6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerde toplamda 77, Kahramanmaraş özelinde ise, Milli Savunma Bakanlığı, Rusya, Azerbaycan, İsrail, Polonya tarafından olmak üzere 5 sahra hastanesi kuruldu. Sahra hastanelerinde yaralılara ilk acil müdahaleler yapıldıktan sonra deprem bölgesine yakın çevre illerdeki şehir hastanelerine sevk edildi.
Sahra hastanesi, deprem gibi felaketlerde yaralanan hastaların daha donanımlı hastaneye nakledilmeden önce müdahale edildikleri mobil sağlık birimlerinin adıdır. DSÖ’ye göre sahra hastaneleri kurulum amacı ve sürelerine baktığımızda; erken tıbbi bakımda 48 saatlik, ileri tıbbi bakımda 15 gün hizmet vermesinin yanı sıra hasarlı tesislerin yerine, inşa/onarım süreci boyunca geçici bir tesis olarak iki aydan iki yıla veya daha fazla süre boyunca hizmet vermeye devam edebiliyor.
Keşke Kahramanmaraş’ta daha uzun süre hizmet vermeye devam etseymiş! Diyesi geliyor.
Depremde şehir genelinde birçok hastane ya yıkıldı ya da ağır hasarlı hizmet veremez oldu. Tabi bu da ayakta kalan hastaneler için artan hasta yükü oluşturduğu gibi hastane kapasitesi açısından zorluk meydana getirmektedir. Ayakta kalanlar, bir devlet hastanesi ve üç özel hastane. Tıp fakültesinde hangi birimler ne kadar hizmet verebiliyor bilmiyorum.
Ağır hasar alan hastanelerden biri de 2012 yılında hizmete giren Necip Fazıl Şehir Hastanesi. Buradan hastanenin yapım süreci ile ilgili bilinen/gündeme getirilen yanlışları yazarak tekrara girmeyeceğim. Önemli olan bunda sonra sağlık sektöründe Kahramanmaraş’a neler yapılacağı ve sürecin nasıl, hangi hızda işleyeceği hususudur.
Çünkü; Kahramanmaraş sesleniyor! Kahramanmaraşlı ayakta kalan hastanelerin ihtiyacı karşılamadığını, koridorların tıklım tıklım olduğunu, doktorların kapısında uzun hasta kuyruklarının oluştuğunu ifade ediyorlar. Bu gerek hastane çalışanları ve doktorlar, gerekse hasta açısından sürdürülmesi oldukça zor bir durumdur. Böyle gidemez, gitmemeli…
Necip Fazıl Şehir Hastanesi, yılda ortalama 20 binden fazla ameliyat, 70 bin hasta yatışı ve yaklaşık rakamla 2 milyon poliklinik başvurusu yapıldığını göz ününde bulundurduğumuzda Yörük Selim başta olmak üzere hastanelerin bu talebe yetişmesinin mümkün olmadığı çok açıktır.
Diğer illere gitmeye gerek kalmayacak nitelikte ve donanımda yeni bir şehir hastanesi yapılmalıdır.
Depremden bir müddet sonra, Kahramanmaraş’a bir tanesi Gazi kışlasının kuzeyinde yer alan 39 bin metrekarelik alanda 250 yataklı modern bir hastane, diğeri şehrin batısında 850 yataklı tam teşekküllü bir hastane olmak üzere iki yeni hastane yapılması planlandı. Dileğimiz, Kahramanmaraş’a söz verilen hastaneler için plandan öteye geçilerek acilen yapımına başlanması gerekliliği bulunmaktadır. Teknik açıdan Hatay Defne Devlet Hastanesi kadar hızlı yapılması mümkün olmaz belki ama “görünen köy kılavuz istemez”, konu acil!
Felaket zamanlarında hastaneler önemlidir. Ancak deprem sonrasında da sağlık hizmetlerinin devamlılığı ve sürdürebilirliği açısından hastaneler hayati öneme sahiptir. Depremlerin ardından hastanelerin uzun süreli önemi, deprem sonrası etkilerin ortadan kalkması ve toplumun iyileşmesi sürecinde hayati bir rol oynamasından kaynaklanır.
Aynı zamanda deprem sonrası, yaralanan ve sağlık sorunları yaşayan insanların tedavisi ve rehabilitasyon süreci ve toplumun sağlık durumunun takibi ve sağlık hizmetlerinin planlanması açısından kesintisiz hizmet şarttır.
Ülkemizde sağlık bakanlığı tarafından ilk olarak Mersin’de açılan şehir hastanesiyle başlayan ve devam eden süreçle sağlık sektörü pozitif yönde ciddi bir ivme kazandı. Yapımı devam eden şehir hastanelerinin açılmasıyla toplam sayı 33’e ulaşacak. Bu tesislerin tamamlanmasıyla yaklaşık 15 bin yatak kapasitesi daha ülkeye kazandırılacak. Böylelikle 33 şehir hastanesiyle 43 binden fazla yatak kapasitesine ulaşılmış olacak.
Şehir hastaneleri, Devlet Hastanesinden farklı olarak bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılmıştır. Bünyesinde her çeşit sağlık birimini bulundurarak, insanların sağlık ihtiyacını en ileri teknolojik ve tıbbi imkanlarla karşılamaktadır.
Dileğimiz 34. Şehir Hastanesini en kısa sürede Kahramanmaraş’ta görmek…