Trend Micro’nun son raporuna göre dünyada bir süredir düşüşgösteren siber tehditlerin sayısı Temmuz ayında artarak 4 milyara yaklaştı.Türkiye ise tek başına tüm Orta Doğu’daki saldırılardan daha fazla tehdidemaruz kalırken, zararlı web sitelerinin varlığı ve WannaCry saldırılarınınsayısı ile bölgede yine ilk sırada yer aldı.
Trend Micro’nun güvenlik istihbarat birimi TrendLabs, düzenliolarak gerçekleştirdiği global siber saldırı raporunu açıkladı. Dünya genelindeMayıs ayından itibaren düşmeye başlayan saldırıların tekrar arttığını gösterenrapora göre, tespit edilen tehditlerin sayısı 4 milyar sınırına yaklaştı.Temmuz ayında engellenen 4 milyara yakın saldırının yüzde 86’sını e-mailyoluyla gerçekleştirilen saldırıların oluşturduğunu belirten Trend MicroTürkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Hasan Gültekin, Orta Doğu’da e-mail yoluylagerçekleştirilen saldırıların en çok tespit edildiği ülkenin Türkiye olduğununaltını çizdi. Gültekin “Sadece Türkiye’de tespit edilen saldırılarınsayısı tüm Orta Doğu’da gerçekleştirenlerin 2 katına yakın. Özellikle .XLS eklie-postalarla yapılan saldırıların sayısında artış gözükürken .DOCX ve .EXEuzantılı dosyaları içeren e-posta saldırılarında da bir artış kaydedildi” dedi.
Trend Micro™ Smart Protection Network™ sayesinde tehditleri gerçekzamanlı olarak belirleme ve engelleme şansına sahip olduklarını belirtenGültekin konuyla ilgili “Smart Protection Network™ bulutta yer alan ve sürekliolarak güncellenen e-mail, web ve dosya bilinirliği veri tabanına sahip tehditistihbarat alıcı ağı. Sahip olduğu 250’den fazla alıcı sayesinde her yıl 3trilyondan fazla tehdidi sorguluyor. Böylece 65 milyardan fazla tehdidiengelleyen Smart Protection Network™ dünya genelinde 500 binden fazla kurumahizmet ediyor” açıklamasında bulundu.
Tespit edilen zararlı web sitelerinin sayısı her ay düşüyor
2018 boyunca her ay artan oranda tespit edilen zararlı websitelerinin sayısında Temmuz ayında gözle görülür bir düşüş oldu. Mayıs ayında125 milyonu aşan sayı, Temmuz’a gelindiğinde yüzde 34’lük düşüşle 83 milyonoldu. Ağırlıklı olarak ABD, Fransa ve Çin’de host edilen bu sitelerinziyaretçileri ise yine ABD başta olmak üzere Japonya ve Tayvan’dan. Türkiye iseOrta Doğu’da yine ilk sırada yer alırken Avrupa’da da Almanya, Fransa veİtalya’nın ardından 4. sırada.
WannaCry yazılımların kaynağı Asya!
Milyonlarca insanı etkileyen ve 2018’de de en çok zarar verenyazılım ailesi olan WannaCry, hızını kesmedi. WannaCry birinciliğini korurken,Temmuz ayında 22 yeni zararlı yazılım ailesi daha belirlendi. Bir önceki ayagöre zararlı yazılım ailelerinin sayısında yüzde 100’ün üzerinde artışgerçekleşti. Bu zararlı yazılımların yüzde 40’tan fazlası ise Asya kaynaklı. Buyazılımların saldırıları ise Orta Doğu’da ağırlıklı olarak Türkiye’ye karşıgerçekleşti. Türkiye, maruz kaldığı saldırı sayısı bakımından dünyada ABD,Brezilya, Hindistan, Vietnam ve Meksika’nın ardından 6. sırada geliyor.
Akıllı evler siber saldırganların yeni hedefi
Trend Micro Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Hasan Gültekin,özellikle son dönemde akıllı evlerin yaygınlaşmasıyla siber saldırganlarınhedeflerini değiştirdiklerini belirtiyor. Trend Micro Smart Home Network’ün(Akıllı Ev Ağı - SHN) siber saldırılara karşı koruyan ve bir ev ağındakibirbiriyle bağlı tüm cihazların ağ erişim yönetimini sağlayan bir güvenlikçözümü olduğunu belirten Gültekin, dünya genelinde 2 milyondan fazla ev veönemli ev router satıcıları tarafından kullanıldığını vurguluyor. Ocak ayındanbu yana her ay artan bir grafik gösteren saldırılar, özellikle Haziran’da 13milyonun üstünde belirlenen saldırı ile zirve yaptı. Yapılan saldırıların yüzde37’den fazlası, cihazların üretim aşamasında belirlenmiş şifrelerini eldeederek gerçekleştirilirken toplam saldırıların yüzde 30’a yakını da kripto paramadenciliği amacı taşıyordu.