Bu yılda 4. Kitap Fuarımızın açılışıyapıldı.

Fuar 13 Ekim2017 Cuma günü açıldı. Tören 14 Ekim 2017 Cumartesi saat 10.30’da yapıldı.

           Kafum (Kahramanmaraş FuarMerkezi)’nin girişinde ilimize ait el sanatları, gıda ürünleri, dondurmacılar,tahta oyuncaklar, sahaflar, görseller var. Herkesin dikkatini çekerek hatıra  fotoğrafları çekilerek alanlar oluşturulmuş.KSÜ’ nün elektirikle yürüyen ödüllü arabası da var.

         Salona girişte sağlı-sollu iki yayınevi göze çarpıyor. Yapı Kredi Yayınlarını satan kitap evinin reklam tabelasındaNazım Hikmet, Yaşar Kemal, Sebahattin Ali’nin resimleri var. Bu ve diğeryazarların Kitapları satılıyor. Hemen yanında İz yayınlarının reklamlarında NecipFazıl’ın eserleri satılıyor. Hemen solunda TDK Yayınları yine aralıklarlaDergah, Ötüken, Sözler v.b. yayınlarının kitapları.

          İşte bunları görmek beni çok mutluetti. Gönlümüz bu kültür bahçesinde her türlü çiçek olsun istemekte. Armoni midersiniz, gökkuşağı mı dersiniz? Siz bilirsiniz.

          Bu anlayış ilimizin nasıl tarafsızama değeri olanları taktir ettiğini gösterir. At gözlüğüyle bakanlara da dersolur.

           Yine Kahramanmaraş’lı şair, yazar,ve düşünürlere ayrılan bölümler çok farklı. Bu standlar, hem hasret götürme,hem tanıtım, hemde sohbet alanlarını oluşturuyor.

           Bizim yazarlarımız kitaplarınımutlaka imzalayarak verirler. Ücret istemekte zorlanır, almak istemezler.

            -Lafı mı olur, boşver gibi sözlersöylerler.

   Bu sözler hep içimi yakar. O kitap orayagelene kadar ne sıkıntılardan geçer. Çocuklarının rızkı, evinin katığı, maaşıgibi fedâkarlık ederek o standa konur. Ünvana da çok ihtiyaçları yoktur. Bufedâkar insanların. İlçeden gelenler daha da sıkıntılı bir durumdadır.

              Bizim yazarlarımızın eserleriniücretini ödemeden kesinlikle kabul etmememiz gerekmektedir. Hatta ‘’en güzelhediye kitaptır’’ düsturuyla alabileceğimiz kadar kitap alıp destek olmamızgerekir diye düşünüyorum.

              Fuarda Yaşar Alparslan, Dr. OğuzPaköz, Cemal Nar, Mustafa Okumuş, Ali Avgın, Celalettin Kurt, Mustafa Kalli,Ömer Akpınar, Nedim Tepebaşı, Tahir Görenli, Serdar Yakar, Nihat Yücel, İnciOkumuş, Seher Türker gözüme ilk çarpanlar. Yüzlerce yazar, şair sırasıyla gelipkitaplarını imzalayıp söyleşiye katılacaklar elbette.

              Andırın’lı bayan bir derlemeciyazarı tanıdım. Tahsili nin ilkokul olduğunu söyledi. Şalvarıyla ev kıyafetiylegelmişti fuarın önünde iki kitap duruyordu. ‘’Gadasını Aldığım’’ diye başlayaniki kitap. Nasıl yazdığını sordum Zahide Eskiciye;

            -Babam hikayeli Türküler söylerdi. Önce hikayesini anlatır sonra datürküsünü söylerdi. Onları ve diğer Andırın, Kadirli, Osmaniye çevresindesöylenenleri derledim. İki kitapla fuara katıldım dedi.

              Kitaplarını okumadım ama cesaretine,edebiyatımıza katkı sağlamasına hayran kaldım. Eli kalem tutanlarada içimdenbir o kadar kızdım. Unutulup giden değerlerimizi yazmadıkları için.

               Kitap reyonlarındaki satıcılarasordum nasıl gidiyor diye. Genellikle artık oturan bir kitap fuarı olduğunu,gezenin çok olduğunu ama alışverişimizin az olduğunu esas satışın üçüncü gündenitibaren olacağını söylediler.

                Bu arada kanaat üniversiteliöğrencilerin ilgisinin daha fazla olması gerektiği yönünde. Kitap Fuarımız devamediyor. Bundan sonra daha iyi olması için ilgimiz şart. Büyüyüp gelişmesi içinherkesi Fuara gitmeye davet etmemiz gerekir.

                 Emeği geçenlere, katılanlarateşekkür ediyorum.

                 Eğitim her şeyin başı.

                  Kitapsız eğitim olmaz.