Türkiye hızla değişiyor. Şehirler başkalaşıyor. Herakleıtos’ un ’’ Değişmeyen tek şey değişimdir.’’ Sözü, galiba yaşadığımız şugünleri en iyi anlatan bir söz… Ülkemiz alt yapı –üst yapı çalışmalarındainanılmaz yol kat etti.  Biliyoruz ki bugünlere kolay gelinmedi. Ak Parti iktidarı döneminde verdikleri sözlerin büyükbir kısmını yerine getirdi.

‘’ Tutabileceğinizsözleri verin, tutamayacağınız sözleri vermeyin…’’ diye daha önce ki birköşe yazımda yazmış, bu konunun ne kadar önemli olduğunu belirtmiştim.’’ Söz vermek kolaydır, önemli olan verilensözlere sadık kalmak ve tutabilmektir.’’ demiştim. Hakikaten siyasetçilerinpolitika yapan insanların verdikleri sözleri tutabilmeleri, çok önemlidir.Seçmen, yani toplum ile aralarında olan ilişkileri güçlendirir, güven tesiseder. Bakınız Samuel Johnson nediyor… ‘’ Öz güven, büyük girişimlerin ilkşartıdır… ‘’ Toplumun siyasetçilere karşı bakış açısını değiştirir. Aslınabakarsanız insanların birbirlerine güvenmesi çok zordur. Tabii bu durum düşünceve fikir sahibi olan insanlar için geçerlidir. Hiçbir şey düşünmeyen, günü günebenzeyen ve sıradan yaşayan insanlar için güven duygusu gibi kavramların, çoktabir önemi yoktur. Öylesi insanlar kavramları bile bilmezler. Çokta üstündedurup düşünmezler. Güven duygusu veya sözcüğü onlar için bir şey ifadeetmeyecektir. Bu söylediklerim sorumluluk sahibi olan yükümlülüğünü yerinegetirebilen, düşünen fikir üreten insanlar içindir.

Devlet – hükümet bütün birimleri ile işinin başındaçalışıyor. Toplum bunu görüyor.

Şöyle bir soruyu kendimize soralım mı? Hükümet böylesineçalışırken, ABD, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ile bir yandan diplomasi, diğeryandan Fırat Kalkanı Harekâtı ve bütün birimleri ile terörle mücadele ederken,bizlerin, yani birey dediğimiz toplumu oluşturan kalabalıkların hiçbir sorumluluğuyok mudur? Mutlaka ki vardır.

Siyaset – politika yapan insanlar kadar, bizlerindesiyasetçilere karşı sorumluluklarımız vardır, diye düşünüyorum.

Örneğin: kentsel dönüşümle şehirler yenileniyor…Modernleşiyor… Şehirler yenilenirken toplumunda yenilenmesi gerekmez mi? Düşünceve fikir anlamında…

Yeni yapılan binalarda oturan insanlarında modernleşmesi vebu sürece uyum sağlaması adapte olması gerekmez mi?

Bana göre bu yaşanılan değişimi toplum olarak iyi okuyalım.Kentlerimiz nasıl değiştiyse, bizlerinde öyle değişmesi gerekiyor. ‘’ Düşünce Devrim’i ni ‘’gerçekleştirebilmek için…  Andre Gide ne söylüyor ona da bakalımmı? ‘’ Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaretetmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez…’’

Devlet, toplum arasında karşılıklı güven esastır. Eskipolitikalar- eski siyaset tarzları artık sona erdi. Bitti. O dönem kapandı.

Yeni Çağ’ın kapıları açıldı. Bu Yeni Çağ’ da her ne kadardünya,( ülkelerin siyasetçilerin yanlış politikaları yüzünden kan gölündeboğulsa da.) Bizler, toplumu oluşturan bireyler olarak saygı ve nezaketçerçevesinde, karşılıklı güven duygusunu tesis etmemiz gerekiyor. Türkiye’ninyoluna devam edebilmesi için… Siyasetçiler nasıl topluma karşı sevgi ve saygıduyuyorlarsa, toplumunda siyasetçilere karşı sevgi ve saygı duyması önemlidir.Avrupa Birliği Müktesebatında yazılan ve bizden yapılması istenilen birçokkanunu TBMM ‘i yerine getirdi. Fakat kanunları yapmakla iş bitmiyor. Toplumun entegre olması, yani uyum sağlaması gerekiyor. Birazcıkkendimize çeki düzen verelim. Nefret dilini bir kenara bırakalım. Birbirimizekarşı tahammüllü olalım. Toplum birliği önemlidir. ‘’ Hiçbir şey hiçbir kavram güven kadar güçlü değildir…’’ ‘’ Karşılıklıgüven toplumsal olarak, kurumsal olarak da organizasyonel verimliliğin olmazsaolmazlarındandır.’’ Ne dersiniz! Gününüz sağlık ve başarılarla geçsin.Hoşça kalınız.

Charles Bukowski…‘’Ağaçta duran kuş dalın kırılmasından hiç korkmaz, onun güveni ağaca değilkendi kanatlarınadır.’’