Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarımız, önkayıtlarını yaptırmaya devam ediyor. Allah (cc) herkese,  daha doğrusu gitmek isteyen her Hak aşığınabiran önce nasip etsin dileğimle yazıma başlıyorum.

Niye böyle bir giriş yaptım, bazı Müslümanlar, kutluyolculuğa gitmek istediklerini, ancak hazır olmadıklarını, oğlunu-kızınıevlendirdikten sonra gitmek istediklerini ifade ediyorlar. Burada şunu söylemekisterim. Gerek hac ve gerekse umre nasip işi, yanmak gerekiyor(Maddi durumuolmayanlara zaten farz değil)…

Bir de şu var, yani insanlar hacı olsa da olmasa da, kulolarak görevleri ve sorumlulukları değişmez.. Örtünmek, namaz kılmak v.bibadetler, haramlardan kaçma zaten vazifemiz. Bu ve benzer yapacağımız her şey, hacca gitsek de gitmesek de zatenyapmak zorundayız.

Biz onlara dua edelim, Rabbim gönül kapılarını açsın dabir an önce gitsinler. Yoksa oğlan kızı düşünecek olursak, kendi vazifelerimiziertelemiş oluyorsun, tehlikeli bir durum…  

 

BİLENDEN ÖNERİLER

Hac konusunu bir tarafa koyarak, bugünlerde umreziyaretine hazırlanan müminlere  bazıtavsiyelerde bulunmak istiyorum.  Butavsiyeler, daha önce umre ya da hac ziyareti yapan kardeşlerimizi deilgilendiriyor.

Öncelikle, gideceğimiz bu kutlu yolculuğa ilmin hazırlanmak,kalben temizlenmek, varsa üzerimizdeki kul haklarını ödememiz gerekiyor…

Ayrıca ziyaret yerlerini araştırmalı. Kur’an bilmiyorsa,Kur’an okumayı öğrenmeli. Hatta, bir yabancı dil öğrenmeli ki oradakiMüslümanlarla iletişim kurabilsin….

Bu konuda, derin tecrübesi olan Güzelbulut Turizm SahibiMehmet Güzelbulut der ki; “

– Fazla terlemek zararlıdır. Tuzlu su veya tuzlu ayraniçmeli, limonata, limonlu çay gibi içecekler tüketilmelidir. Kendim de birilave yapayım. Genelde, hac ve umreye gidenler sürekli zemzem içerler, bu doğrudeğil. Çünkü zemzem ter olarak çıkıyor. Bizim ise böbreklerin çalışması içinsuya ihtiyacımız var. Yarı yarıya su ve zemzem içilmeli.

– Her daim ince ve pamuklu elbise giymemiz bizim için çokyararlı olacaktır

– Terli çamaşırlarımızı sık sık değiştirmeliyiz

– Özellikle dışarıdaki sıcak havadan sonra girdiğimizklimalı otelde kendimize çok dikkat etmeliyiz

– Güneş altında fazla kalmamalıyız. (Bilhassa kuşlukvaktinden ikindiye kadar)

– Baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı, çarpıntı, nefesdaralması, ateş, görmede bulanıklık gibi haller görülünce hemen serin biryerlere gitmeliyiz.– Temizliğe çok dikkat etmeliyiz.

– Mümkünse hergün duş almaya çalışalım

– Çamaşırlarımızı sık sık değiştirmeye özen gösterelim

– Sıcakta bozulacak gıdaları götürülmemelidir. (Eğer iyibir otele gidecekseniz hiç yiyecek götürmenize gerek yok.)

– Açıkta satılan yiyecekler kesinlikle alınmamalıdır,

– Yağlı ve ağır yiyeceklerden sakınmalıyız,

– Yoğurt çok uygun bir gıdadır, sürekli tüketebilirsiniz.

Sağlık kurallarına uyulmalı, diş fırçalama dahil, maskedahil, yanınızda bulunmalı.

– Kesinlikle hazır şişe sular tercih etmeliyiz.

– Otel restoranlarında içecek olarak varsa tuzlu ayranveya meyve sularını tercih etmeliyiz.

– Terleme ile su ve tuz kaybı bilhassa kalp ve damarhastalıkları için çok tehlikelidir. Bu durumda tuzlu ayran ve su içilmelidir.Bir litreye yani dört su bardağına bir çay kaşığı tuz kafidir. İshal olunca datuzlu su içmekte fayda vardır.

Herkes kutsal topraklardaki vaktini en iyi şekildedeğerlendirmek ister. Lakin orada kendimize çok iyi bakmalıyız. Aşırı yorgunlukve uykusuzluk sağlığımız açısından tehlikeli olabilir. Nafile ibadetleriyapacağım derken farzlardan mahrum kalmamaya özen göstermeliyiz.

İlaçlarını götürmeli, Maraşlılar olarak biz tarhana vecevizi severiz, bu ara öğünler için harika oluyor.  Bunların yanında, ihram yasaklarını bilmelive mutlaka sabırlı olmalıyız.

Çünkü bu yolculuk oldukça meşakkatlidir, yorulursunuz,evinizde aradığınız rahatlığı bulamazsınız. Bunun için, şeytanın tahriklerinekapılmadan, bir sıkıntı ile karşılaştığınızda,’Ya Sabır” demelisiniz.

Kalın sağlıcakla.