KSÜ Kahramanmaraş Teknokent Konferans Salonunda tertiplenen Kahramanmaraş Teknokent “Ahde Vefa” töreninde Teknokent’in kuruluşundan günümüze emeği geçenlere, katkı sağlayanlara Ahde Vefa gösterilerek; 31 Ekim 2024 Salı günü ödül töreni düzenlenerek plaket takdim edildi.

KAHRAMANMARAŞ TEKNOKENT 3 MİLYON DOLARLIK YAZILIM İHRACATI YAPTI
Programın açılış konuşmalarını, Teknokent Genel Müdürü Oğuz Ciğerlioğlu yaptı. Konuşmasında; 2012 yılında kurulan Teknokentin bugün 75 firma, 3 milyon dolarlık yazılım ihracatı ve 290 milyon TL’lik gelir hacmi ile ar-ge ve yenilikçilik alanına önemli bir katkı sağladığını belirterek, kuruluşundan bugüne Kahramanmaraş Teknokent’e emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmaları kapsamında Kurucu Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Bilginer söz aldı. Teknokent binasının tamamlanması ardından hem kurumsallaşmaya katkı sağlamak hem de ahde vefa anlamında bir etkinlik düzenlemek istediklerini ancak pandemi ve hemen ardından gelen deprem felaketi dolasıyla bu töreni bugün gerçekleştirebildiklerini ifade ettiler. Teknokentin kuruluş sürecinde yaşadığı sıkıntıları katılımcılarla paylaşan Bilginer, Kahramanmaraş’ta bir Teknokentin imkânsızlığını savunanlara rağmen vazgeçmeyerek ve kurdukları ekiple çalışmalara başladıklarını belirtti.
BİLGİNER: TEKNOKENTİN İMKÂNSIZLIĞINI SAVUNANLARA RAĞMEN VAZGEÇMEDİK. KURDUĞUMUZ EKİPLE YOLUMUZA DEVAM ETTİK
KSÜ Yapı İşleri daire Başkanlığının verdiği desteğin altını çizen Bilginer, salonda bulunan herkesin sorumluluk üstlenerek bugüne gelmemize vesile olduklarını dile getirdi. Özel sektörden proje müelliflerinin maddi fedakârlığına da dikkat çeken Mesut Bilginer, Teknokentin ilk kuruluşunda yapılanması sürecine katkı sunan Doç. Dr. Ömer Okan Fettahlıoğlu, Doç. Dr. Arif Selim Eren, Ahmet Hikmet Zabun, Oğuz Ciğerlioğlu, Ali Samed Ulu ve Mine Karabörk’ü de anarak katkısı olan herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Genel Müdür Mesut Bilginer tarafından; Kahramanmaraş Teknokent İdare Binası ve Kuluçka Merkezi’nin yapımında mimari projeye olan değerli katkıları ve özverili çalışmaları ile Merhum Ahmet Can’ın anısına oğlu Miraç Can’a,  KSÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı adına Başkan Aydın Selçuk’a, statik projeye katkısı dolayısıyla Selçuk Gökdoğan’a ve basın ve iletişim alanındaki özverili çalışmaları dolayısıyla Ali Avgın’a plaket takdim edildi.
Kahramanmaraş Teknokent Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Dedeoğlu’nun da katıldığı tören, öğle yemeği ile sona erdi.
TEKNOKENT 2011 YILINDA KSÜ KAMPÜSÜNDE 102 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNE KURULDU
Kahramanmaraş Teknokent: Yerelden Globale Uzanan Yenilikçilik ve Teknoloji Merkezi
2011 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsü’nde 102 dönümlük arazide Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ilan edilen alanın yönetici şirketi olan Kahramanmaraş Teknokent, Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve inovasyon çabasında önde gelen merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Resmî Gazete'de yayınlanan 2011/1968 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile resmen Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilen bu alan, yerelden küresele kapsamlı teknoloji ekosistemiyle Kahramanmaraş ve Türkiye için stratejik bir yenilikçilik merkezi konumunda.
