Annelerle ilgili ne yazsak yarım kalır ifadelerimiz.Onlar bizler için çok şey ifade eder, canım dersiniz o size ciğerim diye hitapeder. Yani annelerle ilişkimiz can-ciğer mesafesindedir…

Bu Pazar onların günü tabi onların değerlerini ene güzelyüce dinimiz ifade eder.  Allah-u TealaKur’an-ı Kerim’de: “Rabbin ondanbaşkasına ibadet etmemenizi ve anne babaya iyilik etmenizi emretmiştir.İkisinden birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa,sakın onlara öf bile deme; onları azarlama onlara güzel söz söyle; onlararahmet ve şefkat dolu tevazu kanadını ger. Onlara alçak gönüllü veşefkatli davran ve onlar hakkında dua edip şöyle de: Ey Rabbim, bunlar küçükkenbeni nasıl yetiştirip büyüttülerse, sen de onlara merhamet et, acı.”buyurmuştur

Buradaki dikkat çekici olan ‘sakın ha of’ bilen demeyinemridir. Rabbim tehdit ediyor adeta, ‘sakın ha! Diyerek..

Bir başka ayet-i kerimede de şöyle buyurmaktadır: “Biz insana anne ve babasını tavsiye ettikanası onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek karnında taşımıştır. Onun(memeden) ayrılmasıda iki yıl içinde olmuştur onun için biz insana bana ve anababa şükret dönüş banadır diye öğüt verdik.”

 

ANNE VE BABAYAYAPILAN İYİLİK

Allah-u Teala annebabaya iyilik etmeyi, onlara şükretmeyi kendi ibadeti ve şükrüyle yan yanazikretmiştir. Bu da Anne babanın Allah indindeki makamını ve onlara iyilikve itaat etmenin önemini göstermektedir. Buradanda anlaşılacağı üzere annebabaya itaat etmek farzdır.

Bir gün bir kişi Resulullah’a (s.a.v) gelerek “annebabanın evlatları boynundaki hakkı nedir?“diye sordu, Sevgili Peygamberimizşöyle buyurdu: “Onlar senin cennet ve cehennemindir.“

Yani onlara yapacağın iyilikler ve onlara karşıvazifelerini yerine getirmenle cenneti kazanabilirsin. Ama onlara karşıvazifelerini yerine getirmezsen cehennemi hak etmiş olursun.

İmam Sadık (a .s) da “İyilik etmek onlarla iyi geçinmekve ihtiyaçlarını ağız açıp istemeden yerine getirmektir“der.

 

ÖNCE ANNE

Resul-i Ekrem (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Kim ömrününuzamasını ve rızkının bollaşmasını istiyorsa, anne babasına iyilik etsin veakrabalarına sılayı rahimde bulunsun.“

Hatta müşrik olsa dahi.Anne babaya iyilik etmekvaciptir,fakat Allah’a isyan olan şeylerde onlara itaat edilmez.

Bir gün birisi Resulullah’a sorar: “Ben kime iyilikyapayım.” Resulullah “Annene” der. Sonra tekrar kime diye sorduğunda tekrar“Annene” der. Adam tekrar sorar; Resulullah tekrar “Annene” der. Adam tekrarsorunca Resulullah bu sefer “Babana” diye cevap verir.

Rivayet edildiğine göre birisi Resul-i Ekrem’e gelerek“Ya Resulullah, ben çok kötü işler yapmışım, acaba benim tövbem kabul olur mu?demiş. Resul-i Ekrem “Acaba annen veya baban yaşıyor mu? diye sormuş; o da“Babam yaşıyor” demiş. Resul-i Ekrem “Git ve ona iyilik et” buyurmuş. Adamçıkıp gittikten sonra, Resul-i Ekrem yanındakilere dönerek şöyle buyurmuş:“Keşke annesi olsaydı da ona iyilik etseydi; tövbesi daha çabuk kabul olurdu.“

 

KEŞKE ANNEM YAŞASAYDI

Benim annem Rahmeti Rahman’a göç etti, ancak onu hiçbirgün unutmadım, çünkü o tam bir anneydi. Hatta hem anne hemde babalık yaptıbizlere.

Çile kadınıydı ama birgünden birgüne dert yanmadıbabamızdan. Çünkü onun dört fidanı vardı, onları Allah rızası için toplumakazandırması gerektiği bilincindeydi. Hiç okula gitmemişti ama şuurluydu,evlatlarını güzel ahlaklı yetiştirmek için, disiplini elden bırakmadı. Bizlerigöz ve kaş hareketleri ile idare eden, bir orkestra şefi gibiydi sankı. Alnınıkırıştırıp, dişini sıktığında nasılda hareketlerimizi firenlerdik şu anda bilehatırlıyorum…

Çıkrık eğirip, ip satarak büyüdük, haram lokma yedirmedibize, hep oğlum büyüklere saygılı olun, israf etmeyin der, namazını kılarken biziyanına alırdı…

Evet size kendi annemi anlatacak değilim ama gördüğüm şuki şu asrın evlatları analarına evlatlık yapamıyorlar. Bugün huzur evleridolu değil mi? Neyse!

Hiç olmazsa bu gün onları unutmayalım diyer, saygılarsunuyorum.