Geçtiğimiz günlerde, yerel gazetelerde üniversitemizin TÜBİTAK sıralamasında gerilediği yazılmıştı. Bugün Gazetesinin manşetten verdiği habere göre; TÜBİTAK tarafından her yıl 5 kategoride araştırılıp yayınlanan Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteler arasında 2014 yılında 23’üncü olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2016 verilerine göre ilk 50’ye giremedi. TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 yılı sıralaması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Bu yılın birincisinin 95,3 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu bildiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ikinci sırada 85,80 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), üçüncü sırada ise 82,63 puanla Bilkent Üniversitesi’nin bulunduğunu ifade etti. İki yıl önce 21’inci sıraya kadar yükselen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin isminden ise ilk 50’e eser yoktu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi TUBİTAK tarafından her yıl açıklanan yenilikçi ve girişimci üniversiteler arasında ilk 50’ye giremedi. 2012 yılında ilk defa yapılan araştırma da listeye 41’inci sıradan giren ve her yıl üst basamaklara doğru yükselen KSÜ, 2013’te 33, 2014’te 21’inci sıraya çıkarak büyük bir rekor kırmıştı. 2014’te yapılan rektörlük seçiminin ardından hızla Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler arasında hızla düşüşe geçen Sütçü İmam Üniversitesi 2016 yılını büyük bir kayıp olarak kapattı” Ve tabi bu durum kentte memnuniyetsizliğe sebep oldu, nitekim bazı siyasiler hemen eleştirilerini yaptılar. Ülkelerin gelişmelerinde girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirme noktasında en çok üniversitelerimize güvenen halkımız, tabi ki Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden beklentiler içinde. BU SIRALAMA NEDEN ÖNEMLİ Beş yıl önce başlatılan endeks çalışmaları sonucunda, üniversitelerimiz bünyesinde girişimcilik ve yenilikçiliğe dair önemli adımlar atılmakta. Bu yolla üniversitede eğitim gören gençlerimiz de artık kendi işlerini kurmanın, girişimci olmanın hayallerini kurup, mezun olduktan sonra da bu hayallerini gerçekleştirebiliyorlar. Dolayısıyla artık üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak, bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktur. Aslında bu sıralamalanın açıklanma nedine de önemli, Yetkililer; “
Biz de bu endeksi açıklayarak, üniversitelerimizi bu alanlara teşvik ediyoruz. Üniversitelerimizin sanayicilerimizle daha fazla işbirliği yapmalarını amaçlıyoruz. Üniversitenin kapısı sanayiciye, sanayicinin kapısı da üniversitelere açık olmalı. Üniversite, sanayinin ihtiyaç duyacağı bilgiyi üretmeli. Sanayici, sorunlarını aşmak için üniversiteye başvurmalı. Zira, sadece üniversitede, sınıflarda, laboratuvarlarda çalışarak, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşen nitelikli bilgi üretilemez.” Diyerek bu sıralamanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyorlar. PUANLAMA NEYE GÖRE YAPILIYOR Bilimsel veTeknolojik Araştırma Yetkinliğinden 20 puan,Fikir ve Mülkiyet Havuzunun gücünden 15 puan, İşbirliği ve Etkileşim alanında başarılı olursanız 25 puan, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürünün güçlü olmasından 15 ve Ekonomik Katkı ve Ticarileşme konusundan ise size 25 puan veriliyor. Örneğin 1. Olan Sabancı Üniversitesi 95;03 puan almış. Neredeyse, baz alınan bütün bu beş maddede başarılı olmuş. Pek ne oldu da acaba KSÜ bu alanda geriledi? Tabi bu öncelikle araştırılması ve sorgulanması gereken bir konudur. Kendim hep yazarım bir insanın iyi ve dürst olması, kişinin aldığı görevde başarılı olacağı anlamını taşımaz.
Bir kişi veya kurum işinin gereğini yapmıyorsa, sorgulanmalı. Çünkü işinin gereğini yapmayanlar, gereksiz duruma düşerler. Gelelim üniversitemize, geçtiğimiz hafta yazdım, bir doktorumuzun kanseri yenme konusundaki başarısını sizlerle paylaştım. Dedim ki, üniversitemiz de yeni buluşlara ufuk açmalı, ülkemizde ilmi çalışmalara, fikri derinliklere ulaşmaya ihtiyaç var. Bu da ancak ekip çalışması ile olur. Yüzde yüz biliyorum ki, kollektif çalışma, ortak akıl, insana yatırım ve Ar-Ge çalışmaları başarıyı getirir… Uzatmayalım! Umarız gelecek yıllarda KSÜ’den daha güzel haberler alırız! Kalın sağlıcakla.
NOT: (ALLAH NASİP EDERSE BU GÜN OĞLUM MUHARREM’İN METİN USTA’DA DÜĞÜNÜ VAR. DAVETİYE ULAŞTIRAMADIĞIM DOSTLARI DÜĞÜNÜMÜZE BEKLERİM. SELAMLAR)