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN ARAŞTIRMA, BULUŞ VE GİRİŞİMLERİN EN YÜKSEK KATMA DEĞERİNİN OLUŞMASINI SAĞLAMAK
Güçlü Ortaklık Yapısı ve Misyon
Kahramanmaraş Teknokent, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öncülüğünde, Valilik, Ticaret ve Sanayi Odaları, Belediye, Organize Sanayi Bölgeleri ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğu 16 ortaklı bir yapıya sahip. “Geleceği şekillendiren araştırma, buluş ve girişimlerin en yüksek katma değeri oluşturmasını sağlamak” vizyonuyla hareket eden Kahramanmaraş Teknokent, yerli ve milli teknolojinin geliştirilmesine ve bilgi birikiminin oluşturulmasına proaktif bir yaklaşımla katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Ekosistem
Teknoloji Geliştirme Bölgesinin en büyük itici güçlerinden biri olan ekosistemi; açık ofisler, Kuantum Ön Kuluçka Merkezi, Mikro Kuluçka Merkezi, Patent Bilgi ve Doküman Birimi ve Teknoloji Transfer Ofisi gibi yenilikçi birimleri içeriyor. 6.000 metrekare kapalı alana yayılan Kahramanmaraş Teknokent İdare Binası ve Kuluçka Merkezi, 6 katlı yapısında 61 ofis, 80 kişilik yemekhane, 96 kişilik konferans salonu, toplantı salonu, otopark ve çevre dostu elektrikli araç şarj istasyonu (2 DC, 2 AC) ile teknoloji geliştirme süreçlerini destekliyor.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE YENİLİKÇİ PROJELERİN TİCARİLEŞMESİ KONULARINDA BÖLGENİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAMAK
Stratejik İş Birlikleri ve İştirakler
Kahramanmaraş Teknokent, moda ve tasarım alanında inovasyon sunan Kahramanmaraş Moda ve Tasarım Akademisi, değerli metal sektörüne katkı sağlayan Kahramanmaraş Altın ve Mücevher A.Ş. ve bölgesel bilişim kümelenmesi olan Bilişim Kümelenmesi (BİLKUM) gibi iştirakleriyle geniş bir sektörel etkiye sahip. Bu iş birlikleri, teknoloji transferi ve yenilikçi projelerin ticarileştirilmesi konularında bölgenin gelişimine katkı sağlıyor.
 Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Program ile KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor. Kahramanmaraş, Türk kuyumculuk sektöründe önemli bir konuma sahip. Kahramanmaraş Kuyumcular Odası tarafından hazırlanan sektör raporuna göre kuyumculuk sektörünün 4 temel ihtiyacı var:
  • Tasarım ve modelleme alanlarında destek,
  • Araştırmaya dayalı yenilikçi ürün geliştirme,
  • Yüksek teknoloji laboratuvarı,
  • KOBİ’lerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi
Bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla gerçekleştirilen proje ile Kahramanmaraş’ta Altın ve Mücevherat Merkezi kurulmuştur. Tesis bünyesinde 3 boyutlu modelleme ve tasarım birimi ile gemoloji laboratuvarı olmak üzere iki ana bölüm yer almıştır. Teknokent, bu projenin faaliyetleri yürüten Kahramanmaraş Altın ve Mücevher A.Ş.’nin %50 hissedarıdır.
