Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği 3. İstişare ve DeğerlendirmeToplantısı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem veEdebiyatı Derneği Genel Sekreteri Habibe İskender Delibaş’ın katılımıylaKahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Toplantıda; Türk dilinin geçmişi, günümüzde kullanımı vegeleceği konuşuldu. Toplantıda kürsüye gelen Genel Başkan Ekrem Erdem, dilinmilletler ve medeniyetler açısından önemine değindi. Milli kimlik ve millibenlik kavramlarının var olabilmesi için dilin vazgeçilmez bir unsur olduğukonuşuldu. Ve tabi ki günümüzde edebiyatçıların, Sivil Toplum Kuruluşlarının ısrarlaüzerinde durduğu Türk dilinin yanlış kullanımı ile yabancı kelime kullanımıüzerinde duruldu.

Öncelikle bu toplantının Kahramanmaraş’ta yapılmasında emeğigeçen Büyükşehir Belediyesi’ni canı gönülden kutluyorum. Kültür ve sanatınkalbinin attığı şairler ve yazarlar kenti Kahramanmaraş olarak böyle birorganizasyona ev sahipliği yapmak bizleri gururlandırdı. Toplantının Anadolu’nunen büyük kitap fuarı olarak anılan Kahramanmaraş Uluslararası 4. Kitap veKültür Fuarı’nın devam ettiği bir dönem içerisinde yapılması ayrı bir önemteşkil ediyor. İnsanların akın akın kitap fuarına geldiği bir zaman zarfındaTürk dilinin korunması için verilen bu mücadelede zaman ve mekân seçimi çokisabetli oldu. Bunun için de Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğini şükranlarımısunuyorum.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği 3. İstişare ve DeğerlendirmeToplantısının katılımcılar için oldukça verimli geçtiğine inanıyorum. Yazar veşair noktasında cömert bir şehir olan Kahramanmaraş için yazmak, hayati biröneme sahip. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla eskilerdeki gibi kâğıt ve kalem yada daktilo ile yazmak da geçmişte kaldı. Şimdi bilgisayarlar ve klavyeler var. Toplantıdayken;geçmiş dönemde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Sayın EkremErdem’in yaptığı açıklamayı hatırladım. Erdem, 2017 yılıyla birlikte kamukurumlarında F klavyeye geçileceğini duyurmuştu.

Uzun süredir başta devlet okullarındaki bilgisayarlaboratuvarları olmak üzere F klavyeleri kamu kurumlarında görüyorduk; ancak Fklavye tam anlamıyla kamu kurumlarında yaygın değildi. Özellikle de kamupersonelleri genellikle Q klavye kullanmayı tercih ediyordu.

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, F klavyenin memurlarınhayatına tam olarak gireceği tarihi 2017 yılı olarak göstermişti. Ben kamukurumlarına olan ziyaretlerimde bunun tam olarak gerçekleşmediğini gördüm. TürkDili için büyük bir öneme sahip F klavyenin yaygın kullanımı için bumücadelenin sonuna kadar sürdürülmesi gerektiği inancındayım. Hatta bunu kamukurumlarıyla sınırlandırmayıp özel işletmelere de yaymamız gerekiyor. Fklavyenin yaygın kullanımının sağlamak için bazı küçük değişikliklerin devazgeçilmez olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birisi TL sembolü ve inceltme tuşları! Bu yenilikle beraber Fklavyenin günlük kullanım için daha da uygun olmasını sağlanmış olacak.

Kalın Sağlıcakla…