Madde bağımlılığı ile mücadelede eğitim kurumlarına ve öğretmenlere büyük ödevler düştüğünü hemen her yazımızda vurguluyoruz. Bugün çevremizde araştırma gerçekleştirdiğimizde ilkokula giden çocuklarımızın çoğunun sosyal medya hesabı olduğunu görüyoruz. Lakin çocuklarımız güvenlik ve gizlilik ayarları konusunda eğitime ihtiyaçları var. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı sokakta ve internette bekleyen tehlikelere karşı uyarmak ve onları bilinçlendirmek adına her sene geleneksel hale getirdiğimiz eğitim ve bilinçlendirme toplantısını da geçtiğimiz günlerde ‘Doğa Okullarında’ tamamladık. Eğitim sonrası okulu ‘Yeşil Bayrak’ ile onurlandırdık. ‘Yeşil Bayrak’ sadece kurumsal olarak öğrencilerin ve eğitimcilerin başta sigara olmak üzere tüm zararlı maddelere karşı bilgilendirilmesi sonucunda takdim edilen bir çalışma. Okulda sadece müfredat eğitimi değil, öğrencileri hayata hazırlamak adına bütün beceriler öğretiliyor. Örneğin, madde bağımlılığı gibi küresel bir sorun karşısında kayıtsız kalmadan ve her yıl düzenli olarak velilere ve öğrencilere yönelik ‘madde bağımlılığı ve internette çocukları bekleyen tehlikelere’ karşı uyarıyor ve bilinçlendiriyor. Nitekim de çocuklarımız seminer boyunca internette karşılaştıkları suistimalleri bize aktardılar. Kimileri Playstation oyunu oynarken grup içinde babasının kredi kartı bilgileri istenirken, bazı öğrenciler de huzursuz edilmiş. Malum internet ortamı okyanus gibidir. Nasıl ki, okyanusta her türlü yırtıcı canlı varsa, internette de aynı durum söz konusu. Bu yüzden çocuklarımızı sosyal medyada ve diğer platformlarda bekleyen tehlikelere yönelik uyarmak, bilgilendirmek ve eğitmek mutlaka şart. Şahsım adına bu konuda duyarlı davranan Doğa Okulları Kadıköy Kampüsünde görev yapan tüm öğretmenlere, Okul yönetiminden Kadir Kılıç ve Sevgi Çengeloğlu’na teşekkür ediyorum.
KOAH’tan korunmak için sigarayı bırakın Sigara içenleri bekleyen ölümcül hastalık KOAH ile mücadelede en önemli ve ilk adım sigarayı bırakmak... Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak mümkün; kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın” uyarısında bulunuyor.
Sigara büyük tehdit Dünyada ölüm sebepleri içinde 3. sırada yer alan ve KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı nedeniyle yılda 210 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. Aktif sigara içicisinin en büyük risk grubu içinde olduğu KOAH, aynı zamanda pasif olarak sigara dumanına maruz kalanları da ciddi şekilde tehdit ediyor.
Pasif içiciler de hedefte Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH’ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, “KOAH’ın bir numaralı risk faktörü sigaradır. Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir. KOAH’a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazladır” dedi.
Kural çiğneniyor Sigara dumanına maruz kalındığında da sigara kaynaklı birçok hastalığa yakalanma riskinin olduğunu belirten Öztürk, açıklamasında şunları söyledi: Duraklarda, parklarda, hastane ve okul bahçelerinde, taksilerde sigara içmek yasak olmasına rağmen maalesef bu kural çiğneniyor. Haliyle sigara içmeyen birçok kişi sigara içenin dumanından pasif olarak etkileniyor, sigaradan salınan zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Özellikle çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen grup. Bizler de özellikle sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenin hakkını korumak ve pasif içiciliğin zararlarını azaltmak amacıyla yapılan ihlali tek tuşla bildirebileceği Yeşil Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. Telefon ya da tablete indirilen bu uygulamayla sigara ihlalini gören vatandaşımız Sağlık Bakanlığının denetim ekiplerine uygulamadan konum göndererek ihlali bildirebiliyor. Denetim ekipleri de mekâna gelip denetimi ve gerekli işlemleri yapıyor.” Tütün ürünlerinin de KOAH’a sebebiyet verdiğini söyleyen Başkan Öztürk; “Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH’a yol açıyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için, kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın” diye konuştu.
Belirtileri neler… Özellikle 40 yaşından sonra görülen KOAH, sinsi ve fark edilmesi zor bir hastalık. Kişilerde önceleri yokuş ve merdiven çıkarken kendini gösteren nefes alma güçlüğü ile başlar. Zamanla bu durum ilerler ve düz yolda da solunum sıkıntısı ortaya çıkar. Gece uykudan uyandıran, uyutmayan nefes darlığı şekline ilerler. Kişi, nefes darlığından dolayı günlük işlerini yaparken dahi zorlanır, başkalarının desteğine ihtiyaç duyar. Tüm bunlar KOAH belirtisidir. Nefes ölçüm testinde hava yolu tıkanıklığının saptanması ile teşhis eden KOAH her ne kadar ilerleyici bir hastalık olsa da önlenebilir ve tedavi edilebilir. Tedavide ilk yapılması gereken sigaranın bırakılması ve kapalı veya açık alanlarda sigaraya maruz kalmaktan kaçınılmasıdır.
Sigara can yakıyor Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor. Dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan eden Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Sigara içme, akciğer kanserinin oluşumunda en önemli faktör olarak bildiriliyor. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor.