Kahramanmaraş’ta okul geçitlerinde görev alacak öğrencilere dün Trafik Şube personelleri tarafından uygulamalı olarak eğitim verildi. Bizim çocukluğumuzda Trafik kulübüne üye öğrenciler, bu kıyafetleri giyerek geçişleri sağlamak ve trafiği yönlendirmek için üye olurdu bu kulübe.
Ben ilkokuldayken, bizim okulun oradaki kavşakta trafik ışıkları da yoktu. Bu yüzden çok kez kaza oluyordu. Okul geçit görevlisi olan arkadaşlarımız giriş çıkış saatlerinde görev alarak, biraz daha güvenli geçişleri sağlayabiliyordu. Çoktandır bana denk gelmiyordu ancak bu uygulamanın devam ediyor olmasına sevindim. Dün ise eğitim verildi ve çocuklar faaliyete başladı. Hem de yeni dönemde bu çocuklar tutanak tutacak ve rehber öğretmenlerle birlikte bu durumu trafik ekiplerine bildirerek, ihlal yapan sürücülere ceza yazdırabilecekler. Bu yüzden sürücüler artık öğrencileri görünce daha dikkatli olsun. Fahri Trafik Müfettişlerinin yanı sıra, öğrencilerde trafikte ihlal takibinde...
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 178. maddesi gereğince, ilk ve orta dereceli okul öğrencilerinin güvenli bir şekilde okula giriş ve çıkışlarının sağlanması için bir okul geçit görevlisinin görevlendirilmesi gerekmektedir. Öğretmen, öğrenci veya veliler okul geçit görevlisi olabilmektedir.
İlk ve orta dereceli okul öğrencilerinin okul önlerinde ve geçitlerinde güvenli şekilde okula giriş ve çıkışlarını sağlamak amacıyla, trafik zabıtasınca verilmiş belgesi bulunan ve özel kıyafet ve işaret taşıyan görevliler, bu yerlerde trafiği sevk ve idare etmeye görevli ve yetkilidirler.
Okul geçidi görevlisinin seçimi, eğitimi, görev, yetki ve sorumluluklarını inceleyecek olursak karşımıza şunlar çıkıyor;
a) Okul geçidi görevlisi olma şartları ve seçilme esasları
1) İlk ve orta dereceli okullarda istekli öğretmenler, veliler ile 12 yaşını doldurmuş öğrenciler okul geçidi görevlisi olabilirler.
2) Okul geçidi görevlisi olma şartlarını haiz olan öğretmenler ile öğrenciler bu isteklerini mensup olduğu okul müdürlüklerine, veliler ise, il emniyet müdürlüklerine yazılı olarak bildirirler.
3) Okul müdürlüklerince tespit edilen adayların müracaatları bağlı oldukları il milli eğitim müdürlükleri kanalıyla il emniyet müdürlüğüne bildirilir.
4) Müracaatta bulunan adaylar, il emniyet müdürlüğünün koordinatörlüğünde şehiriçi trafik denetleme şube müdürü, bölge trafik şube müdürü ile milli eğitim müdürlüğünün tayin edeceği iki eğitim uzmanından oluşan komisyonca seçilirler.
Seçim sırasında, adayların trafik hizmetlerine olan yakınlığı ile yetenek ve kabiliyetlerine bilhassa özen gösterilir.
5) Okul geçidi görevlisi olması uygun görülen adaylar, her iki kuruluşun uygun göreceği yer ve zamanda trafik zabıtasınca pratik ve uygulamalı eğitimden geçirilirler.
Eğitim sırasında trafik kuralları, trafik işaret, levha ve cihazları, trafiğin sevk ve idaresinde dikkat edilecek usul ve esaslar, taşıtların durdurulması ve yönlendirilmesi sırasında can ve mal güvenliği açısından dikkat edilecek emniyet tedbirleri ile yayaların taşıtlara, taşıtların ise yayalara karşı geçiş önceliği hakkının nasıl ve ne şartlar altında kullanılabileceği konuları öğretilir.
Uygulamalı eğitim sırasında geçit görevlisinin vereceği işaret ve yön tayini esasları, görevlinin okul önlerinde veya geçitlerde kendi can güvenliğinin korunması amacıyla bulunabileceği yer ve noktalar yetkili bir memurun gözetiminde uygulamalı olarak yaptırılır.
6) Pratik ve uygulamalı eğitim sonucunda başarılı görülen ve müstakilen bu geçitlerde görev yapabileceği anlaşılan adaylara, eğitim görevlilerince, bir eğitim çizelgesi düzenlemek suretiyle bilgi ve yetenekleri dikkate alınarak, başarı durumları orta, iyi veya pekiyi olarak bildirilir ve imza edilir. Başarı belgeleri trafik şube müdürlüklerinde muhafaza altına alınır.
7) Başarılı olan adaylara Emniyet Genel Müdürlüğü adına il emniyet müdürü tarafından imzalanan ve esasları Ek-36'da yer alan "Okul Geçidi Görevli Belgesi" belgesi verilir.
b) Okul geçidi görevlilerinin çalışma usul ve esasları
1) Okul geçidi görevlileri ikamet etmiş olduğu il hudutları içerisinde, ikamet veya işyerine yakın olan okul önü veya geçitlerinde görev almaları esastır. Bunlardan, öğretmenler veya öğrenciler bulunduğu okul önlerinde görevlendirilirler. Kimlerin hangi okul önü veya geçitlerinde ve hangi saatlerde görev alacağı, öğrencilerin giriş ve çıkış saatleri dikkate alınarak okul müdürlükleri tarafından tespit edilmek suretiyle, trafik denetleme şube müdürlüklerine/büro amirliklerine bildirilir.