonra lezzet katmak için sebzelerin üzerine bir tutam karabiber ve zerdeçal, biberiye, kekik, maydanoz veya kekik ekleyin.
Ev yapımı humus; Baklagiller, beyin gelişimine fayda sağlayan sağlıklı, bitki bazlı demir, çinko, protein ve lif kaynaklarıdır. Ev yapımı humus, baklagilleri çocuğunuzun diyetine dahil etmenin çok yönlü bir yoludur. Elma dilimleri, havuç çubukları, ince dilimlenmiş kereviz veya bezelye ile eşleştirilmiş bir sos gibi pek çok şekilde servis edilebilir. Humusunuza biraz renk katmak, onu çocuklar için daha çekici hale getirebilir.
Balık; Çocuğunuzu genç yaşta balıkla tanıştırmak, bundan zevk alma ve hayatlarının geri kalanında az yağlı, vitamin açısından zengin proteinler yeme olasılıklarını artırabilir. Örneğin somon, küçük çocuklar için yeterince yumuşak ve hafiftir ve ayrıca sağlıklı beyin gelişimini ve daha mutlu ruh hallerini destekleyen iyi bir B12 vitamini ve omega-3 kaynağıdır.
Yumurta; kolin ile birlikte beyni güçlendiren A, D ve B12 vitaminlerinin mükemmel bir kaynağıdır. Beyin gelişimini ve uzun süreli hafızayı iyileştirdiği gösterildiğinden, kolin özellikle küçük çocuklar için önemlidir.
Tabi ki bunlar birkaç öneri, sağlıklı bir zihin gelişimi için çocuklarımıza mutlaka her besin grubundan dengeli bir beslenme düzeni oluşturduğumuza emin olmalıyız.