Allah-ü alem, ahir zamandayız. Çünkü, değerler takla atıyor. İyi ve kötü, doğru ve yanlış, günahlar ve sevaplar birbirine karışmış…
Her şey doğar, yaşar ve ölür. Canlılar için bir kuraldır bu ilahi yasa. Ancak insanoğlu bunu bilmesine rağmen de ölümsüzlüğü aramış, aramaya da devam ediyor!
Aslında insan öldüğünde kıyameti kopuyor ancak büyük kıyamet dediğimiz hadisenin de nasıl olacağını, zamanını hep merak ederiz.
Bu konuda en sağlam delil biz Müslümanlara göre, Kur’andır. Yüce kitabımız bu konuda ayrı bir sure ile bizlere nasıl olacağını şöyle anlatıyor.
“Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
1. Kıyamet gününe yemin ederim.
2. (Kusurlarından dolayı kendini) kınayan nefse de yemin ederim (ki diriltilip hesaba çekileceksiniz).
3. İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanır?
4. Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter.
Meali verenler bu parmak uçları konusuna şöyle dikkat çekiyorlar. Diğer canlılara göre insanın el ve parmakları daha mükemmel yapıdadır. Hele parmak ucu izlerinin tüm insanlarda birbirinden farklı oluşu göz önüne alınacak olursa, âyetin üzerinde durduğu noktanın önemi anlaşılır.
KIYAMETİ YALANLAYANLAR
Ölüm ve ölüm ötesi hayatı inançsız insanlar genelde yalanlarlar. Çünkü, yaptıklarının hesabının sorulmasını istemez. Hani gidip gelen var mı? Diye de bazen gizli alay ederler. İşte bu konuyu da ayet şöyle anlatıyor.
5. Fakat insan önünü (geleceğini, kıyameti) yalanlamak ister.(Âyete "Fakat insan geleceğinde de kötülük işlemeye devam etmek ister" şeklinde de meâl verilebilir.)
6. "O kıyamet günü ne zaman?" diye sorar.
Dikkat buyurun. “ Kıyamet Suresi 7,8,9,10. Ayetlerde, kıymetin nasıl kopacağını da Cenab-ı Allah belirtiyor. “ Gözler kamaştığı, ay karanlığa gömüldüğü, güneş ve ay bir araya getirildiği zaman, o gün insan "kaçış nereye?" diyecektir.
11. Hayır, hiçbir sığınacak yer yoktur.
12. O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur.
13. O gün insana, yapıp önden gönderdiği ve yapmayıp geri bıraktığı şeyler haber verilir.
14,15. Hatta, mazeretlerini ortaya koysa da, o gün insan kendi aleyhine şahittir.
16. (Ey Muhammed!) Onu (vahyi) çarçabuk almak için dilini kımıldatma.
17. Şüphesiz onu toplamak ve okumak bize aittir.
18. O hâlde, biz onu okuduğumuz zaman, onun okunuşuna uy.
19. Sonra onu açıklamak da bize aittir.
20,21. Hayır! Siz dünyayı seviyorsunuz ve ahireti bırakıyorsunuz.”
ÖLÜM ÖLMÜYOR
İnsanoğlu, ölümü kabüllenmez. Bizi bize bıraksaydı Rabbimiz, biz bu dünyada ölümsüzlüğü tercih ederdik. Ancak hakiki Müminler, ölümüden korkmaz. (Mevlana, ölüm günüm, düğüm günüm der ye!)
Nasretten Hoca’ya bu konuda soru yönettiklerinde, “İnsanın eşi ölürse küçük kıyameti, kendi öldüğünde de büyük kıyameti kopar!” demiş.
Evet, kıyamet kopacak bir gün. Zamanını Allah(cc) bilir. Kıyamet ehli olmakdan da Allah’a sığınmak gerekiyor.
Bu konuda bilim adamlarının açıklamaları var. İlahiyatçıların değerlendirmeleri var. Konu uzun. Acizane derim ki, saçlarımız bize ölümü hatırlatsın. Kıyamet öncesi kendimizi kıyamete hazırlamak en doğru olanı olsa gerek.
Hesap günü herşey önümüze döküleceğine ve kendi yaptıklarımızın şahidi olacağımıza göre esas mesele güzel davranışlara yönelmekten geçiyor.
Rabbimizin rızasını alacak, güzellikleri yaşamak, yetim başı okşamak, kalp kırmamak v.b dikkat etmemiz gerekiyor. Peki kalın sağlıcakla.