6 ocak 2018cumartesi günü Tebessüm Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği tarafından"İslam'da Kardeşlik ve Kardeşlik hukuku" isimli bir konferansdüzenlendi. Konuşmacı Gaziantep Müftüsü sayın Ahmet Çelik bey idi.
Kardeşlikdeğerlerimizin yıpratıldığı günümüzde ; çok daha muhtaç olduğumuz kardeşliği ve kardeşlik hukukunu anlamak,yeniden yaşantımıza kazandırmak adına konu önemlidir.
İslamiyet'in kabulüile kazanmış olduğumuz İslamkardeşliği biz Türkler arasında çokanlam bulmuş, kültür değerlerimizeönemli bir harç olmuştur.
Değerli müftümüz sayın Ahmet Çelik beyefendi konuyuİslami boyutu ile sundu. Bu kardeşlikruhunu canlı tutmak borcundayız.
Japonya da birinsan yılda 25 kitap okuyor. Türkiye de yılda bir kitabı 6 kişi okuyor .
Japonya da 1günde basılan kitap Türkiye de 1 yılda basılıyor.Bir örnek olsun diyeveriyorum.
Dikkatinizesunarım. Durumu ona göre değerlendirelim. Okumayan bir toplumun halini sizdüşünün. Okumayınca kardeşlik ruhununasıl anlarız artık hesap edin.
Okuma kültürüolmadığı için ,farklı ırktan farklı mezhepten farklı düşüncelere sahip olmamızayrışma sebebi olmuştur. Okumadığımız için kardeşlik hukukumuz zedelenmiştir.
Kardeşlik,kardeşinin gözlerinin derinlemesine bakıp sevgiyi görmek demek. Kalbininiçindeki sıcaklığı hissetmek , o kalplerin birlikte atması demek. Bunun içinaynı anadan doğmaya gerek yok.
Mevlana Hz.leridiyor ki: "Ben dostlarımı ne aklımla ,ne de kalbimle severim.Olur ya kalpdurur, akıl unutur. Ben dostlarımıruhumla severim. O ne durur, ne unutur."
Kişikardeşine ve dostuna bir hatasından dolayı küser. Düşman olduğundan dolayıdeğil. Küsmesi ona değer verdiğini gösterir. Küsmek , bir nevi mesajdır.
Müslüman'ınesas zenginliği ; beraber dua edip , beraber amin dediğimiz kardeşliğimizdir. Kardeşlik bağıinsanlar arasında silah ve mühimmattandaha güçlü ve tesirlidir. Allah için edinilen kardeşlik, dünya için de ahretiçin de lazımdır.
Kardeşlik ilahiemrin gereği yerine getirilirse kuvvetleniriz. Bileğimiz bükülmez.
Dert de , çarede bizde. Bizim beslendiğimiz memba aynıdır. Aynı çeşmeye dudak dayadık. Aynısofrada ekmeğimizi bölüştük. Beraber yedik içtik. Bizi bizden başka kimseanlamaz. Biz birbirimizi anlarız. Biz Türk'üz, biz Kürdüz, biz aleviyiz, bizsünniyiz. Biz Hanefiyiz,Şafiyiz,Hanbeliyiz,Malikiyiz..Biz Kadiriyiz, Nakşiyiz.Ama temelde hepimiz Müslüman'ız.Peygamberimiz bir. Kitabımız bir. Artıkla vatanımız bir ,bayrağımız bir,devletimiz bir. Aynı milletteniz.
Bizi kimseyıkamaz. Kaynağımız sağlam. Bazen Yesevi oluruz çorak topraklarda imanıanlatırız. Mevlana oluruz dünyayı uyandırırız. Bektaşi oluruz gönülleri okşarız.Yunus oluruz aşkı muştularız.
PeygamberimizHz. Muhammet efendimizin yolunda yürürüz. Kuranın güneşinde ısınır . Kuranıngölgesinde dinleniriz.Hıradan doğan İslam güneşi ile gönülleri ısıtırız.
Ancak tekeksiğimiz okumuyoruz. okumadığımız için kardeşliğimize darbe vurdular. Müslüman görünümlü münafıklar bizi içerden vurdu.
İslammütefekkiri Muhammet İkbal diyor ki :" Nerde Müslüman'ım diyen birisivarsa ondan kaçtım Müslümanlığa sığındım." Evet Müslümanlığı iyi anlarsakyeniden kardeşliğimizi inşa ederiz.
GaziantepMüftümüz sayın Ahmet Çelik bey , önemli bir konuya parmak bastı.Kardeşliği vekardeşlik hukukunu Ayet ve hadislerle ortaya koydu. Ayet ve hadislerle konununne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Şu dikkatçekici tespiti de gözlerden kaçmadı. " Ateş düştüğü yeri yakar." sözü üzerine bir yorum yaptı. Evetateş düştüğü yeri yakmıyor etrafını da yakıyor. Şimdi kardeşlik duygularımız azaldığı için ateş düştüğü yeri yakar deyipmeseleyi geçiştiriyoruz. Komşumuzda katliamlar yapılıyor. Kudüs Yahudilerebaşşehir yapılıyor. Arakanda kadınlar, çocuklar yakılıyor biz ateş düştüğü yeriyakar deyip bakıyoruz. Gerçek kardeşlikte o ateşin bizi de yaktığını hissetmeliyiz. İçimize sokulmuş bu ve benzeri sözlerle bizi bizdenuzaklaştırmışlar. Bütün sebep okumadığımız için..
Bütün meselecahillikten kaynaklanıyor. Cehaletin zincirlerini kırmak içinokumalıyız.Kardeşliğimizin güçlenmesi için okumalıyız.