Evet haberin başlığı aynen şöyleydi; “ Güneydoğu’da taziye yemekleri kaldırıldı!” Bütün ulusal basın haberleri içinde en çok dikkatimi çeken haber bu oldu. Çünkü, uzun zamandır aynı konuyu defalarca yazmama rağmen bizim ilde hale devam ediyor, nedense?
Cumartesi günü sabah gazete manşetleri okuyordum, Star Gazetesi bu haberi manşet üstü vermiş. Aslında heber TRT ve Memurler Net gibi medya organlarında da geniş yer almış, sonradan öğrendim. Bu konu önenli yazayım derken, üst üstüne telefon aldım. Ardından, sosyal medya da paylaşımlar başlamıştı, bizde sesimizi belki duyarlar diye başladık yazmaya.
Haberin bir bölümünü önce aktarayım isterseniz.
HANİ KAYMAKAMLIĞI HEYET OLUŞTURDU
Diyarbakır Hani Kaymakamı Turan Soğukoluk, AA muhabirine, vatandaşlarla yaptıkları görüşmeler sonucu taziye yemeği geleneğine son verilmesi kararı aldıklarını söyledi.
Son dönemde yaşanan mağduriyetlerin iletilmesi üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Soğukoluk, "İlçemizde üzücü hikayeler var. Bununla ilgili bankadan kredi çekmiş, ödeyememiş veya bir iki ineğini ve traktörünü satmak zorunda kalan insanlarımız oldu. Gençler geldi ve 'Siz de destek verin, taziye yemeklerini sonlandıralım.' dedi. Bunun üzerine geniş katılımlı bir istişare toplantısı düzenledik." diye konuştu. “Esnaftan vatandaşa, okul müdüründen imama tüm kesimlerle bir araya geldiklerini dile getiren Soğukoluk, şöyle konuştu:
"Toplantıda taziye evlerinde yemek verilmemesi gerektiğine karar verdik. Vatandaşımız yakını vefat ettiğinde, acısını yaşayamamakta, yemek verme arayışına girmekte. Bu bölgede taziyeler 3 gün sürüyor. Hem öğle hem akşam yemekleri verilmekte. Bir kişiye ortalama maliyet 25 bin lira. Kararın takibi ve iletilmesi için heyet oluşturduk. Heyeti İlçe Müftülüğümüz koordine edecek. Esnaf, imam, öğretmen ve muhtarlardan oluşuyor. Heyet yakınını kaybeden aileye giderek, hem başsağlığı diliyor hem de kararı iletiyor. Bütün vatandaşlarımız tarafından bu konu sahiplendi. İlçemizin farklı noktalarına ve taziye evlerine pankartlarımızı astık. Vatandaşımız kararı memnuniyetle karşıladı."
Taziyede yemek verme uygulamasının ilçede sona erdiğini, bunun il geneline de yayılmasını temenni ettiklerini aktardı.
CAMİLERDE HUTBE OKUTULDU
Diyarbakır İl Müftü Vekili Nihat Koç, taziye evlerinde verilen yemeklerin vatandaşa yük olmaya başlaması nedeniyle cami müştemilatında bulunan taziye evlerine yemek verilmemesi için yazı gönderdiklerini, din görevlilerini bu konuda bilgilendirdiklerini belirtti.
Taziye evlerinde yemek verilmesinin İslam geleneğine uymadığına işaret eden Koç, kent genelindeki camilerde hutbe vererek vatandaşı bilgilendirdiklerini söyledi.
"Evlerine bir ateş düşmüştür ve canları yanmaktadır. Canları yanan insanları bir de yemek zahmetiyle ve külfetiyle yoramayız. Taziye sahipleri yemekle uğraşırlarsa dertlerine dert, acılarına acı katmış oluruz." ifadelerini kullanan Koç, bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini aktardı.
MÜFTÜLÜĞÜMÜZE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM
Sayın Müftüm, taziye acı günüdür. Daha birkaç gün önce Değerli bir kardeşimiz Mehmet Paksoy’un babası vefat etti. Adam o acısı içerisinde bir oraya bir buraya koşuşturup insanlara yemek yetiştirmeye çalışıyordu. Bunun için sizinde ilimizde bu taziye yemeklerine İslami ölçüler içerisinde kalmak üzere bir düzenleme yapmanız ve konuyu takip etmeniz gerekiyor. Daha önce tatlı gönderme alışkanlığını kaldırmıştık, bu yemek ikramını da kaldırmalıyız. Yemek dağıtılacaksa bu cenaze sahibinin ailesinin evine gönderilmeli, bunu da yakın akrabaları yapmalı. Hatta çay bile verilmemeli diye düşünüyorum.
Yukarda altını çizdiğim bölümde gerekli net açıklamalar yapıldığı için daha fazla değerlendirme ve yoruma da ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.
Belediyemiz taziye evleri hizmeti ile gerçekten Türkiye’ye öncülük yaptı, halkın hepsi bu evlerden ve hizmetlerden memnun ama şu yemek, tatlı, çay gibi ikramleri da kaldıralım. Olsa olsa bir gül suyu ikramı yapılabilir diye düşünüyorum.
Peki kalın sağlıcakla.