Ülkemizin yoğun gündemi ne kapılıp, bazen iç bünyemizdeki sosyal sorunları unutuveriyoruz. Geçtiğimiz hafta içerisinde, dostlar; “Ağabey evlerde yangın var, boşanmalar giderek artıyor, şiddet v.s yaygınlaşıyor, bu konulara hiç girmez oldunuz. Bu konulara girmek gerek, ihtiyaç var, hanımlarımız ve bizler okuyurduk, aileyi korumak gerek…”Şeklinde mesaj atmışlardı ki, boşanmak üzere olan bir aileyi hakemliğe gittik. Doğrusu, hani derler ya incir çekirdeğini doldurmayacak bir mesele. Evet tıpkı onun gibi küçük bir sorunu büyüten çiftler boşanmaya karar vermişler. Kendim, eve döndükten sonra gördüm ki;
evlilik imzasını atarken, karşılıklı hak ve hukukumuzu bilmiyoruz… Bu sabah tefsir dersimiz de ki Bakara Suresinin sonuna geldik ve bu konudan bahsediyor. Rabbimiz Kur’anda şöyle buyuruyor; “
Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde belli hakları vardır. Ancak erkekler, kadınlara göre bir derece üstünlüğe sahiptirler. Allah azîzdir, hakîmdir.(Bakara 228) Bu ayetten sonra, bu gün ilk defa kadının erkek üzerindeki haklarına gireyim, yarında erkeğin kadın üzerindeki haklarını bilelim. Şunu da hatırlatayım. Evin halifesi yani idaresi erkeğe verilmiştir. Bu biline.
Tabi hanımının güzel huylu olmasını isteyen, önce kendisi güzel huylu olmalıdır! Kur’an-ı kerimde, insana gelen musibetlerin, günahları sebebiyle geldiği bildirilmektedir. O halde, dinimizin emir ve yasaklarına riayet eden, hanımı ile iyi geçinir. HADİSLERDE KADIN HAKLARI * Bir mümin, hanımına kızmasın! Kötü huyu varsa, iyi huyu da olur. [Müslim] * Kadınların zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusurlarını görmemeye çalışın! [İbni Lal] * Müslümanların iman yönünden en üstünü, ahlakı en güzel olanı, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranandır. [Tirmizi] * Müslümanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en faydalı olandır. Sizin aranızda hanımına karşı en iyi, en hayırlı, en faydalı olan benim.) [Nesai] * Hanımının ve çocuklarının haklarını ifa etmeyenin namazları, oruçları kabul olmaz.) [Mürşid-ün-nisa] * İyi kadınlar, Allah’a itaat eder ve kocalarının haklarını gözetir. Kocaları yokken, onların namuslarını ve mallarını, Allah’ın yardımı ile korurlar.) [Nisa 34] Dolayısı ile erkek eve gelince hanımına selam verip hatırını sormalı, üzüntü ve sevincine ortak olmalıdır. Çünkü, o başkalarından ümitsiz ve yalnız kendisine alışmış bulunan dostu, dert ortağı, kendini neşelendiricisi, çocuklarının yetiştiricisi ve çeşitli ihtiyaçlarının gidericisidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Haksız olarak hanımını dövenin, Kıyamette hasmı ben olurum. Hanımını döven, Allah ve Resulüne asi olur. [R.Nasıhin] Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allahü teâlânın sizlere emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin! [Müslim] Hanımına güler yüzle bakan erkeğin defterine bir köle azat etmiş sevabı yazılır. [R.Nasıhin] Hanımı ile iyi geçinip şakalaşanı Allahü teâlâ sever, rızklarını artırır. [İ.Lâl](:Sorularla İslamiyet)
HAKLININ HAKKINI VERMEK GEREK Evet haklının hakkını vermediğinizde, sorunlar çıkıyor. Esas sorun ise ilk evlenme kararı verildiğinden olsa gerek, evliliklerde denklik gözetilmiyor. Sonuçta, çatışmalar başlıyor. Bunun için eşler birbirinin dengi olmalı ve imanlı kadın, imanlı erkekle evlenmeli. Ayrıca eşler kanaat sahibi olmalı, saygı ve hürmette kusur etmemeli. Buna sır saklanması ve sadakat gibi konuları da ilave etmek gerek. Sonuç olarak evlilik zor bir ortaklıktır ama gereklidir. Bu ortaklığın devam etmesi içinde SABIR gerekiyor. Evliliğin temel amacı topluma iyi insan yetiştirmek ise en azından çocuklarımızın hatırı ise eşler birbirlerine ALLAH RIZASI için hoşgörü ile yaklaşıp, şeytanı sevindirmemeleri gerekiyor. Kalın sağlıcakla.