Dünkü yazımda ‘sır’ konusunu ele almıştım. Sosyal medyada dostlar makalemizi paylaşmış,  çokgüzel dönütler aldım, bunlardan birisini sizlerle paylaşacağım.

Önce Ebu Hanif’den bir hadise aktarmam gerek. Buanlatacağım sır saklamasını bilmeyen,   “söz nakliyecilerini” ilgilendiriyor.  

Gıybet, iftira, dedikodunun dinimizde büyük günahlardanolduğunu biliyorsunuz. Hele hele söz getirip, götürünler tam bir fitneci olarakdeğerlendirilir. Bunların günahı da süper günahlardan olsa gerek…

Neyse birgün böyle laf taşıyan bir şahıs Ebu Hanife’yiyolda çevirir. Akşam bir evde kendisinin aleyhinde konuşmalar olduğunusöyleyince.  İyi yapmışlar, günahımıalmışlar da sana ne oluyor. Neden orada olup bitenleri  gelip bana anlatıyorsun, bu yaptığını Cenab-ıAllah yasaklamıştır..” diye onu uyarır.

Yani bir insan birinin gıybetini yapar veya iftiraederse, o insanın günahlarını yüklenmiş olur ki, bu hiç de akıllı bir davranışdeğildir…

 

FİLTRE TESTİ

 

Bir adam  tanıdığıbüyük filozofa rastlar ve der ki, “Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyormusun ?”

Bir dakika bekle diye cevap verir Sokrates. Bana birşeysöylemeden önce senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna “Üçlü FiltreTesti” deniyor.

“Üçlü Filtre?”

“Doğru” diye devam eder Sokrat. Benimle arkadaşımhakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtreetmek, iyi bir fikir olabilir.  

Birinci filtre “Gerçeklik Filtresi.”

“Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçekolduğundan emin misin?

”“Hayır” diye cevaplar adam “Aslında bunu sadece duydumve ….”

“Tamam” der Sokrat. Öyleyse, sen bunun gerçekten doğruolup olmadığını bilmiyorsun.

Şimdi ikinci filtreyi deneyelim, “ İyilik Filtresini”

“Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyibir şey mi ?”

“Hayır, tam tersi…”

“Öyleyse” diye devam eder Sokrat. Onun hakkında bana kötübir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakatyinede testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı.

” İşe yararlılık filtresi.”

“Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işimeyarar mı ?”

“Hayır” gerçekten değil.

“İyi” diye tamamlar Sokrat;

“Eğer bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse veişe yarar, faydalı değilse bana niye söyleyesin ki ?”

Sırlarla ne yapmamız gerektiğini çok iyi özetler buhikaye.

Sır bilmek aslında çok da iyi bir şey değildir,bildiğiniz sırları başkalarıyla paylaşmak da iyi bir şey değildir, hele osırları kişilerin aleyhinde kullanmaya kalkmak, koz olarak kullanmak ucu sizedönük bir oku fırlatmak demektir.Dönüp dolaşıp geleceği yer sizin yüreğinizdir.”

Bu yazıyı nerde okudum hatırlamıyorum ama bana Ömer Paksuhocamın anlattıklarını hatırlatıyor. O da, Rabbim insana konuşmadan önce üçengel koymuştur. Söz önce düşünce engelinden atlar, sonra gırtlağa gelir, eğeronu da atlarsa dil ve dukak engelleri vardır. Bu engelleri aşan sözler artıksenin değildir….

Evet mesele en detaylı şekilde anlatılmıştır diyedüşünüyorum.  Rabbim bizi dedi kodu yapanmüsriflerden eylemesin diyor, saygılar sunuyorum..

Peki kalın sağlıcakla.