9 Nisan2016 tarihinde Kahramanmaraş'ta Turizm Çalıştayı yapılmıştı. O çalıştaya Tebessüm Derneği olarak bizde katılmıştık. Çalıştaya şimdi AK Parti sözcüsü olan o zaman Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünalda gelmişti.
Çalıştaya katılanların görüş vedüşünceleri alınmıştı. Özellikle Konaklama ve seyahat acentelerinin görüşleri, düşünceleri ve önerileri ön plandaydı.
Geçtiğimizgünlerde Kahramanmaraş İl KültürMüdürümüz Seydihan Küçükdağlı ile Kahramanmaraş Mevlana Kültürü,TasavvufMusikisi,Folklorunu Yaşatma Derneği temsilcisi Ali Avgın ve Gemciler KültürDerneği Başkanı Hakan Gemci'nin de olduğu mini toplantıda bir araya geldik. 22 .04. 2018 tarihinde yeniden düzenlenecekolan Turizm Çalıştayı ile ilgili bilgi alış verişinde bulunduk.
2016 yılında yapılan çalıştayda görüş ve önerileri gözden geçirdik. Kültür veTurizm müdürü Seydihan Küçükdağlı , onlardan bir kısmının gerçekleştirildiğini anlattı.
Bu yıldayapılacak olan çalıştay görüşleri ve önerileri doğrultusunda şehrin Turizminincanlanması hususunda gayretlerini gördük.
AncakKahramanmaraş dışa kapalı bir şehir. Hali hazır şekli ile cazibe oluşturacakbir eser yok. Ama elimizde bu şehridünya şehirleri arasına sokacak donelerde var. Mesela Ashab-ı Kehf Külliyesiyeteri kadar tanıtılamamış. Uluslar arası Turizm şirketlerine Ashab-ı Kehf hakkında yeterli bilgiler ,broşürler veçeşitli dillerde tanıtım kitapçıklarıverildi mi ? Ashab-ı Kehf ulaşım açısından olması gereken durumdadeğil. Külliye cazibe merkezi haline getirilmemiş. Çevresinde oteller,dinlenme tesisleri ,parklarve tarihi dokuyu gösterecek yapılar yok.
Aynışekilde Germenika antik kentin durumu daçok ciddi ele alınmadı. Bu tarihi dokunun etrafında çirkin ve eski yapılar var.Buraya Avrupa'dan nasıl insan getirilir ? Turistler buraya nasıl çekilir ?
Önemli olan dış dünyaya açılarak bu tarihkokan şehri insanlığın dikkatine sunmalıyız. Buraların hikayesi yazıldı mı. Bukalıntıların üzerinde yaşayan insanların bir hikayesi yok mu?
Maraş kalesindeçalışmaların yapıldığını duyuyoruz. Kalenin hikayesi nedir ? Kalenin altından tünelyolu olduğu söylenir. Bu yolun kral kızına ait olduğu anlatılır. Padişahmezarlıkları,kral mezarlıkları bütün bunların hikayesi nedir ?
İşte iliminsanları bunun için önemlidir. Kahramanmaraş'ta üniversite bunun için önemli.
Andırın Kalelerininhikayeleri nedir ? Süleymanlı bölgesinin tarihi süreç içinde meydana gelenolayları,Ilıcası,Elbistan İçmeleri,Hartlap Ilıcası çok önemsenmeli . Buralar hemiç turizme, hem de dış turizme yönelikcazibe merkezi haline getirilmelidir.
Özellikle yeniyapılan tüm yapılar Türk İslam medeniyetine uygun yapılmalıdır. Binalar,köprüler,oteller, üst geçitler,alt geçitler hatta ibadethaneler bizim değerlerimizi yansıtmıyor. Şehrimizde mühendislik harikası diyeceğimiz bir yapı var mı ?
Bir medeniyetve kültür merkezi olan Kahramanmaraş değerleri göz ardı edilmiş.Bir çok tarihikonaklar halen atıl duruyor. Birçokları yıkılmış. Yüzlerce yazar,şair ,ilim adamı yetişmiş butopraklarda. Halende bu heyecanı yaşayan ve yaşatan okuyup yazan insanlarımız var. Varlığından bile rahatsızolan idareciler var maalesef.
Bir milletinvarlığını yazılmış kitabelerde görürsünüz. Binalar yaparsınız yıkılır. Ama yazılıkaynaklar insanlık yaşadığı müddetçedurur.
Turizm,değerlerinizi sergilediğiniz zamancanlılık kazanır. Yeni yapılacak çalıştayda boşa zaman harcamadan uygulamayageçilmelidir.