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN PROJELER ÜRETMEK
Devam Eden Projeler
Kahramanmaraş Teknokent’in sürdürülebilir kalkınma vizyonuna katkı sunan projeleri:
TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı
EDIH Anadolu-Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi
Ticaret Bakanlığı HİSER Projesi
Tamamlanan Projeler
Bölgede başarıyla hayata geçirilen projelerden bazıları:
-Education 4.0 forYouth (Gençlik için Eğitim 4.0)
-Kahramanmaraş Moda ve Tasarım Akademisi
-Kahramanmaraş Yapay Zekâ Sözel Veri Etiketleme Merkezi
-Kahramanmaraş Teknokent Bilişim Kümelenmesi
Geleceği Şekillendiren Proje İçerikleri
Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların projeleri; IoT, otomasyon-görüntü işleme, enerji verimliliği, e-ticaret entegrasyonları, kestirimci bakım, altyapı otomasyonları, geri dönüşüm teknolojileri, lojistik çözümleri ve savunma sanayi gibi yenilikçi alanlarda büyük bir sektörel çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca, tekstil, sağlık destek ürünleri ve teknolojileri, araç takip sistemleri, kimyasal geliştirme, medya uygulamaları ve finansal teknolojiler, lora Sistemleri, genototip belirleme, eğitim, yapay zeka, kalite güvencesi, taşıma ve ambalaj sistemleri, geri dönüşüm, malzeme teknolojileri, jeomateryal, otomotiv, bitki ıslahı gibi farklı sektörlerdeki projelerle sanayi ve üniversite iş birliği ivme kazanmaktadır.
Sayısal Verilerle Kahramanmaraş Teknokent
75 Ar-Ge firması
308 uzman personel
30 fikri mülkiyet hakkı başvuru ve tescili
94 devam eden Ar-Ge projesi, 192 tamamlanmış Ar-Ge projesi
30 TÜBİTAK, 15 KOSGEB ve 8 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli proje
2.7 milyon USD yazılım ihracatı
290 milyon TL toplam satış hacmi
 
KAHRAMANMARAŞ TEKNOKENTİN, ÜLKEMİZİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİKÇİLİK SİSTEMİNDE ÖNCÜ ROLÜ VAR
Hedef ve Katkılar
Teknokent, misyonunu gerçekleştirmek adına üniversite-sanayi iş birliğini teşvik ederek proje kültürünü yaygınlaştırmayı, sanayideki örnek uygulamaları yazına aktarmayı ve fikri mülkiyet haklarını korumayı hedefliyor. Ayrıca, sürdürülebilir bir yenilikçilik ekosistemi için ön kuluçka ve kuluçka merkezlerini aktif kılıyor, teknoloji temelli girişimcilere yönelik mentorluk hizmetleri sunarak girişimlerin başarı oranını artırıyor.
Kahramanmaraş Teknokent, Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve yenilikçilik ekosisteminde öncü bir rol üstlenerek, Milli Teknoloji Hamlesi ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmada önemli bir katkı sağlıyor. Hem yerel hem de uluslararası projelerle ülkenin dijital ve yeşil dönüşüm yolculuğuna rehberlik eden bu merkez, geleceğe dair umut verici bir vizyon ortaya koyuyor.
Kahramanmaraş Teknokente bugüne kadar emeği geçenleri kutluyoruz. Bu vesileyle, özverili çalışmalarıyla, kurucu Genel Müdürlüğünü üstlenen, gayretleriyle ekip arkadaşlarına örnek olan Teknokent Yönetim Kurulu Üyesi KSÜ Öğretim Görevlisi Mesut Bilginer hocama, çalışkanlığı ve kişiliğiyle öne çıkan  Teknokent Genel Müdürü Oğuz Ciğerlioğlu şahsında bütün Teknokent camiasına çok teşekkür ediyorum.
Bilindiği üzere kültürümüzde “Ahde Vefa” nın yeri büyüktür. Taknokent yönetimi, kuruluşundan bu bu güne Teknokente katkı verenleri unutmayarak onları ödül töreni ile anması ayrıca takdire şayan bir durumdur. Diğer kurumlarımızın da bu güzel hasleti örnek almaları umuyoruz. Teknokenti bu yönüyle de tebrik ve teşekkür ederek başarılarının daim olmasını temenni ederiz.
Selam ve sevgilerle.