Hak davada, ‘ben varım’ demek ve ilk olmak çokönemlidir.  Üstat Necip Fazıl’a kulakverelim; “ Dava tahakkuk ettiktensonra, onun sebil musluklarına maşrapasını sürmeyecek tek bir fert yoktur.Fakat davanın tahakkuk etmesi ve sebil hazinelerinin dolması için peşinen biryüksük dolusu su sarf etmeye kandırılabilecek bilemeyiz, kaç fert vardır?El-cevap: Kurkun cücüğü güzün sayılır. Yeni nesil bunu pek bilmez; “ Yani sizinanlayacağınız, bir girişimden elde edilen verimin gerçek değeri, bu veriminkarşılaşacağı tehlikeler bittikten sonra belli olur. (Gurk: Kuluçka tavuğu,cücük: Piliç) İlkbaharda çıkan piliçlerin hepsi yaşamaz. Kimisi ölür, kimisinikedi kapar. Kesin sayıları sonbaharda belli olur. Bu sözü Maraşlılar çok söyler.Neyse biz konuya girelim.

 

İLK OLMAK

Hak ve batıl davanın ilk savunucuları, liderleriunutulmaz. Hz. İbrahim ile Nemrut’un arasındaki geçen, Musa(as) ile Firavun’un,Hz. Muhammed ile Ebu-Cehil arasında geçen hadiseler binlerce yıl geçmesinerağmen hala unutulmadı. Unutulmazda…

İslam tarihine bir bakalım, ilk Müslümanlar, ilkhalifeler. İlk şehitler unutuldu mu? Hayır, hala Hz. Hamza’nın kabrini, HZ.Ebubekir, Ömer ve Osman(ra) ismini rahmetle anarız.

Yine Kurtuluş Savaşımızda ilk kurşunu atan Maraş, Kahramanmaraşolmuş, Sütçü İmam ve diğer öncüler unutulmamış v.s

Şunu söylemek istiyorum, 15 Temmuz gecesi de böyle davaadamı olan ilkleri sokakta gördük. Sokakta markete ve akaryakıt istasyonunagidenlerde vardı.   Ancak haksızlık karşısında susan ile ayağakalkıp haykıran aynı olmaz.

 

MARAŞLI ÖNCÜDÜR

Yazımın girişinde Necip Fazıl’ın sözlerini kullandım;yine bir başka Maraşlı şair Cahit Zarifoğlu der ki:

“Bir duruşu olmalı insanın;

Bir bakışı,

Bir aşkı,

Bir davası olmalı.

Dava adamlığı; inancı, düşüncesi ve idealleri uğrunda hertürlü fedakârlığı gösteren, ifade ve davranışlarıyla da bir bütünlük içindebunu uygulayan kişi olarak tanımlanabilir. Dava adamı, kendi davasınıntercümanıdır. Uğrunda yaşamayı ve ölmeyi dahi bilen kimsedir. Dava adamı;mücadele azmine sahip, bilgili, mücadeleci, sabırlı, kararlı, fikir sahibi,uyanık, dikkatli, tereddüt etmeyen, istişareye önem veren, çalışkan, arkadaş veekibine karşı şefkatli, vefalı ve dürüst, azimli, cesur, fedakâr olmalıdır. Gerektiğinde,malını, sağlığını ve canını bile hiçe sayan, sorumluluk aldığı görevin idrakinemüdrik olarak yaşayıp mücadeleyi elden bırakmayan, organizasyon el veoperasyonel hamleler yapabilen kişidir. (Kay: h.7)

DAVA ADAMI OLMAK

 Eski bir liderşöyle der: “Dava adamı olmak için önce adamolmak lazım. Dava öğretilebilir ama adamlık öğretilemez!"

Her meselede olduğu gibi burada da iş dönüp dolaşıp adamolmaya geliyor. Peki, adam olmak ne demek?

Bu sorunun cevabı oldukça geniştir. Her insana göre dedeğişir. Çünkü insanların derinliği, ilmi, inancı farklı farklıdır. Birkaçtanesini yazayım:

İyi yetişmiş, değerli kimse.

İyi huylu, güvenilir kimse.

Bir alanda derin bilgisi olan veya bir alanı benimseyenkimse. Bu sözlük cümlelerini doğrusu zayıf buldum. Bence, kimsenin olmadığıyerde, davası için ben varım diyerek bir adım öne çıkan insan.

İnancı uğruna, canını, malını bağışlayan yiğittir adam…

Sizin anlayacağınız, dava adamı olmak kolay değil,kolayda yetişmez,  onları ortalık da dagöremezsiniz…

Hadi selam ve dua ile