Kaldığımızyerden devam edelim. Aile hekimlikleri bünyesinde aile danışmanları görevyapmalı demiştik. Bu aile danışmanları sorumluluk alanında bulunan ve evlenmekisteyen gençlere günümüzde yapılan evliliklerin hangi temel üzerine inşaedilmesi gerektiğini, belirlenmiş olan bu şartlara uyulmadan yapılacak bir evliliğinuzun ömürlü olmayacağını, olsa bile huzurlu bir yuva kurulamayacağını, enönemlisi de bu evlilikten meydana gelecek çocukların da sağlıksız bir çocuklukgeçireceğinden ne kendilerine ne ailelerine ne de topluma yararı olmayan aksinezarar verebilecek davranışları edineceklerini belirtmeleri gerekmektedir.

Günümüzevliliklerinde en önemli sıkıntı karı-kocanın birbirlerini yeterince tanımamadanevlenmesi nedeniyle yaşanmaktadır. Genellikle erkek duygusal takılır. Kızlarise daha gerçekçidir. Kızlar şu olsun bu olsun, şunu yapalım bunu yapalımhayatım dedikçe, erkek tamam hayatım yaparız elbet diyerek geçer söz ve nişandönemi. Kızın talepleri dur durak bilmez, erkekte bol kesen vaatte bulunur.Birbirleriyle ilgili olabilecek her olumsuzluk işaretini görmezden gelerek,beklentiler gizlenerek karşıya şirin gözükerek geçer evlilik öncesi süreç.Halbuki evlilikler için en tehlikeli konu bu sinsi davranışlardır.

İşte buradadevreye  Aileyi Koruma Vakfı dediğimizkurum girmeli. Evlenme yaşına gelmiş insanları çeşitli etkinliklerle doğru eş,huzurlu yuva sloganıyla eğitmeli, tarafların birbirlerine karşı şeffafolmasının önemi anlatılmalı. Evliliğin sağlıklı zeminde sürmesi için bir çoksıkıntıyı içinde barındıran şehir hayatının olumsuzluklarına karşı çeşitli sosyalve kültürel etkinlikler düzenlemeli. Huzurlu bir ailenin hem kendileri hemçocukları hem de ülke için ne kadar önemli olduğu konferans, sinema, tiyatrogibi faaliyetlerle belirli zaman aralıklarıyla hatırlatılmalı. Sahip olduklarıdeğerleri onun bunun sözleri ya da eften püften gerekçelerle riske etmemeleri,aksi halde son pişmanlığın fayda vermeyeceği anlatılmalı.

  Aile danışmanları evlenen çiftlerle ilgilibir dosya oluşturmalı, Özellikle evliliğin ilk yıllarında  üç aylık, ilerleyen yıllarda ise altı aylık periyotlarlaevliliğin ne durumda olduğuna ilişkin taraflarla görüşme yapıp bu görüşmeyleilgili ayrıntılı bilgileri dosyaya koymalı. Bu süreçte gerek görmesi halindeeşleri psikolojik danışmanlara yönlendirmeli, psikolojik danışmanların eşlerleilgili olan görüşlerini de dosyasına eklemeli. Çocuk olduğunda çiftlerindavranış ve sorumluluklarındaki değişiklikleri belirtmeli, çocukların eğitimalma yaşına gelmeleriyle çocuk, okul ve öğretmenle olan ilişkinin sağlıklı birzeminde sürmesi için gereken bilgileri eşlere vermeli vs.

 Aileyi Koruma Vakfı ve Aileyi Koruma Bakanlığıtaşra teşkilatı ilçelere kadar yayılmalı. İllerde Valiler, ilçelerde isekaymakamlarca faaliyetleri titizlikle özel önem atfederek denetlenmeli, Bukonuda özellikle ilgili bakanlıkça konunun bütün tarafları denetlenmeli. Görevinihafife alan, gerekli titizliği göstermeyenler  görevinden el çektirilmeli.

Yeni süreçleberaber nikah konusunda yetkilendirilen müftülüklerde özellikle nikah öncesinikahın ve sonraki aile hayatının detaylarıyla ilgili bilgilendirme yapmalı,Aslında nikah akdinin   Rabbimizinhuzurunda bir mutabakat olduğunu, kağıt üzerinde olandan ziyade gönüldekiakitlerin daha önemli olduğunun anlatılması gerekmektedir. Dini sorumlulukicabı nikah sonrası eşlerin sorumlulukları ve hangi söz ve davranışların nikahazarar verebileceği anlatılmalı.

AileyiKoruma Vakfı önderliğinde bakanlık ve belediyelerin de katkılarıyla yenievlilerin maddi sıkıntı çekmeden bir konut edinmeleri sağlanmalı, vakıftarafından yaptırılacak konutlar maliyetleri üzerinden verilmeli “TOKİ’ de olduğu gibi bir’e mal edip, vadelidiye üç misline satmadan”  Bu konuda gereken sermayenin Aileyi Koruma Vakfıncatemini ile maliyet üzeri giderlerinde yine söz konusu vakıfça karşılanmasıgerekecektir. Böylece yeni evli bir aile düşük taksitlerle ve kısa zamandaödemesi bitecek bir bedelle ev sahibi olabilmelidir.

Son söz deevlenecek gençlerin ailelerine. Özellikle de iki tarafın annelerine.Çocuklarımız kavramını terk edip evlenen gençleri evlat olarak görmelerini, evlenmeiradesi gösteren bireyin çocukluktan çoktan çıkması gerektiği bilinci ilehareket etmeleri gerektiğidir. Oğlanın annesi oğlunu gelini ile paylaşmadazorlanırsa, kızın annesi yeni evlilerin her hareketinin gözlemcisi konumunusürdürmek isterse,  gençler ne kadar çabagösterseler de bu evlilik birliğini en azından sağlıklı zeminde sürdürmeyibaşaramazlar.

Dört haftaboyunca günümüz evlilik süreçlerinin zorluğunu anlatmaya çalıştım. Umarımfaydalı bir şeyler aktarabilmişimdir. Bu kadarla konuyu noktalayalım.

Haftayagörüşünceye kadar sağlıcakla kalın.