"Kahramanmaraş'a, memleketi boyayacak bir resim üstadıgeldi" dedi, Akşam Sefası Musiki Cemiyeti Başkanı Sayın M. Bülent Paköz..

Evet, doğru söylemişti! Kahramanmaraş gerçekten muhteşem birressamı barındırıyor. Üstelik yıllar öncesi küsüp gittiği memleketine; ailesebepleri ve memleket özleminden dolayı yeniden dönüş yapmış bir üstadı yenidenkendi evinde barındırmakta Kahramanmaraş.

Tanıyanlar anladılar, doğru tahmin ettiniz; Sayın sanatseverler Sayın Sait Işık’ı ağırlıyoruz.. Onunla yaptığım röportajdan çoketkilendim. Bir ben mi? Hayır! Bütün sanatseverler ve Kahramanmaraş üniversitesi;hiç kimse onun küskünlüğünü bilmiyorken, yaptığımız samimi röportaj onunanlaşılmasını sağladı. Sanatçı kırılgandır! Sanatçı alıngandır! Sanatçı kendinebile küser! O kadar eserler nasıl çıkar sanırız.. Guinness rekorlar kitabınaadını yazdıran Sayın Sait Işık Kahramanmaraş için çok büyük bir nimet diyedüşünüyorum. Bu düşünce sadece bana ait değil bunun herkes bilincinde..

Kahramanmaraş'a bir sanat danışmanı gerekiyordu ve yıllarsonra geldi. Bütün siyasi bürokratların ilgilenmesi gereken, asla yabanaatmaması gereken biri. Bu üstatla valilik ilgilense bir adım öteye taşır. Belediyeilgilense iki adım öteye. Emniyet ilgilense aynı keza yani hangi kurum onunprojeleriyle ilgilense kuruma mal olacak, aslında memleketimize mal olacak. Unutulmasınkisanat toplumun aynasıdır.

Resim çizerken hem sağ hem sol aynı anda işleyen kaçressamımız var. Üstelik Avrupa’nın en kültürlü kentlerinden biri olan Almanya’dayetişecek ve memleketi Kahramanmaraş'a gelecek. Sağ ve sol beyin lobunu aynıanda kullanan kaç kişiyiz soruyorum? Böyle memleketi boyayacak, üstüne de birbardak çayını içecek bir deha sanatçıdan bahsediyoruz.

Kıraç'ın doğduğu yer Kahramanmaraş fakat adamın büyüdüğüyetiştiği yer İstanbul, biz sırf doğum yeri Kahramanmaraş diye bağrımızabasıyoruz.

Ama Sayın Işık, memleketimizde yaşıyor beş aydır burayayerleşmiş durumda.

Böyle sanatkârı bırakın memleketimizde kalsın, sahip çıkalımmemleketimizi taşısın ileriye, sokak duvarlarımızı, kaldırımları vs. boyasınyüreklerimize dokunsun. Sanat yaşasın soğuk betonların üzerinde. Sokak sanatınıyaysın, sanatkârlar sokağını kursun. Var mı bir zararı? Düşünün aksine memleketadına bir imza.

Biz dondurmamızla övünüyoruz. Germenicia müzemizle övünüpturist çekme derdindeyiz. Biz Mahsuni le övünüyoruz. Biz şairlerimizle övünüyoruz.Biz edebiyatçılarımızla övünüyoruz. Hani ressamlarımız? Neredeler?

Hani Sanat galerimiz? Ben ,biz, hepimiz sanat galerisiistiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Erkoç’tan!!!

Ressamların sergileri dar alanda olacak iş değil. Kocamanbir sanat galerisi istiyoruz. Öyle köhne yerlerde değil. Sergiler, kültürmerkezlerinde olacak iş değil, kültür merkezleri bırakın seminerler yapsın, sempozyumlardüzenlesinler, söyleşiler yapılsın. Kahramanmaraş’ın çok acil ve ciddi birsanat galerisine ihtiyacı var. İçinde ressamı, müziği, yazarları barındıran;üçü bir arada olmalı. Bu Projeye öncülük yapacak sanat danışmanı var. Elimizdekininkıymetini bilelim. Belediye yollar yapıyor, şehrin görselliğiyle ilgileniyor,spor alanları ve parklar gelişiyor. Bu işe gönül veren sanatla yakındanilgilenen banka kuruluşları da var. Onlarla beraber ortak çalışmalardayürütülebilir. Bu bankalar genellikle etkinliklerini metropol illerde yapıyor,burada da yapsa olmaz mı? Buradan bankaların genel merkezlerine de ikisitemimiz gitsin..

Bir memleketi memleket yapan sanatıdır, kültürüdür. İnsanlarbeden ihtiyacını yemeklerden karşılar ama ruh; ruh sanatla beslenir. Ruhunubesleyen insandan kötülük gelmez bunu biliyor muyuz? Bu memleketin yaşlısındangencine yani 7'den 77'e kadar nefese ihtiyacı olduğu kadar, ruhunu doyurmaya daihtiyacı vardır.

Sokak müzisyenlerimiz çoğalsın, sokak ressamlarımızçoğalsın, şairlerimiz, yazarlarımız çoğalsın, sanat adına ne varsa çoğalsın. Öylebir sanat sokağımız olsun ki! Gençlerimiz buralara gelsin ilham alsınlar hevesetsinler kendi yeteneklerini keşfetmelerinde öncülük yapacak üstatlara yeraçılsın. Sanat sokağımız hayali böyle iken; tekrar sanat galerisine dönelim;

Kocaman bir alana kurulmuş sanat galerisi düşünün; Her ay yada her hafta kendi ressamlarının sergisine yer versin, dışarıdan yani başkaşehirlerden de sergiler için talepler gelesin ki; gelecektir. Küsüp gidenressamlarımız var onlar yeniden zenginleşen içsellikleriyle gelsinler. Hanidışarıdan gelen yok kendi kabuğundan çıkamayan memleket durumumuz var ya! Hepşikayet ederiz ya, bu kabuğu kırmanın etkenlerinden biri de dev bir alanakurulmuş sanat galerisidir. Sanat galerisi insanları çekecek, talep patlamasıyapacak, insanların ruhunu okşayacak.

 Biz var  gücümüzle kayak merkezi ve Germeniciamozaikleriyle uğraşıyoruz, elbette olsunlar, uğraşalım ama sanatı da öksüzbırakmayalım..

Şu an belediyelerin sanatla ilgili kendince yaptığı bir şeylervar ama yeterli değil; sadece yapmak için ve gençler oyalanması için yapılıyorsanki. Biz gerçek sanatçılar yetişsindeyiz; Bir sanat galerisi düşünün gerçekmüzisyenler yetiştirilsin, yazarlar yetiştirilsin, ressamlar yetiştirilsin ya okadar komik bir durumdayız ki bizim üniversitenin halen konservatuar bölümübile yok adı var eğitim yok! pes yani!!

Üç sanat bir arada toplansa; gözünüzü kapatıp hayal edin lütfen,kapıdan içeri giriyorsunuz, duvar duvar değil sanat; tablolarlaşemalandırılmış, resmen bambaşka alemdesiniz. Asıl özünüzdesiniz, iç dünyanızlayolculuktasınız. Öyle bir ambiyanstan da başka bir şey beklenmez zaten akargidersiniz.

İlle de sanat ille de sanat. Sanatı ve sanatçını öksüzbırakma Kahramanmaraş..

Tıpkı sayın Sait Işık’ın dediği gibi; hepinizi sanatlaselamlıyorum sanatla kalın..