Türkiye'nin en mutlu şehirleri belli oldu! Kentlerinyaşanabilirlik sıralamasından sonra şimdi de mutluluk düzeyleri ile ilgiliistatistik bilgileri yayınlandı, hemen belirtelim Kahramanmaraş’ın mutlulukdüzeyi %68’in üzerinde çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), ilk ve son olarakyayınladığı "illere ve cinsiyete göre mutluluk düzeyi" araştırmasındayer alan en mutlu illerden bazılarını sizlerle paylaşıp, sonra da neden mutluve mutlu oluruz? Sorusunun cevabını bulalım inşallah!

“Ankete göre: Kahramanmaraş: Mutluluk düzeyi: % 68,19 ve16. Sıradayız.

En mutsuz şehirlerarasında ise

81. Tunceli: Mutluluk düzeyi: % 41,98

80. Osmaniye: Mutluluk düzeyi: % 45,77

79.Diyarbakır: Mutluluk düzeyi: % 48,67

78. Antalya: Mutluluk düzeyi: % 49,79

77. Hatay: Mutluluk düzeyi: % 50,31

76. Zonguldak: Mutluluk düzeyi: % 51,12

75. Mardin: Mutluluk düzeyi: % 51,6

 

İNSAN NEDEN MUTLU OLUR?

Yukarda ki ankette insanlara hangi soruları yönettilerbilmiyorum ama mutsuz şehirlere baktığımızda çoğunluğunun sosyal problemleriolduğunu söyleyebilirim.

Bir insanın işi ve eşinden memnuniyeti varsa, çocuklarıile de sorunları yoksa bir de evi ve arabası varsa maddi yönden mutlu olmasıgerekir diye düşünüyorum.

Ancak insana bu istediklerini verseniz, üzerine diğermaddi isteklerini de verseniz yine mutlu olmaz. Kur’an insanı tarifederken(maddi yönden) Onları üç vadi dolusu altın verseniz, dördüncüsünü ister.Dördüncüsünü verseniz, beşincisini ister…” buyurur.

Demek ki, şükürsüz bir insana ne kadar da maddiyatverseniz mutlu olmaz, mutlu insanlar genelde şükür edenlerdir.

Bu perspektiften baktığımızda, Kahramanmaraşlıların %68’in şükredenlerden olduğunu söyleyebiliriz.

Kahramanmaraş’ımız bana göre de yaşanabilir birkent(ikliminden tutun istihdama varana kadar…),

 

KALPLER ALLAH’IN ZİKRİYLE MUTLU OLUR

Yüce kitabımız maddi konuların insanlara geçicimutluluklar verdiğini, gerçek mutluluğun kalplerin gerçek sahibi olan Allah’açılması ile mümkün olacağını söyler.

Önceki gün, il müftümüzün de bulunduğu bir mecliste ErolReyhanlığla kardeşimizin evinde misafir olduk. Çoğunluğu hacı arkadaşları ve onyıldır bu arkadaşlıklarını eşleriyle birlikte sürdürüyorlar.

Konu yine mutluluktu, değerli müftümüz Celal Sürgeç,Mustafa Uslu Hocam, Kur’an ve hadislerle bizlerin kalplerini ihya ederken, Hacıhocamızda okuduğu ilahilerle kalbimizi yumuşattı.

Yani mutlu olmak istiyorsak, dostlarla bir araya geleceğiz,onlara ikram edeceğiz, sonrasında verdiklerine şükür edip, kalplerimizi ihya veinşa etmemiz gerekiyor.

Gelelim kentimizde ki yaşanabilirlik durumuna, bu şehirdeişsizlik yok, trafik sorunumuz azalıyor, yardımlaşmayı seviyoruz. Komşulukhukuku devam ediyor, güvenlik sorunumuz az, kısacası Maraşlının %68 mutlu,mutlu olmayanlar ise büyük ihtimalle sosyal ortamın zayıflığındın şikâyetediyorlardır. Son yapılan sosyal tesislerden sonra o da azalacaktır. (Kayakmerkezi v.s)

Sonuç olarak, insan mutlu olmak istiyorsa bir defa kulolmanın mutluluğunu yaşayabilmeli. Sonrasında, haklarını ve hakikatlerikeşfetmeli, şükür ve kanaat ehli olmalı ve gönül penceresini açık tutup,Rab’bini kalbinin başköşesinden ayırmadığında mutlu olur. Yani Allah(cc) seniseverse, sana hikmet verir, vicdan nasip eder, mutlu eder. Mesela mutlu olmakmı istiyoruz, Allah için bir yetim başı okşayalım, bakın kalbiniz nasıl yumuşarve mutlu olursunuz, bunun terside olabilir, haset edenler asla mutlu olamazlar.Kısacası iyi yolda yürüyen iyi olur, yolunu şaşıran mutsuz olur. İnşallahanlatabilmişimdir.

Kalın sağlıcakla.