Şu pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldı ki insan için hatta bütün canlılar için en önemli şey sağlıktır.
Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği söz olarak bilinen “Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi” sözünü çok duymuşsunuzdur. Manasını da bilirsiniz; “Hayat, sevinç ve mutlulukla, acı ve sıkıntılarla iç içe yaşanır. Pek çok dert ve sıkıntı insanın karşısına çıkabilir. Ancak bütün bu problemler sağlık kadar önemli değildir. Tek bir nefesin bile değeri bilinmelidir. Bütün dünya insanın olsa bile sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor’’ şeklindedir. Yani sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir.
Şimdi konuyu biraz daha açmak için birkaç özlü sözü daha buraya taşıyıp, işin yine eğitim boyutuna geçmek istiyorum.
“Kendini sağlam bilen hastanın tedavisi yoktur. Eddy Fisher”
“Gücün ve mutluluğun temeli sağlıktır. -Benjamin Disraeli”
“Sağlık bir beden işi değil, bir kafa işidir. -Seneca”
Birde benden gelsin, hareketsiz bir yaşam, insanın kendi kendine ihaneti olur.
SAĞLIK EĞİTİMİ VE KORUYUCU TIP
Doktorlar bana kızmazlar inşallah! Çünkü son dönemde herkes kendi alanında yazsın diye bir moda çıktı. İşin aslı öyle değil, herkesin kendine yetecek kadar sağlık bilgisi olmalı diyor ve başlıyorum.
Koruyucu hekimlik bizde yok gibi dersem abartılı olmaz. Oysa ilkokuldan, hatta anne kucağından itibaren çocuklarımıza temel sağlık bilgilerini mutlak verilmesi gerekiyor.
Yemek öncesi ve sonrası el yıkamalar, diş fırçalama v.s yapılırken mutlaka bunların nedenleri de çocuğun anlayacağı dilden kendisine anlatılmalı. Peki bunu sen yaptın mı? Diye bir soru yönetseniz, evet yaptım ancak çocuklarımdaki anlama kabiliyeti farklı olunca, kavrama ve uygulama da farklı oldu ama yaptım ve faydasını da gördüm. Özellikle sigara konusunda.
Evet bir öğretmen olarak bu koruyucu sağlık bilgilerini ders programı haricinde öğrencilerime tek tek ödevlendirerek yaptım. Örneğin hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geleceğini araştırdılar.
Özetle koruyucu hekimlik dediğimiz hasta olmadan, sağlığın kıymetini bilme şuuru her insana verilmeli, hem de nakış gibi işlenmeli.
İnanın yabancı ülkelerde bu çok iyi yapılıyor, burada örnekleri de anlatmak isterdim o da başka bir günü kalsın. Şimdi esas konumuza girelim.
TIBBI NEBİ
Tıbbı Nebi, Peygamberimizin bir zat kendisinin uyguladığı ve ümmetine tavsiye ettiği sağlık bilgileridir diyebiliriz. Biz aslında suyu üç yudumda içerek, yapabiliyorsak az ve nitelikli yiyerek, zamanında uyuyarak, abdest alarak, diş fırçalayarak, her sıkıntının Allah’tan geldiği şuuruyla aşırı üzüntülere ve umutsuzluğa kapılmayarak onun sünnetlerini uygulayarak bu işi bilerek veya bilmeyerek yapıyoruz. Tıbb-ı Nebevi, özetle temel sağlık bilgilerini uygulayarak, hastalanmadan sağlık için yaşamı sürdürebilmektir şeklinde de tanımlanabilir. Bu tanımlama için de özellikle yeme ve içme ilk sıralarda yer alır. Bakınız Efendimiz(sav) ne buyurmuş: “Çok fazla yiyip içerek kendi kalbinize yüklenmeyin.”
Peki ümmetin genel durumu bu konuda nasıl? Söylemeye gerek var mı? Obezite gerçeği ortada. Hac esnasında ümmetin genel durumuna baktım, çoğu göbekli ve ensesi kalın!
Hz. Muhammed insanlara seslenerek diyor ki; “Allah’ın insanlara verdiği en önemli iki şey, biri sağlık, diğeri iman!”
Sağlık deyince sadece bedenimizi anlıyoruz bir de ruh sağlığımız var. İşte pandemi döneminde psikolojimiz bozulmadı mı? Hani sabır ve din konusu ne oldu? Sabredemedik değil mi?
Birde gıdalar ile ilgili tavsiyeler var ama onu da bir başka gün inşallah anlatırız.
Kalın sağlıcakla.